Останні новини у світі високих технологій. 13.11.2023

Останні новини у світі високих технологій. 13.11.2023

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

20 ГБ ОЗП у смартфоні стане не надмірністю, а необхідністю. Генеративні ШІ вимагатимуть від апаратів дуже багато оперативної пам'яті

Смартфони з Android поступово отримують все більше оперативної пам'яті. 8 ГБ давно стали нормою, і 16 ГБ тепер уже нікого не здивувати, адже є моделі із 24 ГБ ОЗП. Однак найближчим часом такий гігантський обсяг може стати не надмірністю та маркетингом, а необхідністю. І все через розвиток штучного інтелекту.

Фахівці Macquarie підрахували, що наявність у смартфоні нейромережі, яка створюватиме зображення безпосередньо на пристрій, вимагатиме від смартфона щонайменше 12 ГБ ОЗП. А якщо виробник захоче наділити апарат повноцінним автономним чат-ботом, потрібно буде вже 20 ГБ оперативної пам'яті.

І ми вже бачимо, як виробники смартфонів дедалі більше акцентують увагу на ШІ, а приклад смартфонів Google Pixel 8 показує, що їхньої продуктивності недостатньо, щоб генеративні моделі працювали безпосередньо на пристрої. Втім, саме в цьому випадку, можливо, справа не в ОЗП або не тільки в ній, а ще й у продуктивності платформи.

Враховуючи темпи розвитку ШІ, не виключено, що найближчими роками 16 ГБ ОЗП стануть буденністю навіть у середньобюджетних моделях, а флагмани пропонуватимуть набагато більше, ніж 24 ГБ.

5000 мА·год, 120 Вт, IP68, топова камера Zeiss, надяскравий екран та 2,25 млн балів в AnTuTu. Представлено Vivo X100 – найпотужніший смартфон у світі

Vivo X100

Vivo сьогодні офіційно презентувала флагманський смартфон Vivo X100.

Це перша у світі модель з новітньою однокристальною системою MediaTek Dimensity 9300 та швидкою оперативною пам'яттю LPDDR5T, в AnTuTu смартфон набирає майже 2,25 тис. балів – більше ніж iQOO 12 або Xiaomi 14 на базі Snapdragon 8 Gen 3.

Vivo X100 отримав екран OLED з діагоналлю 6,78 дюйми, створений за технологією LTPO. Роздільна здатність становить 2800 х 1260 пікселів, максимальна яскравість – ті ж рекордні 3000 кд/кв.м., що й у Xiaomi 14. Частота регулювання ШІМ – 2160 Гц. Максимальна кадрова частота – 120 Гц.

Місткість акумулятора склала 5000 мАг, підтримується зарядка потужністю 120 Вт.

Родзинка моделі – топова камера Zeiss. В основному модулі застосовується датчик флагманської лінійки Sony IMX920 та ширококутний об'єктив із діафрагмою F/1,57.

За оптичний зум відповідає перископний модуль з 64-мегапіксельним сенсором та об'єктивом з ЕФР 70 мм. В обох цих модулях реалізовано оптичну стабілізацію. Смартфон має повноцінний захист від пилу та води (IP68), оснащений стереодинаміками та чіпом NFC.

Ціни такі: 12/256 ГБ – 550 доларів, 16/256 ГБ – 590 доларів, 16/512 ГБ – 630 доларів, 16 ГБ/1 ТБ – 685 доларів, 16 ГБ (LPDDR5T)/1 ТБ – 700 доларів.

"Зйомка на iPhone - це ніби у мене є третя рука". У Парижі відбувається виставка фотографій, зроблених виключно на iPhone 15 Pro Max

iPhone 15 Pro Max

У Парижі стартувала виставка фотографій, виготовлених виключно на iPhone 15 Pro Max. Дводенний захід проводиться у Salon Corderie.

На виставці під назвою "I Remember You" представлені фотографії п'яти авторів: Малін Фезегай, Карла Габа, Вів'єн Лю, Мікі Нінагави та Стефана Руїса.

iPhone 15 Pro Max

Звісно, автори дуже хвалили новий флагман Apple. Зокрема, Карл Габ написав, що «Зйомка на iPhone — це ніби я маю третю руку, яка може сфотографувати саме те, що я хочу, і тоді, коли захочу».

Sony Alpha 9 III – повний кадр із глобальним затвором

Sony Alpha 9 III

Як і обіцяла раніше, компанія Sony Electronics представила новинку – Alpha 9 III, яка стала першою у світі бездзеркальною камерою з повнокадровою матрицею з глобальним затвором. Професійні фотографи отримали довгоочікуваний інструмент для зйомок динамічних сюжетів, таких як спортивні змагання тощо, а відеооператори отримали плавне панорамування.

Ні для кого не секрет, що виробники люблять випускати другі моделі своїх успішних пристроїв - приставка Mark II у назві моделі говорить про те, що модель популярна, успішна, і оновлення очікувані. Якщо говорити про цифру три, в даному випадку римську, – безперечний успіх, тим більше, коли модель отримує щось уперше у світі. І не "що-небудь", а глобальний затвор!

