5 найкращих ідей реконструкції будинку

реконструкція будинку

Ви могли отримати у спадок або недорого придбати старий будиночок біля міста чи в селі. Це круте надбання, проте його розміри та планування кімнат можуть виявитися незручними для потреб сучасної людини. У такому випадку постає питання про проведення реконструкції. Тому сьогодні розкажемо, як отримати на неї дозвіл, та розкриємо 5 ідей, як зробити по-справжньому вдале оновлення.

Що таке реконструкція будинку та дозволи на неї

Головне завдання реконструкції — покращення житлових умов. Також під час реконструкції проводиться заміна тих частин будинку, які вже віджили своє — укріплюється фундамент, замінюються перекриття між поверхами, ставиться новий дах, робляться прибудови, проводиться каналізація.

Тобто для початку потрібно провести:

  • аналіз стану будинку, щоб виявити всі дефекти;
  • взяти до уваги побажання власників, які хочуть покращити житловий простір.

Зібравши цю інформацію разом, можна переходити до створення ескізу. Готовий ескіз разом з топографічними знімками будинку передається до державної інспекції містобудування. Архітектор цієї установи має узгодити ваш план, і лише після цього можна переходити до робіт, попередньо повідомивши інспекцію про їхній початок.

Найкращі ідеї для реконструкції будинку

ідеї для реконструкції будинку

Дуже важливо відштовхуватися не тільки від особливостей будинку, прибудинкової території, а й пам'ятати про власні потреби. До прикладу, хтось любить проводити вдома час на самоті чи займатися творчістю. У такому випадку потрібно подумати про створення маленьких затишних кімнат і майстерні. А хтось любить запрошувати багато друзів і робити вечірки, для чого йому потрібна велика кімната зі столом.  

Перш ніж визначитися з цілями, радимо вивчити прайс на ремонтні роботи. Бо у такій справі дуже важливо правильно оцінити можливості власного бюджету, щоб не запланувати більше, ніж ви можете оплатити.

А ось і основні ідеї для перепланування, які допоможуть зробити ваш будинок найзручнішим та найбільш затишним місцем на Землі:

  • Ідея 1. Перепланування
    Воно дасть змогу збільшити розміри кімнат і зробити простір зручним саме для вас. Проте зауважте, що під час перепланування потрібно враховувати, які стіни є тримальними. Ще один варіант — знесення стін разом з дахом. У такому випадку можна робити перепланування як завгодно.
  • Ідея 2. Нові вікна
    Мова не лише про заміну старих дерев’яних вікон, але й про переоцінку їхніх розмірів. Наприклад, якщо в кімнатах завжди темно, можна вирішити це питання не шляхом додаткового освітлення, а завдяки збільшенню віконних прорізів. А ще можна зробити скляну панорамну стіну, через яку ви зможете милуватися власним садом.
  • Ідея 3. Прибудови
    До старих будиночків часто добудовують нові кімнати, веранди чи тераси. З цією метою заливається новий фундамент і на ньому зводяться конструкції. 
  • Ідея 4. Заміна даху та розбудова мансарди
    Якщо дах підтікає, можна подумати не лише про заміну черепиці, але й надбудову мансарди. Додатковий поверх — це додаткова житлова площа, де можна створити затишні спальні чи місце для зберігання цінних речей.
  • Ідея 5. Підвал
    Зазвичай його використовують лише для зберігання картоплі та консервації. Проте хороший інженер може легко розбудувати підвал, аби створити в ньому підземний гараж для авто, спортзал чи боулінг.

На завершення

Аби ваші ідеї були вдалими, радимо звернутися за консультаціями до різних фахівців — від інженерів-проєктувальників до дизайнерів інтер’єру та ландшафту. Зробивши внутрішні перетворення в будинку, не забудьте і про його фасад. За потреби можете його утеплити та прикрасити сучасним сайдингом.

Читати також


up