Подолання «синдрому самозванця»: зміна ставлення до власних досягнень

Подолання «синдрому самозванця»: зміна ставлення до власних досягнень

«Синдром самозванця» – суб’єктивне відчуття людини, що вона не заслуговує того успіху, який має. Часто можна почути фрази на зразок "Так склались обставини" або "Насправді я не вартий такого визнання", що свідчать про схильність знецінювати свої досягнення. Цей синдром може проявлятися не лише у професійній сфері, але і в особистому житті. Як працювати з деструктивними проявами самокритики? Психологи рекомендують спиратися на факти, зосереджуватися на своїх позитивних якостях і досягненнях, уникаючи порівняння з іншими. Важливо вчитися працювати з власними думками, шукати контраргументи самокритики і радіти своїм перемогам. Ці практичні поради можуть допомогти подолати "синдром самозванця" та розвивати позитивне ставлення до власних досягнень.

Як працювати з деструктивними проявами самокритики? Психологи радять:

  • Спирайтеся на факти. Для цього можна зробити список своїх позитивних якостей, досягнень упродовж останнього часу, речей, що вдаються вам найкраще. Ці списки корисно доповнювати новими перемогами у вашому житті.
  • Не захоплюйтеся порівнянням себе з іншими. У кожної людини свій шлях до успіху. Крім того, в соцмережах, наприклад, ми бачимо здебільшого вже результат, а не ті зусилля, що йому передували.
  • Працюйте з власними думками. Навчіться помічати самокритику та працювати з цими думками. Якщо внутрішній монолог штовхає вас до самознецінення, знайдіть контраргументи – «Я дійсно заслуговую на цю посаду, бо…», «Я заслуговую такого рівня життя, адже…».
  • Навчіться радіти своїм перемогам. Зазвичай люди із «синдромом самозванця» нехтують своїми успіхами й не святкують свої перемоги та визначні моменти в житті. Тому треба вчитися цьому.

лікарка-психологиня Марія Лемещук

Що робити?

Синдром самозванця є суб'єктивним відчуттям недосягнутих успіхів, коли людина відмовляється вірити у свою вартість. Він може впливати на професійну й особисту сфери життя. Проте, працюючи над деструктивними проявами самокритики, людина може змінити своє ставлення. Спираючись на факти, уникаючи порівнянь з іншими, працюючи зі своїми думками та навчаючись радіти своїм перемогам, вона може покращити свою самооцінку та почувати себе більш впевнено.


Читати також