Також, напевно, всі вже давно знають, що датчик зображення з глобальним затвором зчитує всі пікселі одночасно, на відміну від датчиків традиційної конструкції, які створюють зображення послідовно від верхнього ряду пікселів до нижнього. Повнокадрова матриця з глобальним затвором Alpha 9 III забезпечує швидкість серійної зйомки до 120 к/с без спотворень і блекауту. Якщо додати до цього найсучаснішу систему автофокусу Sony з ШІ, яка прораховує сцену до 120 разів на секунду, і можливість синхронізації спалаху на всіх витримках, отримаємо професійний інструмент, на який чекали багато хто.

Alpha 9 III є першою в серії Alpha, яка здатна записувати відео 4K 120p без кропу, можна знімати відео 4K 60p з передискретизацією 6K. У камері працюють 10-бітове захоплення 4:2:2, профіль S-Cinetone, виведення 16-бітного відео RAW через HDMI, є сумісність із мобільним додатком Monitor & Control для відео.

Alpha 9 III має нову багатокадрову повнокадрову CMOS-матрицею з глобальним затвором і роздільною здатністю 24,6 Мп і вбудованою пам'яттю, встановлений процесор обробки зображень BIONZ XR. Alpha 9 III оснащена 8-ступінчастою оптичною 5-осьовою вбудованою стабілізацією зображення. Витримка вільна від обмежень звичайних датчиків зображення з механічним затвором і забезпечує витримку до 1/80 000 секунди.

Для професійної зйомки A9 III забезпечує швидкість 120 к/с з повним розрахунком автофокусу між кадрами, тривалість серії 1,6 секунд для 14-бітних файлів RAW, камера здатна поміщати потік в буфер до 1 секунди, забезпечуючи таким чином попередній запис 120 кадрів. Для забезпечення такої швидкості роботи є спеціальна кнопка "Збільшення швидкості".

Камера a9 III оснащена екраном 3,2 дюйми та роздільною здатністю 2 млн точок, такої ж конструкції, як і a7R V, проте сам екран має колірне охоплення DCI P3. Видошукач оснащений OLED-дисплеєм з роздільною здатністю 9440000 точок і збільшенням 0,9x.

З нововведень ергономіки було переміщено кнопку спуску затвора і додано п'яту функціональну кнопку на передню панель. Хват також дещо змінений, як і ергономіка додаткової акумуляторної ручки VG-C5. До речі, з батарейною ручкою продуктивність збільшена на 15%, оскільки дві батареї камера розглядає як єдине ціле, а не використовує їх по черзі.

Sony каже, що Alpha 9 III може передавати дані вдвічі швидше, ніж друга модель, в камері встановлені два слоти для носіїв, які підтримують карти CFexpress Type A, а також карти SD UHS-I і UHS-II.

Оголошено і ціну Sony Alpha 9 III, вона становитиме $6000.

YouTube звинувачують у «шпигунстві» за виявлення блокувальників реклами

Консультант з питань конфіденційності Олександр Ганфф вирішив подати кримінальну скаргу на YouTube відповідно до закону Ірландії про зловживання комп'ютерами. В результаті в Європі може бути порушена кримінальна справа проти YouTube. Причиною стали інструменти, за допомогою яких YouTube відстежує використання блокувальників реклами у користувачів.

Експерт повідомив, що він повідомив національну поліцію Ірландії, поліція прийняла його скаргу та запросила додаткову інформацію.

Ганфф стверджує, що YouTube використовує незаконні скрипти відстеження для виявлення блокувальників реклами. На його думку, ця практика рівнозначна шпигунству за громадянами ЄС. Ганфф також подав цивільну скаргу до Ірландської комісії захисту даних. Регулюючий орган запросив відповідь у Google і чекає, поки компанія виступить із заявою за позовом Ганфа.

Ганфф пояснив:

Я вважаю скрипт YouTube шпигунським програмним забезпеченням, тобто технологією спостереження, оскільки він впроваджується без мого відома або дозволу на пристрої з єдиною метою – перехоплення та моніторинг моєї поведінки.

Ганфф також додав:

Я вирішив піти шляхом порушення кримінальної справи, тому що історично регулятори ЄС абсолютно жахливо забезпечували дотримання Директиви про конфіденційність електронних даних — і я маю на увазі дуже погано, я б сказав, навіть недбало.

Нагадаємо, нещодавно на YouTube впровадили вкрай непопулярну політику блокування перегляду відео для користувачів, які використовують блокувальники реклами. Для продовження перегляду YouTube вимагає або вимкнути блокування реклами, або купити платну передплату YouTube Premium.

Додаток Microsoft Photos навчився видаляти та замінювати фон на фотографіях і картинках

Компанія Microsoft випустила велике оновлення Photos (Фотографії) для учасників програми тестування Windows Insider. Апдейт під номером 2023.11110.8002.0 приносить одразу кілька нових функцій та покращень.

Найбільш значущою з нововведень стала можливість видаляти та замінювати фон зображення. Раніше аналогічна функція з'явилася у Microsoft Paint.

Крім того, додаток зазнав деяких змін в інтерфейсі користувача. Наприклад, раніше параметри масштабування та повноекранного режиму розташовувалися у верхній частині екрана. Тепер вони переміщені у нижній правий кут. Також покращилося контекстне меню та деякі інші елементи.

Нова версія програми «Фотографії» має стати доступною всім користувачам у найближчі тижні.


Читати також