Ефективні техніки подолання панічних атак: як впоратися з несподіваним напливом страху

Ефективні техніки подолання панічних атак: як впоратися з несподіваним напливом страху

В умовах невизначеності та стресу, пов'язаних із війною, панічні атаки стають не лише психологічним явищем, але й надзвичайно актуальним аспектом нашого емоційного стану. Панічна атака, яка є несподіваним напливом сильного страху та супроводжується інтенсивними фізіологічними реакціями, може виявитися особливо непередбачуваною та важкою в умовах війни. У цьому контексті розуміння та використання ефективних технік саморегуляції стають важливим елементом у збереженні психічного здоров'я та впорядкованості в житті. 

Декілька технік, які допоможуть впоратися з атаками

"Дихання на рахунок"

Вдихайте на рахунок 5. Тоді затримайте дихання на 5 секунд. Після цього видихніть на рахунок 5. Спрямовуйте увагу на глибокий вдих та видих через рот, відчуваючи, як повітря наповнює ваші груди та живіт, а потім повільно видихайте. Повторіть цю вправу 5-8 разів.

"Обійми метелика"

Схрестіть руки на грудях, права кисть на лівому плечі, а ліва — на правому. Почніть повільні почергові постукування. Повторіть вісім разів.

“П’ять відчуттів”  

Техніка "5-4-3-2-1" допомагає повернутися до реальності. Знайдіть навколо себе: 5 предметів, 4 звуки, 3 відчуття на тілі, 2 запахи та 1 смак.

Якщо панічні атаки часті і вам важко впоратися самотужки — обов’язково зверніться до спеціаліста.


Читати також