Останні новини у світі високих технологій. 11.06.2023

Добірка новин технологій за тиждень. 11 червня 2023 року. Портал Експеримент

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Глава OpenAI стверджує, що навчання нейромережі GPT-5 ще не почалося

навчання нейромережі GPT-5

Глава OpenAI стверджує, що навчання нейромережі GPT-5 поки не почалося. Попереду багато роботи.

Сем Альтман, голова компанії OpenAI, заявив ЗМІ, що навчання нейромережі GPT-5 поки не розпочалося. За його словами, чекає багато роботи перед початком навчання.

«Ми повинні виконати велику роботу, перш ніж ми запустимо цю модель. Ми працюємо над новими ідеями, які, як нам здається, потрібні для запуску, але ми до запуску поки що не наблизилися», — заявив Альтман на конференції, яку організувала індійська газета Economic Times.

Раніше в OpenAI пообіцяли призупинити роботу над наступником GPT-4 через побоювання, що надто швидкий розвиток ШІ може бути небезпечним для людей. На це вказували Ілон Маск і Стів Возняк, а також інші фахівці, які опублікували відкритий лист із закликом призупинити навчання моделей потужніших за GPT-4 мінімум на шість місяців. Цей час необхідний для розробки методів контролю для розвитку ШІ.

Зазначимо, що GPT-4 позиціонується як система, яка вміє працювати на «рівні людини» у низці тестів. Вона вміє працювати із зображеннями та текстами.

Міні-ПК з дуже рідкісною відеокартою та чотирма вентиляторами. Представлений Minisforum HN2673

Minisforum HN2673

Компанія Minisforum представила досить незвичайний міні-ПК HN2673. Новинка виділяється відразу двома аспектами, і перший - дискретна відеокарта Intel.

Тут використовується мобільна Arc A730M, яка має 3072 ядра та 192-розрядну шину з 6 Гб пам'яті. Це дуже рідкісна відеокарта, яка виступає приблизно на рівні RTX 3050 Laptop та іноді RTX 3060 Laptop.

Окремо варто відзначити, що на сайті Intel Arc A730M вказана лише з 12 Гб пам'яті, так що, можливо, на сайті Minisforum є друкарська помилка.

Другий незвичайний нюанс полягає в системі охолодження із чотирма вентиляторами! TDP встановленої відеокарти становить 95 Вт плюс ще 45 Вт споживає процесор, так що не дуже зрозуміло, навіщо тут така незвичайна СО. Можливо, щоб вентилятори оберталися на невеликій швидкості, що зробить міні-ПК дуже тихим.

Що стосується інших параметрів, серцем тут виступає 10-ядерний Core i7-12650H, є від 16 до 64 Гб ОЗУ та SSD об'ємом до 1 Тб. При цьому всередині є місце ще на два накопичувачі у форм-факторі 2,5 дюйми.

Набір портів дуже багатий: USB 3.2 (x3), USB 2.0 (x2), USB-C (x3), RJ45 та HDMI (x2). Також є Wi-Fi 6E та Bluetooth 5.3.

За новинку просять від 650 доларів.

Гарнітура Apple Vision Pro дуже важка, але додатковий ремінець на голову, можливо, у серійної моделі не з'явиться

Гарнітура Apple Vision Pro

Гарнітура Apple Vision Pro з'явиться лише на початку наступного року, та й то спочатку лише у США. Ймовірно, компанії ще є, що доопрацьовувати, і тепер стало відомо, що є, як мінімум, один елемент, доля якого, можливо, ще не вирішена.

Якщо подивитися практично всі рекламні матеріали Vision Pro, можна побачити, що пристрій фактично складається з двох частин: гарнітури (маски) і оголов'я. Однак в одному з роликів під час презентації Vision Pro мала додатковий ремінець для надійнішого кріплення на голові.

Зараз на сайті Apple про нього немає жодного слова, і жодна фотографія на сторінці гарнітури не демонструє цей ремінець. Чи означає це, що він буде продаватися окремо або Apple поки не вирішила його долю, неясно.

Однак деякі журналісти, яким все ж таки вдалося випробувати гарнітуру, використовували її саме з ремінцем. Наприклад, відеооператор MacRumors Ден Барбера (Dan Barbera) написав, що, на його думку, ремінець чудово справляється із завданням кращого розподілу ваги, і багато людей, ймовірно, захочуть його використовувати.

Нагадаємо, Apple ні словом не сказала про масу гарнітури, але вона, мабуть, немаленька навіть з урахуванням зовнішнього акумулятора. Джон Грубер (John Gruber) з Daring Fireball нічого не говорив про ремінець, але зазначив, що маса Vision Pro відчувається.

"Єдиним найбільшим недоліком мого демонстраційного досвіду є те, що Vision Pro здається важчим, ніж я спочатку сподівався. Це не незручно - принаймні не протягом 30 хвилин - але я ніколи не забував про це, і це просто змушує вашу голову почуватися трохи важчою спереду."

Pixel 8 та Pixel 8 Pro отримають майже дюймові датчики, а старша модель ще й новий «надширик» та датчик температури

 Pixel 8 Pro

У Мережі з'явилися докладні дані про камери смартфонів Google Pixel 8 і Pixel 8 Pro. Вони в черговий раз доводять, що компанія більше не збирається багато років використовувати один і той же датчик, як це було з Sony IMX363.

