03.05.2023
Розваги
eye 307

«Про життє» Зигмунда Фрейда

«Про життє» Зигмунда Фрейда

Про любов

Любов сама по собі з її тугою та стражданнями погіршує самопочуття, але бути коханим, знаходити взаємність у коханні, мати улюблений об'єкт – все це у свою чергу покращує самопочуття.
Ніколи ми не виявляємося настільки беззахисними перед стражданням, ніж коли любимо; ніколи не буваємо настільки безнадійно нещасними, як при втраті коханої істоти чи її кохання.

Про релігію

По суті, кожна релігія є такою релігією любові по відношенню до всіх, хто до неї належать, і кожна релігія схильна бути жорстокою і нетерпимою до тих, хто до неї не належить.

Про безладдя

Як більшість людей, які мають справу з рукописами та книгами, я добре орієнтуюсь у тому, що знаходиться на моєму письмовому столі, і можу відразу ж дістати потрібну річ. Те, що для інших є безладом, для мене історично сформований порядок.

Про масу

Маси ніколи не знали спраги істини. Вони потребують ілюзій, без яких вони не можуть жити.
Маса легковірна і надзвичайно легко піддається впливу, вона некритична, неправдоподібного не існує... Почуття маси завжди прості і дуже гіперболічні. Маса, таким чином, не знає ні сумнівів, ні невпевненості.

Про переконання

Переконання набуваються не так просто, і якщо до них приходять легко, всі вони швидко втрачають свою значущість і виявляються нездатними до опору.

Про жіночність та мужність

Всі люди поєднують у собі чоловічі та жіночі характерні риси внаслідок свого бісексуального нахилу та перехресної спадковості, так що мужність і жіночність у чистому вигляді залишаються теоретичними конструкціями з невизначеним змістом.

Про забобони

Забобона - це значною мірою очікування нещастя; хто часто бажає іншим зла, але, будучи привчений вихованням до добра, витіснив такого роду бажання за межі свідомості, той особливо схильний чекати покарання за таке несвідоме зло у вигляді нещастя, що загрожує йому ззовні.

Про новизну

Почута вдруге гострота пройде майже непоміченою, театральна вистава ніколи не доставить такого враження вдруге, яке вона справила вперше; дорослого важко змусити відразу перечитати навіть ту книгу, яка дуже сподобалася. Завжди умовою задоволення буде його новизна.

Про слова

Колись слова були чаклунством, слово і тепер багато в чому зберегло свою колишню чудодійну силу. Словами одна людина може ощасливити іншу або кинути її у відчай, словами вчитель передає свої знання учням, словами оратор захоплює слухачів та сприяє визначенню їх суджень та рішень. Слова викликають афекти та є загальновизнаним засобом впливу людей один на одного.

Читати також


up