Скрипник Руслана. Вчитель, який змінив моє життя

Скрипник Руслана

Кожна людина проходить свій власний шлях, який складається з важких випробувань. Лише після тисячі спроб і зроблених помилок, ми розкриваємо життєву мудрість. І я з великою впевненістю можу сказати, що вчитель, який змінив моє життя – досвід.
Одразу народитися з життєвим досвідом неможливо; він виникає з часом. Мова йде не про побутові навички, насамперед це вміння людини робити висновки після пройдених етапів життя та здатність застосовувати досвід у майбутньому.
«Розумний вчиться на чужих помилках, дурень – на своїх. Мудрий в помилках не має потреби» - відомий афоризм. Особисто я, з цим не погоджуюсь, адже досвід – це бездонна криниця; знання, які не мають меж.
Помилки – це актуальна тема не тільки для нашого часу. Яскравим прикладом є Аристотель, який у своїх працях стверджував, що муха має вісім ніг. У це можна було б повірити, якби не італійський натураліст, який своїми підрахунками довів, що вони мають шість ніг. Це вказує на те, що непотрібно повністю покладатися на досвід і мудрість інших. Він не побоявся авторитету вченого та озвучив своє дослідження людству.
На долю людини випадають різні події, одне з найважчих випробувань – зрада. Життя непередбачуване, і кожен з нас може наробити дурниць, тому я не засуджую жодну зі сторін. З історії ми знаємо, що військову зраду безжально карали смертю. А людина, яка зрадила собі не потребує страти взагалі, тому що втратити себе і так доводиться важким покаранням. Порушується питання, чи можна пробачити зраду? Я вважаю, що можна, але не залишати цю людину у своєму житті. Інші люди пробачають, але потім живуть зі страхом пережити таку ситуацію ще раз. А хтось не може знайти в собі сили, щоб відпустити образи і живуть так все життя. Настав момент і я зіткнулась з подібною життєвою обставиною. Ось урок який я винесла для себе: всі заслуговують на другий шанс, але як саме ним скористатися кожен вирішує за себе.
Хочу поділитися своїм досвідом, а саме: потрібно цінувати моменти до того, як вони стануть спогадами; людині не потрібно сто книг про успішність, вона потребує дій та дисципліни.
Дійсно, дуже важливо вчитися на чужих помилках, але не бійтеся робити власні. Іноді краще ризикнути, ніж жити в тіні власних страхів.
Найважливіший урок – я зрозуміла, що кращого моменту відчути себе щасливим не існує. Якщо не зараз, то коли?
Отже, досвід – це найцінніший скарб у житті людини.

            

                 

Умови участі у конкурсі коротких оповідань «Вчитель, який змінив моє життя»


Читати також