29.04.2023
Здоров'я та краса
eye 352

Безплідний шлюб і шляхи вирішення проблеми

Безплідний шлюб

Близько 15% пар у світі зіткнулися з проблемами безпліддя. Це понад 1 мільярд людей, для яких шлях до батьківства став важким випробуванням. Цікаво, що десята частина безплідних родин абсолютно здорові. Чому ж вони роками не можуть зачати дитину? Найімовірніше, у такого подружжя імунологічна несумісність. Що це таке і як лікується - спробуємо розібратися у нашій статті.  

Безплідний шлюб та імунологічна несумісність

Заведено називати шлюб безплідним, якщо пара не може зачати маля протягом року активних спроб. Мова йде про регулярне статеве життя без контрацепції. У такому випадку слід звернутися по допомогу до репродуктологів. Якщо фахівці не виявили у подружжя проблем із репродуктивним здоров'ям, то застосовується спеціальна діагностика на наявність імунологічної несумісності. 

При імунологічній несумісності імунна система жінки розпізнає сперматозоїди чоловіка як чужорідні антигени і починає атакувати їх, виробляючи антитіла. Ці антитіла перешкоджають проходженню сперматозоїдів через шийку матки або знищують їх ще на шляху до яйцеклітини. Тому запліднення та вагітність не наступають. 

Іноді чоловічий організм виробляє антитіла до власних статевих клітин, що також призводить до загибелі сперматозоїдів. 

Причини імунологічної несумісності

Тему “Чому виникає імунологічна несумісність” експерти вивчають досі. Одна з відомих причин – антиспермальні антитіла, про які ми вже згадували раніше. Вони можуть вироблятися в організмі жінок та чоловіків. 

У чоловіків це виникає через порушення бар'єра в яєчках, який більше не може захищати їх від антитіл. Причиною цього порушення можуть стати різного роду інфекції: простатит, запалення придатка яєчка, орхіт та інші. Також проблема може виникнути після хірургічних втручань на яєчках, травм, а також у чоловіків з аномаліями розвитку сім'явивідних проток, варикоцеле.

Існує думка, що появу цих антитіл у жінки можуть спричинити статеві інфекції, аутоімунні захворювання, аборти, гінекологічні операції, алергія на сперму та навіть “безладні” статеві контакти в минулому.

Лікування імунологічної несумісності

Лікар-репродуктолог визначає в індивідуальному порядку для кожної пари, які саме аналізи та обстеження необхідні. До таких досліджень можуть входити УЗД органів сечостатевої системи, спермограма з розгорнутою морфологією, імунологічні дослідження, а також проби Ізоджима, Шуварського та Курцрока-Міллера.

За результатами діагностики фахівець запропонує методи лікування безпліддя

Зазвичай лікарі радять використання презервативів протягом кількох місяців, щоб зменшити чутливість жіночого організму до сперми. Також у таких випадках призначають антигістамінні, імуносупресивні препарати, імуностимулятори. 

Однак у багатьох випадках єдиним вирішенням проблеми може бути використання методів штучного запліднення. Це дозволяє “обійти” імунну систему жінки та забезпечити запліднення шляхом введення сперми безпосередньо в яйцеклітину. Якщо у цьому разі не було досягнуто успіху, можна розглядати залучення у процес донора сперми або сурогатну маму. 

Лікування безпліддя в клініці Айвімед

Подружжя, яке має проблему з зачаттям малюка, повинно не втрачати дорогоцінний час, а звернутися до фахівців. У житомирській клініці Айвімед працюють найкращі репродуктологи в регіоні, котрі допоможуть зрозуміти причини проблеми, встановити правильний діагноз та підібрати в індивідуальному порядку найдієвіший метод лікування. Також в Айвімед можна пройти всі обстеження, адже клініка володіє усім необхідним сучасним обладнанням.

Читати також


up