Як обрати спальний мішок для ЗСУ?

Як обрати спальний мішок для ЗСУ?

Кому хоч раз доводилося спати на голій землі, той обов'язково оцінить тепло і комфорт, які дарує поєднання спального мішка та килимка. Правильно підібрані спальник і килимок забезпечать тепло, комфорт і захист від вологи.

Спальний мішок для військових

Спальний мішок для ЗСУ, завдяки своїй стійкості до механічних пошкоджень, став незамінним елементом спорядження кожного солдата у польових умовах. Його надійність створюється за рахунок більшої ваги порівняно з моделями туристичного призначення (значне легшими).

Ще одним безперечним плюсом військових спальників є їхня системність. Більшість армій світу відходять від однієї моделі спальника для використання цілий рік на користь різних типів систем. Прикладом цього можуть бути військові спальні мішки системи MSS (Modular Sleeping System), які використовуються в армії США. Ця система складається з двох спальних мішків, призначених для використання при високих і низьких температурах відповідно. Об’єднуючись, такі два спальники утворюють один зимовий спальний мішок і водонепроникний чохол з мембрани.

Найпопулярнішим серед військових є спальні мішки на зразок мумія. Такий крій забезпечує користувачеві оптимальний простір в області ніг та капюшон для кращої теплоізоляції.

Діапазон температур спальних мішків

Перед тим як купити спальний мішок, потрібно звернути увагу на його етикетку. На ній вказано три температури, визначені під час лабораторних випробувань відповідно до європейського стандарту EN 13537 (або його глобального еквівалента ISO 23537).

  • Температура комфорту (t.comf.) є нижньою межею, при якій жінка зі стандартною статурою може спокійно спати 8 годин, лежачи на спині. Чоловік при такій температурі почуватиметься комфортно.
  • Гранична температура (t.limit), тобто температура, при якій звичайна людина може спати вночі, згорнувшись калачиком, не прокидаючись від холоду.
  • Екстремальна температура (t.extreme): якщо температура навколишнього середовища опуститься до цієї межі, то для чоловіка це буде означати пробудження від холоду, а у жінок буде озноб.

Зазначені на етикетці температури діляться на граничні для жінок і для чоловіків, тому що статура конкретної статі істотно впливає на відчуття холоду і стійкість до нього.

Вибираючи спальний мішок, не захоплюйтеся його довжиною. Надто довгий спальник буде так само малоефективним, як і надто короткий. Хоча раніше була мода на просторі спальні мішки, в які на ніч можна складати предмети спорядження, щоб захистити їх від холоду, пам’ятайте, що будь-який додатковий простір потребує додаткової енергії для обігріву.

Читати також


up