Мигалатюк Софія. Вчитель, який змінив моє життя

Мигалатюк Софія. Вчитель, який змінив моє життя

Я і мій двоюрідний братик Денис дуже любимо нашого дідуся і бабусю і майже кожного дня провідуємо їх. Денис живе окремо від нас. Це син моєї тітки, маминої сестри. А моя сім’я проживає разом з бабусею та дідусем на одному обійсті. Як тільки ми повертаємось зі школи, бабуся одразу починає розпитувати про те, як пройшов день, вона, до речі, працює у школі. Тільки наближаємось до двору – відразу настрій веселішає, знаємо, що пригостить чимось смачненьким, розповість якусь цікаву бувальщину, такого наговорить, що, мабуть, у жодній книжці не написано. Мені інколи здається, що не всі історії правдиві, та слухаємо їх із великим задоволенням. Особливо я люблю слухати про бабусине село Зарожани, про обереги, про пригоди з її дитинства.

Ось і цього разу ми, як завжди, завітали до бабусі. Надворі по-осінньому холодно, а у кімнаті тепло. Літо напоїло дім своїм теплом, а тепер він ділиться ним з нами. Ось ми вже й на порозі.

  • Дениску, Софійко, заходьте, мої онучата. А я вже думаю, де це ви забарилися? Може, ще уроки, а може, гурток якийсь, - усміхається привітно наша бабуся.

І ми одразу потрапляємо у її теплі обійми. Затишна кухня, наповнена якимось незвичайним терпким  ароматом, як пізніше з’ясувалося це були пиріжки з калиною.

  • Бабусю, на уроці з українознавства нам задали скласти родове дерево, – зразу ж промовив Денис. – Допоможеш? Я також не відстаю і тут же повідомляю, що потрібно розповісти про оберіг, який зберігається в родині.

Ми помітили, що бабуся якось знітилась, а її проникливий погляд зупинився десь дуже далеко. У кімнаті запанувала тиша. Наша рідненька не поспішала відповідати. Вона мовчки пішла у сусідню кімнату, підійшла до скрині, дістала велику хустку, неквапливо розгорнула її і показала нам. Перед нашим зором ожили різноманітні квадратики, переважно темних кольорів. Я бачила і раніше цю хустку, але нічого про неї не знала.

  • Мої дорогі, - сказала бабуся, - минуле має кожна людина, її рід, село, місто, кожна стежина має свою пам’ять. А ось це дуже дорога для мене річ. Вона дісталась мені від матері, а їй – від бабусі, а бабусі – від прабабусі. Мабуть, їй більше ста років. А коли річ переходить столітній рубіж, то набуває чудодійних властивостей. Пам’ятайте про це , мої любі.
  • Та невже? - переполошився Денис. – А чому раніше нам цього не говорила?
  • Та все якось часу не було, - мовила бабуся і її очі наповнились непроханою сльозою. -Хочу вас попросити, щоб ви зберігали такі коштовності і пам’ятали, що це обереги, бо у них закладена душа кількох поколінь, тепло роду, генетична пам’ять.

 Ми з братиком сиділи нерухомо і уважно слухали, боялись якимось необережним рухом чи поглядом зашкодити  розповіді.

  • Бабусю, а розкажи ще раз про село, звідки ти родом. Я так хочу поїхати туди, - попросив Денис.
  • Поїдемо, поїдемо, бо треба і могилки доглянути, і рідним «добрий день» сказати, і хаті та обійстю вклонитись, - запевнила бабуся.

Ну, мої перепілоньки, слухайте,- почули ми.

 (ми любимо, коли вона нас так називає, але чому саме «перепілоньки», не знаємо.)

 А бабуся продовжувала. Було це дуже давно. У селі царював голод.Страшний то був час, скрізь панували сльози та смуток. І на всіх  була одна корова, яку берегли, як очі. Всім селом годували, оберігали, а вона дякувала односельчанам  парним молочком. Воно було тільки для маленьких діток. Кликали корову Рожаною. Але і вона виснажилась, бо вже й немолодою була. І одного разу не стало молочка усім. Все село плакало. Казали, що плачуть за Рожаною. Поступово  цю місцевість почали називати Зарожани.

  • Яка цікава історія! - сказала я.
  • Дуже, - підтвердив братик, - і таке ж буває?
  • Любі мої, потрібно знати свої обряди, звичаї, берегти традиції, бо ми ж українці. Хто, як не ми? Пам’ятайте про це.
  • А ти ще про калину забула розповісти, - таємниче промовив мій братик, з насолодою уминаючи за обидві щоки витвір бабусиних рук -  пиріжки з калиною.Ох і смачнючі вони у неї, приготовлені за якимось особливим рецептом.
  • А може, завтра? - чи то запитала, чи погодилась бабуся.
  • Хочемо сьогодні послухати, - приєдналась я до бажання братика.
  • Тоді слухайте. Легенди про калину я вам уже розповідала, ви вже знаєте, що вона має лікувальні властивості, пиріжечками смакуєте, - мовила бабуся і враз замовкла.

У кімнаті запанувала тиша. Ми здогадувались, що вона зараз поринула у спогади, у ті найпотаємніші куточки свого дитинства, юності, які відомі тільки їй. У такий момент ми завжди намагаємося не проронити жодного слова, а покірно чекаємо цікавої оповіді про минувшину. Змахнувши непрохану  сльозу, бабуся почала розповідати.

-Колись давно не було, здається, хати, де б не росла калина. Як тільки забіліють квіти, дівчата ними коси прикрашали, а як достигали кетяги, їх вішали попід стріхами. І тоді хата оживала, була ніби у віночку. Де була калина, там росла дівчина. Йдеш селом, а хати як у намистах, так і червоніють, посміхаються червоними намистинками  до пізніх заморозків. А як шанувалась вона на весіллях! Коли випікали коровай, обов’язково прикрашали його калиною. Пам’ятайте - це наша генетична пам’ять. Та і на обійсті нашої школи нещодавно  старшокласники висадили калинову алею,- посміхнулася бабуся, радіючи тому, що кожної весни вінок із запашного білого цвіту прикрашатиме подвір’я школи.    

Враз задзвенів телефон. Це моя тітка Олена поросила нагадати, що Денису час додому та і мені потрібно уроки виконати.

  • Ми підемо!
  • Ідіть здоровенькі, - чувся позаду її лагідний голос.

Ми йшли. Вже темніло. Від бабусиної розповіді було  тепло. Цю розповідь та ще багато інших ніхто не викреслить із нашого життя.

 Ми завжди пам’ятаємо те, чого навчає нас рідненька, бо ми її кровинки, так вона нас називає.

  • А завтра підемо до бабусі? – розбудив тишу своїм голосом Денис.
  • Обов’язково. Про що вона ще нам розповість? Дуже цікаво! - мовила я…

                 

Умови участі у конкурсі коротких оповідань «Вчитель, який змінив моє життя»


Читати також