22.11.2023
Розваги
eye 1007

10 найвідоміших комедійних акторів

10 найвідоміших комедійних акторів

Кілька видатних акторів перевершили статус комедійних легенд, демонструючи різноманітні таланти - від фізичної майстерності до гостроти розуму.

Автор: Флінн Кафман

ОПИС

  • Такі легенди, як Роуен Аткінсон, Джин Вайлдер і Вілл Феррелл, змінили поняття гумору, залишивши глибокий слід на комедійному ринку.
  • Ці легендарні комедійні актори перевершили свої вміння, перевтілившись у нові образи, які захоплюють глядачів по всьому світу.
  • Від видатних комедійних акторів, які використовують тіло як інструмент сміху, як-от Джим Керрі та Робін Вільямс, до універсальних акторів, як-от Едді Мерфі та Кері Грант, ці зірки сформували світ кіногумору і залишили по собі довговічну спадщину.

Протягом усієї історії кінематографу група видатних акторів вийшли за рамки пересічних виконавців, щоб досягти поважного статусу легенд комедійного жанру. Володіючи широким спектром талантів, вони залишили свій унікальний слід, вдихнувши життя в бунтівних персонажів, опанувавши пантоміму та володіючи гострим як бритва розумом. Їхній безпрецедентний внесок не лише змінив кінематограф і подарував глядачам одні з найкращих комедійних фільмів усіх часів, але й залишив відбиток на поколіннях акторів, коміків і кінорежисерів.

Ці авторитетні комедійні актори, котрих називають найвидатнішими людьми свого часу, по-новому сформулювали уявлення про гумор. Вони постійно придумували щось смішне, впроваджуючи нові сценки, персонажів, жарти та теми, які захоплювали аудиторію. Їхні виступи підняли їх до легендарних акторів і коміків, залишивши неоціненну спадщину. Найвідоміші комедійні актори вже понад століття демонструють свою майстерність, наповнюючи екрани по всьому світу сміхом навіть у найскладніші часи.

10. Ровен Аткінсон

ВІДОМИЙ ЯК МІСТЕР БІН ТА ДЖОННІ ІНГЛІШ

Ровен Аткінсон

Відомий своєю майстерною комедійною мімікою, Роуен Аткінсон увіковічнив численні культові ролі, найвідоміша з яких - милий блазень містер Бін. Починаючи з роботи на радіо, Аткінсон злетів до небес як автор і зірка історичного комедійного серіалу «БлекЕддер». Широковідомий як один із найвидатніших сучасних комедійних акторів, він зачаровує глядачів своєю неперевершеною мімікою та тілесною пластикою у стилі німого кіно у кожній ролі. Геніальність Аткінсона, яку він продемонстрував у таких персонажах, як містер Бін, міцно закріпила за ним репутацію непохитної фігури в комедії.

9. Джин Вайлдер

ВІДОМИЙ ЗА ФІЛЬМИ «ВІЛЛІ ВОНКА І ШОКОЛАДНА ФАБРИКА» ТА «СПІВПРАЦЯ З МЕЛОМ БРУКСОМ»

Джин Вайлдер

Джин Вайлдер був майстром примхливих та ексцентричних перформансів, як-от його надзвичайно непередбачуваний образ головного героя у фільмі «Віллі Вонка і шоколадна фабрика», котрий завоював йому номінацію на «Золотий глобус». Його перша головна роль у кіно, напруженого Лео Блума у сатирі Мела Брукса на театральну індустрію «Продюсери», принесла йому визнання і номінацію на премію «Оскар». Це стало початком серії надзвичайно успішної співпраці з Бруксом, включаючи ролі в культових фільмах «Молодий Франкенштейн» і «Виблискуючі сідла». Початок кар'єри Вайлдера в серйозній драматургії підсилила його вміння створювати несподівано смішних персонажів, а безпрецедентна майстерність знаходити гумор у дрібницях закріпила за ним славу комедійного генія.

