22.10.2023
Культурна країна
eye 362

Малкіна Марія. Вчитель, який змінив моє життя

Малкіна Марія. Вчитель, який змінив моє життя

Особисті шукання людства та філософські питання завжди направляли людину до джерел інформації, які відкривають завісу до питань, що турбують нас, а відповіді не означають те, що не виникне ще більше непорозумінь. Якщо мене запитають, що саме змінило моє життя найбільше, відповідь буде однозначною - це книга.

Провокативний роман "Бійцівський клуб" гарно справляється із розкриттям очей людини на буденні речі та стає небезпечним через свою переконливість.

"Нескінченні спроби просунутися кар'єрними сходами, оточити себе речами й спробувати знайти в них щастя — це хвороба суспільства" — пише Паланік. Книга розповідає про головного героя, якого автор не наділив ім'ям, що проводить монотонне нещасливе життя і страждає від відчуття пустоти та відчуженості, бо має примітивне та нав'язане суспільством уявлення про щастя. Це пояснює фрагмент, де він вважає, що добре підібрані фірмові меблі можуть відобразити сутність покупця. У таких предметах він бачить сенс свого існування і навіть проголосив: "—Вибух знищив не просто купу сміття, він знищив мене", коли його квартира зазнала детонації. На мою думку, це говорить про те, що у капіталістичному світі, який вийшов за ринки й проникнув у свідомість людей, особистість визначається биркою на одязі, яку вона носить, а не її філософією та іншими, більш значущими факторами.

Зміст книги також включає створення нелегального бійцівського клубу, який заснований героєм та його таємничим приятелем Тайлером Дьорденом. У цьому клубі чоловіки змагаються не лише задля задоволення від битви, але й для самопізнання та розуміння своєї ролі в суспільстві. Цей момент розкриває темну сторону людської природи, подібні дії використовуються як протистояння системі, а з іншого боку це фактично є формою сатири над людьми, що вважають це шляхом до осмисленого життя.

"Бійцівський клуб" наштовхнув мене на думку про те, що надбання якісного життя з боку анархістичної ідеології надходить не через порушення законів та здійснення своєрідного "бунту", а через відпущення неулюбленої роботи, вираження власної індивідуальності через характер та манеру висловлювання. Чак Паланік навчає читача, що творчість та подолання власних страхів є ключем до вірного шляху.

   

                 

Умови участі у конкурсі коротких оповідань «Вчитель, який змінив моє життя»

Читати також


up