Головним датчиком в обох новинах Pixel стане Samsung ISOCELL GN2, який змінить GN1, що використовується в лінійках Pixel 6 і Pixel 7. Новий датчик набагато більший: 1/1,12 дюйма проти 1/1,31 дюйма. При цьому розмір пікселя через збереження роздільної здатності 50 Мп зріс з 1,2 до 1,4 мкм. Тобто, як мінімум, завдяки новому датчику Pixel 8 і 8 Pro повинні фотографувати краще.

Надширококутні камери у двох новинок Google будуть різними. У Pixel 8 це буде 12-мегапіксельний датчик Sony IMX386, а у Pixel 8 Pro IMX787 роздільною здатністю 64 Мп, тобто різниця має бути відчутною. У першому випадку оптичний формат становить 1/2,3 дюйми, а в другому - 1/1,7 дюйми. До речі, IMX787 використовується для основної камери Pixel 7a.

Pixel 8 Pro також отримає перископний "телевік" на основі ISOCELL GM5 з роздільною здатністю 48 Мп, який забезпечить п'ятикратний оптичний зум. Такий самий датчик використовується в Pixel 7 Pro.

Крім того, нещодавно ми довідалися, що Pixel 8 Pro отримає термометр. Він спиратиметься на датчик Melexis MLX90632.

Xiaomi порушила закон в Індії, за що їй загрожує штраф у 2 млрд доларів

Xiaomi лого

Ресурс The Tech Outlook повідомляє, що компанія Xioami має серйозні проблеми в Індії, які обійдуться їй в 2 млрд доларів.

Управління правозастосування заявило у п'ятницю, що воно повідомило Xiaomi про порушення Закону про валютне управління. Згідно з джерелом, Xiaomi звинувачують у порушеннях на загальну суму близько 660 млн. доларів. Якщо точніше, йдеться про несанкціонований переказ такої суми під виглядом роялті на закордонний рахунок.

Управління вже заарештувало відповідну суму на рахунках Xiaomi Technology India Private Limited. Однак проблема в тому, що, згідно із законом, для продовження роботи в Індії компанії доведеться заплатити штраф у розмірі трохи більше ніж 2 млрд доларів.

Xiaomi працює над смартфоном із MFT-сенсором?

Xiaomi

В останньому смартфоні Xiaomi 13 Ultra використовується великий (для мобільних телефонів) 1-дюймовий детектор. Тепер ресурс 43rumors, посилаючись на своє джерело, повідомляє, що в Xiaomi намагаються встановити повноцінний MFT-датчик у свій наступний флагман.

Насправді, це подвоїло б розмір 1-дюймового датчика, що здається неймовірним завданням. І ідея мати смартфон із датчиком як у OM-1 виглядає дуже привабливо.

Однак, як нам здається, головна проблема тут не у фізичному розміщенні сенсора, а у використанні всієї його площі у поєднанні з об'єктивами смартфона, що поки щойно стало виходити з дюймовими датчиками.

До речі, ми вже не раз чули з різних джерел, що китайська компанія дійсно працює над прототипом камери або модуля, який отримає сенсор формату MFT.

Перший позов до суду через галюцинації ChatGPT. ШІ помилково звинуватив радіоведучого у шахрайстві

 ChatGPT

Компанія OpenAI отримала перший позов до суду через галюцинації ChatGPT.

Радіознавець з Джорджії Марк Волтерс (Mark Walters) подав до суду на OpenAI через те, що ChatGPT звинуватив його в шахрайстві та розтраті коштів некомерційної організації.

Цікавою деталлю є той факт, що відповідну відповідь ШІ видав на запит зовсім іншої людини, а не самого Волтерса. Запит згенерував журналіст Фред Ріл (Fred Riehl), причому Волтерса він взагалі не торкався. Ріла цікавила реальна справа федерального суду США. Він попросив ChatGPT резюмувати цю справу, спираючись на офіційний документ. У відповідь ШІ створив частково хибний доклад, де, в тому числі, були звинувачення проти Волтерса.

ChatGPT повідомив, що Волтерс незаконно привласнив кошти некомерційній організації із захисту прав на зброю на суму понад 5 млн доларів. Благо, перед продовженням роботи журналіст вирішив перевірити ще раз всю інформацію і переконався в тому, що ніяких подібних справ проти Волтерса не існує. Сам Ріл не оприлюднив цю історію і, певне, повідомив про неї Волтерсу. Деталі щодо цього процесу у справі відсутні.

Поки неясно, чим закінчиться судовий позов, проте Євген Волох (Eugene Volokh), професор права, який писав про юридичну відповідальність систем ШІ, заявив, що в цілому він вважає, що такі позови про наклеп проти компаній ШІ в принципі юридично обґрунтовані. Однак у цьому випадку ситуація неоднозначна. Суть у тому, що Волтерс не повідомив OpenAI про хибні звинувачення, не давши їм можливість видалити їх. Крім того, внаслідок галюцинацій ChatGPT не було жодної реальної шкоди.


Читати також