8. Вілл Феррелл

ВІДОМИЙ ЗА ФІЛЬМАМИ «ВЕДУЧИЙ: ЛЕГЕНДА ПРО РОНА БУРГАНДІ» ТА «ЗВЕДЕНІ БРАТИ»

Вілл Феррелл

Вілл Феррелл злетів до зірок під час свого семисезонного шоу «Суботній вечір у прямому ефірі» з середини 90-х до початку 2000-х років, здобувши визнання завдяки своїм пародіям на знаменитостей та химерним індивідуальним типажем. Коли багатогранність Феррелла була продемонстрована на SNL, саме його незабутні ролі в фільмі «Ельф», а потім «Ведучий: Легенда про Рона Бурганді» затвердили його статус комедійної зірки кінематографу 2000-х років. Завдяки цим ролям Феррелл створив свою особливу комедійну суміш невігластва та незаслуженого егоїзму. Першопроходець абсурдного та нешанобливого стилю гумору, що переважав у комедійних фільмах 2000-х, Феррелл також зробив значний внесок у цей жанр, плекаючи свіжі погляди завдяки своїй роботі в ролі продюсера.

7. Білл Мюррей

ВІДОМИЙ ЗА ФІЛЬМАМИ «ДЕНЬ БАБАКА», «МИСЛИВЦІ ЗА ПРИВИДАМИ» ТА СПІВПРАЦЕЮ З ВЕССОМ АНДЕРСОНОМ

Білл Мюррей

Білл Мюррей спочатку підкорив глядачів як учасник перших сезонів «Суботнього вечора в прямому ефірі», а потім зіграв культові ролі в таких класичних фільмах, як «Каддішак», «Мисливці за привидами» та «День бабака». Окрім комедійних ролей, Мюррей також продемонстрував свої драматичні здібності у фільмі «Труднощі перекладу». Відомий своїм відвертим гумором та імпровізаційними здібностями, Мюррей вносить у кожну роль унікальну стриману дивакуватість. Останніми роками його співпраця з Весом Андерсоном, починаючи з «Рашмора», ще більше зміцнила його статус як скарбу кінематографа.

6. Джим Керрі

ВІДОМИЙ ЗА ФІЛЬМАМИ «ТУПИЙ І ЩЕ ТУПІШИЙ», «ЕЙС ВЕНТУРА: ДОМАШНІЙ ДЕТЕКТИВ» І «ЯК ГРІНЧ ВКРАВ РІЗДВО»

Джим Керрі

Здобувши популярність завдяки стендап-виступам на ток-шоу та другорядним ролям у кіно, Джим Керрі здійснив прорив у скетч-комедійному серіалі «У живому кольорі». Переломним для Керрі став 1994 рік, коли він знявся у трьох головних кінохітах - «Ейс Вентура: Домашній детектив», «Маска» та «Тупий і ще тупіший». Його гра у фільмі «Маска» навіть принесла йому номінацію на «Золотий глобус». Керрі продемонстрував свою універсальність, плавно переходячи від широких комедійних вистав до більш драматичних ролей (як у «Шоу Трумена»). Знаменитий своєю блискучою комедійною мімікою та енергійним виконанням, Керрі володіє унікальною здатністю повністю занурюватися у своїх персонажів.

5. Робін Вільямс

ВІДОМИЙ ЗА ФІЛЬМАМИ «МІСІС ДАУТФАЙР», «КЛІТКА ДЛЯ ПТАХІВ» ТА «АЛАДДІН»

Робін Вільямс

Як один із найпопулярніших акторів свого покоління Робін Вільямс був відомий своїм неперевершеним імпровізаційним талантом, безмежною енергією та неймовірною різноманітністю. Як справжній хамелеон, Вільямс із легкістю переходив від комедійних до драматичних ролей, отримавши премію «Оскар» за гру у фільмі «Розумниця Вілл Хантінг», а також три інші номінації на «Оскар». Визнаний одним із найбільш культових комедійних акторів усіх часів, Вільямс мав неабияку здатність зображати персонажів, які виходять за рамки звичайного життя – з серцем і душею – від головного персонажа «Місіс Даутфайр» до джина в «Аладдіні». Його веселі імпровізації часто потрапляли до фільмів і стали беззаперечним внеском у світ комедії.

