Тригуб Богдан. Вчитель, який змінив моє життя

Тригуб Богдан. Вчитель, який змінив моє життя

СМЕРТНІ У ЛАБІРИНТАХ

(ЛИСТ ДО УЧНЯ)

Смертні живуть в лабіринтах .

У кожного свій Мінотавр. Своє Руно і свій Ясон.

У кожної генерації свій Дамоклів меч. Кам*яниці міст від дощу не рятують.

Але дають ілюзію безпеки – втечі від відповідальності. Бо злим бути простіше – вбивати простіше, ніж оживляти, грабувати і гребувати приємніше, аніж дарувати і приймати допомогу.  Пес Гордині і Жадоби наступає на п*яти. І немає ради на цього Цербера.

Тому маєш стати собі Героєм і Гераклом. Маєш берегти в собі добрість і благість, зрощувати їх, плекати, як герані на вікнах перед війною. Квіти революції не приносять спокою, лиш сумнів і сум. Борися радістю, борися благістю та усміхом. Бо ти людина. Виходиш за будь-яку систему координат. За межі звичного та комфортного.

Гоголь писав, мовляв у людині мало людини, а ти знайди. Зрости. Стань більшим і кращим ніж ти є, не всупереч іншим, а заради них. Жонглюй сонцями замість ножів. Згадай величну малість дитинності, яка колись спонукала  радіти кожному дню і кожній події довкола. Чому ти став іншим і коли? Колись був як той пластилін: обтікав світ, а він в свою чергу тебе. Зупинись. Вернись в чертоги свого світла. В колиску. В огром своєї малості. У безмір всеприсутності і вседотичності. Джунглі міста нас не врятують, як і тиша монастиря. Тільки дух і чин здатні щось змінити. Бог замість бренду. Хліб замість меча.

У гаванях серця хай квітнуть вишневі сади. Носи в собі меч миру, як Христос, як князь тиші. Тебе розпинають, а ти цвіти, проклинають, а ти цвіти. Проганяють, а ти цвіти!

Радіти – не значить змиритись зі злом, але навпаки долати його. Чим більші зливи, тим пишніші сади потому.Ділися одягом, їжею, серцем, думками, не злостися, стань махатмою, брахманом, на островах своєї реальності. Не впадай у крайнощі, не гордися, та зберігай гідність, поступайся, але не принижуйся. Не стань блазнем, але нудьгу з відчаєм оминай.

У видимому зри невидиме, як говорив філософ, дружи з тваринами і людей не цурайся, день сприймай як Диво, дякуй богам за нього.

Звіра  в собі випалюй Молитвою, а не можеш молитися, то хоча б не чини зла.

В цьому і є весь Закон, весь наш пожиток, весь наш оброк, подяка небу за життя.

            

                 

Умови участі у конкурсі коротких оповідань «Вчитель, який змінив моє життя»

Читати також


up