Біографія Джойса Кері

Біографія Джойса Кері

Джойс Кері – ірландський письменник і художник – народився 7 грудня 1888 року у Лондондеррі (Ірландія).

Навчався у Трініті-коледжі Оксфордського університету, де отримав спочатку ступінь бакалавра, потім магістра гуманітарних наук. В Единбурзькому університеті та Парижі займався живописом і вивчав історію мистецтва.

У 1913 вступив на службу в колоніальну адміністрацію Нігерії, у роки Першої світової війни бився проти німців у лавах нігерійської армії; цей досвід згодом був відображений у його ранніх роботах. Після війни жив у Західній Африці, 1920 року за станом здоров'я повернувся до Англії.

У 1949 заслуги Джойса Кері перед вітчизняною словесністю визнав англійський уряд, нагородивши його Орденом Британської імперії 3-го ступеня; письменник, однак, відхилив нагороду, не визнаючи за державою права судити ні про художні, ні про ідейні гідності літературних творів.

У 1952 у Кері з'явилися перші проблеми з м'язами, які спочатку були діагностовані як бурсит, але протягом наступних двох років його стан погіршився, і йому було поставлено остаточний діагноз хвороби Лу Геріга (БАС). Оскільки його м'язи слабшали, щоб продовжувати писати, Кері мав прив'язувати перо до руки, а його рука підтримувалася мотузкою. Зрештою він був змушений диктувати, поки міг говорити, а потім припинив писати вперше з 1912. Його останній твір, роман «Бранець і вільний» (1959), залишився незавершеним.

Джойс Кері помер 29 березня 1957 року в Оксфорді (Велика Британія).

Джойс Кері написав п'ятнадцять романів і кілька томів есеїстики та поезії.

Біографія

Твори

Критика


Читати також