4. Едді Мерфі

ВІДОМИЙ ЗА ФІЛЬМАМИ «ПОЇЗДКА ДО АМЕРИКИ», «БОЖЕВІЛЬНИЙ ПРОФЕСОР» ТА «ШРЕК»

Едді Мерфі

Ще один гуморист, який розпочав свою кар'єру в «Суботньому вечорі в прямому ефірі». Едді Мерфі став відомим завдяки своєму сміливому та епатажному стилю. Цей багатогранний актор, комік, письменник і продюсер залишив глибокий слід у пам'яті багатьох поколінь завдяки своїй багаторічній кар'єрі, знявшись у таких культових фільмах, як «48 годин», «Помінятися місцями» та «Поліцейський з Беверлі-Хіллз». Мерфі отримав визнання за виконання кількох ролей у фільмі «Поїздка до Америки», а потім прославився у новому поколінню завдяки номінованій на «Оскар» ролі у фільмі «Дівчата мрії» і, звичайно ж, за озвучення ролі Віслюка в анімаційній франшизі «Шрек», ставши єдиним актором, номінованим на премію BAFTA за озвучування героя мультфільму.

3. Леслі Нільсен

ВІДОМИЙ ЗА ФІЛЬМАМИ «ЛІТАК!» ТА «ГОЛИЙ ПІСТОЛЕТ»

Леслі Нільсен

Леслі Нільсен спочатку відзначився завдяки своїм драматичним ролям, а потім здійснив неабиякий прорив у комедії, зігравши незабутню роль у фільмі «Літак!». Його істерична монотонна манера виконання перетворила кілька реплік на знакові та цитовані моменти, які звучать і досі. Вміння Нільсена зображати забутих персонажів посилювало комедійний ефект його ролей. Він продовжив свій успіх у комедійному жанрі, зігравши надто серйозного, але трохи безмозкого копа Френка Дребіна у франшизі «Голий пістолет». Унікальна здатність Нільсена поєднувати абсурд із безпристрасною подачею, ставитися навіть до найбільш обурливих ситуацій з непохитною серйозністю, додавала його фільмам ще більше кумедності.

2. Кері Ґрант

ВІДОМИЙ ЗА КОМЕДІЯМИ 1930-1940-Х РОКІВ

Кері Грант

Кері Ґрант здобув репутацію одного з перших голлівудських акторів, який прославився своєю чарівністю та різнобічністю як у драмах, так і в комедіях. Його присутність осяяла кілька фільмів, які зараз вважаються одними з найкращих комедій усіх часів, зокрема романтичні комедії «Виховання крихітки» та «Його дівчина П'ятниця». Пізніше він надав трилерам Гічкока більш привабливого та чутливого стилю гумору, започаткувавши у фільмі «На північ через північний захід» архетип актора, котрий грає ролі в комедіях-бойовиках. Ввічлива поведінка Ґранта, його неперевершений комедійний вибір часу та подача закріпили за ним статус одного з найоригінальніших і найяскравіших акторів Голлівуду.

1. Чарлі Чаплін

ВІДОМИЙ ЯК ЛЕГЕНДА ЕПОХИ НІМОГО КІНО

Чарлі Чаплін

Чарлі Чаплін починав свою кар'єру в музичних залах Англії, перш ніж здобув славу одного з найвидатніших режисерів, сценаристів та зірок епохи німого кіно. Його милий, але часом хитрий і незграбний персонаж «Волоцюга» з його фірмовою ходою приніс Чапліну світову славу. Він зіграв цього персонажа у понад двох десятках фільмів, серед яких такі безсмертні класичні стрічки, як «Малюк», «Вогні великого міста» та «Сучасність».

Чаплін став основоположником кількох комедійних прийомів міміки, які продовжують наслідувати і копіювати донині. Хоча спочатку він чинив опір переходу на «балаканину», коли звукове кіно стало кінематографічною нормою, його перша звукова картина «Великий диктатор», де він грає сатиричну версію Адольфа Гітлера, все ще заслуговує на похвалу за сміливе бачення і сильний соціальний підтекст. Вплив Чапліна, котрого вважають чи не першим великим комедіографом, не зменшується, а його спадщина не втрачає своєї актуальності.

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під назвою «The 10 Most Iconic Leading Men In Comedy» на сайті Screenrant.com

Переклала: Вікторія Сухомлин

Читати також


up