Який трюковий самокат обрати?

Який трюковий самокат обрати?

Більшість людей, коли чують слово «самокат», думають про іграшку, на якій малеча може весело кататися та вчитися балансувати. Це слово також асоціюється з популярними останнім часом електросамокатами, які використовуються переважно як міський транспорт.

Лише використання повної назви «трюковий самокат» може вказувати на те, що ми маємо справу з чимось, що лише трохи пов’язане з двома згаданими раніше типами самокатів. Це досить важливе зауваження, бо жоден інший самокат (який не є трюковим) не зможе впоратися з умовами, в яких він використовується.

Трюкові самокати діляться на два види, специфіка яких залежить від місця використання. Серед доступних моделей виділяємо так звані вуличні самокати, які використовуються для змагань по місту, а також паркові скутери, призначені для скейт-парків. Тому, обираючи трюковий самокат, насамперед слід чітко розуміти стиль і місце катання.

На що слід звернути увагу при виборі трюкового самоката?

  • Вага та конструкція. Трюковий самокат має вагу в межах 3-4 кг. Як правило, це моделі, у яких деки, тобто платформи, виготовлені з легкого, але міцного алюмінію, а кермо – зі сталі, алюмінію або (у випадку з дорожчими моделями) з титану. Прикладом можуть слугувати деки Тилт. Не менш важлива конструкція самого скутера. Він повинен бути максимально простим. Чим менше елементів потрібно закручувати, регулювати чи переміщати, тим краще.
  • Розмір. У професійних моделях немає можливості регулювати висоту керма, що своєю чергою змушує підбирати трюковий самокат під зріст користувача. Виміряйте відстань від підлоги до пупка, щоб отримати значення в діапазоні, в якому слід шукати правильний розмір. Під час стояння на самокаті ручки керма повинні бути на рівні стегон, трохи нижче пупка.
  • Форма і ширина керма. Трюкові самокати з прямим кермом (Т-подібним) призначені для вуличного катання, тоді як моделі, що мають Y-подібне кермо, ідеально пасують для скейт-парку. Що стосується ширини керма, то це індивідуальна справа кожного. Однак вважається, що оптимальне значення для початківців становить 60 см.
  • Розмір коліс. Найпопулярніші діаметри – 100 і 110 мм. Такі колеса ідеально пасують для скейт-парків завдяки своїй маневрованості. Також на ринку є самокати з колесами 120 мм, якими оснащені моделі, призначені для їзди по місту. Більший діаметр покращує комфорт їзди по нерівних і неоднорідних поверхнях, а також забезпечує вищу швидкість. Великою популярність серед користувачів трюкових самокатів користуються колеса Tilt.
  • Компресійна система. Остання деталь, на яку варто звернути увагу при покупці самоката, - це система компресії, тобто спосіб кріплення деки до керма. Найпопулярнішими системами є SCS, HIC, IHC та ICS. Кожна з них має свої переваги та недоліки, і вони відрізняються одна від одної довговічністю, схильністю до розхитаності, способом кріплення, вагою та ціною.

Вирішуючи купити трюковий самокат, слід чітко розуміти, що це вид спорту з підвищеним ризиком отримати травми. Саме тому ми повинні наголосити, що придбання шолома, захисту ліктів та колін є більш важливим аспектом, ніж вибір розміру коліс, форми деки чи керма самоката.


Читати також