21-07-2023 Розваги 551

Труни, темниці та чуже серце: 7 хорорів, знятих за творами Едгара Аллана По

Труни, темниці та чуже серце: 7 хорорів, знятих за творами Едгара Аллана По

Похмурі містичні історії Едгара Аллана По з самого народження кінематографа стали благодатною основою для створення як короткометражної анімації, так і повнометражних фільмів жахів.

Падіння будинку Ашерів / La chute de la maison Usher

Падіння будинку Ашерів La chute de la maison Usher

«Падіння будинку Ашерів» режисера Жана Епштейна — одна з найоригінальніших спроб адаптації однойменного оповідання Едгара По (у сюжет також вплетені елементи іншої новели По — «Овальний портрет»).

Фільм, як і оригінальний твір, розповідає про долю Родеріка Ашера, який переживає смертельну хворобу своєї дружини (у книзі — сестри), але в центрі уваги Епштейна виявляється зовсім не сюжет, а робота зі світлом, ракурсами і тканинами, через які можна побачити різкі експресіоністські фігури предметів інтер'єру. Сценарій був написаний Жаном Епштейном спільно з Луїсом Бунюелем, який раніше працював помічником Епштейна на зйомках його фільму «Мопра» (1926). Головну жіночу роль виконала дружина ще одного французького режисера, Абеля Ганса, Маргаріт.

Божевілля / Lunacy

Божевілля Lunacy

На похороні матері француз Жан Берло знайомиться із загадковим Маркізом, який наполягає на допомозі: він пропонує скорботному синові терапевтичну поїздку до маєтку Маркіза. Берло не відразу, але погоджується, адже незнайомець обіцяє допомогти попрощатися не лише з матір'ю, а й із нічними кошмарами, які вже давно переслідують нещасного француза. Берло чекають ігри з похованням живцем, оргії, зустріч із пацієнтами психіатричної клініки та дуже страшні історії від самого маркіза де Сада.

Фільм жахів «Божевілля» від майстра сюрреалістичних мультфільмів Яна Шванкмайєра заснований на розповідях Едгара По «Поховані живцем» та «Система доктора Смола і професора Піріа», а також на філософії прихильника абсолютної нічим не обмеженої свободи маркіза де Сада. Фільм отримав дві премії Чеської академії кіно та телебачення у категоріях «найкращий режисер» та «найкращий актор» (Ян Тржиска).

Будинок проклятих / Stonehearst Asylum

Будинок проклятих Stonehearst Asylum

"Будинок проклятих" - ще одна кіноадаптація оповідання "Система доктора Смола та професора Піріа". Тут події відбуваються у 1899 році в Англії. Молодий випускник Оксфорда доктор Едвард Ньюгейт береться за непросту роботу у віддаленій психіатричній клініці. Голова закладу, містер Лемб, здається Ньюгейту підозрілим — він сприймає ілюзії пацієнтів за реальність і ніяк не обмежує їх у діях. Молодий випускник прагне дізнатися, що ж ховається за незвичайними методами лікаря, але незабаром його увага виявляється прикута до привабливої місіс Грейвс, яка опинилася в клініці за напад на чоловіка.

Трилер режисера Бреда Андерсона («Миротворець», «Клікбейт») було знято в Болгарії, а для деяких сцен взагалі було використано приміщення палацу «Врана» в Софії, де проживає останній цар Болгарії Симеон II.

Три кроки в маренні / Histoires extraordinaires

Три кроки в маренні Histoires extraordinaires

Франко-італійський альманах «Три кроки в маренні» є адаптацією одразу трьох новел Едгара По. Перша частина під назвою «Метценгерштейн» розповідає про молоду графіню Фредеріку, яка закохується у свого двоюрідного брата — юнака з родини, з яким рідні Фредеріки багато років перебувають у ворожнечі. Завдяки режисеру Вадиму Роже "Метценгерштейн" - одна з найраніших робіт Едгара По - отримала нове життя у пейзажах 1960-х років.

Друга частина альманаху належить французькому режисерові Луї Малю. "Вільям Вільсон" - це історія про хлопчика, який з юних років відрізнявся особливою жорстокістю і безкарно знущався з однолітків. Але одного разу доля зводить його з... двійником, який стає першою людиною, яка звернула увагу на поведінку Вільяма.

Третю частину під назвою «Тобі Даміт» знято за мотивами оповідання «Ніколи не закладай дияволу своєї голови». За сюжетом фільму Федеріко Фелліні британський актор Тобі Даміт приїжджає до Італії на зйомки католицького вестерну і стикається там із незвичайними обставинами, через які невдовзі починає втрачати зв'язок із реальністю.

Гробниця Ліґеї / The Tomb of Ligeia

Гробниця Ліґеї The Tomb of Ligeia

Головний герой, Верден Фелл, щасливий у шлюбі з коханою дружиною Ліґеї. Він єгиптолог, вона вивчає окультні науки. Але якось їхній ідилії приходить кінець — Ліґея вмирає, встигнувши перед смертю сказати лише загадкове «смерті себе не даю». Верден важко переживає втрату коханої, але минає час, і він зустрічає іншу. Знайомство з Ровеною дає Вердену шанс почати все спочатку і знову відчути смак життя. Незабаром вони одружуються та вирушають у весільну подорож. Здається, що попереду у молодих щасливе майбутнє, але раптово Верден починає помічати в особі Ровени риси Ліґеї, яка давно спочила...

«Гробниця Ліґеї» — остання із восьми фантазій режисера Роджера Кормена на тему творів Едгара Аллана По. Фільм був включений королем жахів Стівеном Кінгом до списку найбільш значних творів жанру з 1950 по 1980 рік.

Серце виказало / The Tell-Tale Heart

Серце виказало The Tell-Tale Heart

Оповідач (Джеймс Мейсон) живе в одному будинку з невідомим старим, у якого око закрите більмом. Чомусь героя дуже дратує око старого, і якось він піддається жахливому пориву і вбиває сусіда. Злочинець ховає труп під підлогу і намагається продовжувати жити, але раптово його наздоганяє дивний шум, схожий на стукіт серця.

Американський короткометражний мультфільм «Серце виказало» режисера Теда Пармлі не просто заснований на однойменному оповіданні Едгара По — він точно повторює сюжет оригінального твору. "Серце виказало" став першим в історії мультфільмом, якому було присвоєно рейтинг Х (тільки для дорослих). 1954 року фільм був номінований на «Оскар».

Викривач / Tell-Tale

Викривач Tell-Tale

Але не лише анімація була створена на основі оповідання «Серце виказало». Ще однією адаптацією оповідання Едгара По став трилер «Викривач» від режисера-дебютанта в галузі повнометражного кіно Майкла Квеста. Серед усіх існуючих кіноадаптацій По ця робота є найвідомішою. Продюсерами картини стали Рідлі та Тоні Скотт.

Втім, сюжет фільму далекий від оригінального твору. Молодій людині пересаджують серце, але незабаром після операції він починає страждати від сильного головного болю і подальших галюцинацій, наче його переслідують видіння з минулого, якого ніколи не було. Герой вирушає до лікаря, щоб з'ясувати причину цього явища, але дізнається, що з медичної точки зору пересадка пройшла успішно, а значить, біль та галюцинації пов'язані з чимось іншим. Але чоловік не залишає своїх підозр і вирішує з'ясувати, ким був той чоловік, серце якого ніяк не може знайти спокій у новому тілі.


Читати також