20-11-2023 Розваги 393

Не тільки «Фауда»: п'ять фільмів (художніх та документальних) про конфлікт між Ізраїлем та Палестиною

Не тільки «Фауда»: п'ять фільмів (художніх та документальних) про конфлікт між Ізраїлем та Палестиною

Можливо, вони допоможуть вам краще зрозуміти тему цього конфлікту.

Художні фільми

Вифлеєм/Bethlehem, 2012

Напружена шпигунська драма ізраїльтянина Ювала Адлера (у липні цього року вийшов його фільм «Гра з дияволом» з Ніколасом Кейджем у головній ролі), яка отримала шість премій «Офір» і відправлена Ізраїлем на «Оскар».

Картина розповідає про офіцера ізраїльських спецслужб Разі, який вербує молодого палестинця Санфура. Після того, як Ібрагім, старший брат Санфура, організовує теракт в Єрусалимі, Разі використовує підлітка, щоб знищити терориста. Між куратором та інформатором зав'язуються складні та токсичні, але водночас довірчі та майже дружні стосунки. Однак сторони конфлікту не дають героям знайти компроміси та вийти з кола насильства.

Автори цього динамічного процедуралу спробували проілюструвати, як працює служба загальної безпеки Ізраїлю ШАБАК. Які психологічні трюки використовують агенти для завербування інформаторів серед палестинців. Як пов'язані один з одним терористичні організації на кшталт «Бригад мучеників аль-Акси» та ХАМАС. Куди насправді йдуть гроші на боротьбу за права палестинських жінок, які надсилають владі Палестинської національної адміністрації наївні європейці.

Адлер три роки писав сценарій разом із Алі Вакадом — арабським журналістом, експертом із ситуації на Західному березі Йордану, — консультуючись як із спецагентами, так і з терористами. Зйомки проходили не лише в Єрусалимі та Яффо, а й на території, підконтрольній Палестині, — у Вифлеємі та Рамалі.

Осло/Oslo, 2021

Про спробу домовитися про мир також розповідає американський телефільм «Осло» — екранізація бродвейської п'єси Джей Ті Роджерса, яка отримала 2017 року дві премії «Тоні».

У центрі сюжету — реальна історія про те, як норвезькі дипломати Мона Юль (Рут Вілсон із «Темних матерій» та «Лютера») та Тер'є Руд-Ларсен (Ендрю Скотт із «Шерлока») організували 1993 року таємні переговори між представниками Ізраїлю та Організації звільнення Палестини. Як відомо, ці зустрічі врешті-решт призвели до того, що ізраїльський прем'єр-міністр Іцхак Рабин та палестинський лідер Ясір Арафат підписали угоди в Осло.

Це надихаюче голлівудське кіно (виробництвом займалися Стівен Спілберг та HBO), у якому конфлікт показаний із погляду Заходу. У фільмі є спрощення, ізраїльські та палестинські політики виглядають яскраво, але подекуди карикатурно, а у фокусі тут – «білий рятівник». Проте це цікава спроба показати, що діалог між непримиренними ворогами таки можливий, а переговори дозволяють їм побачити в один одному живих людей.

Фільм доступно пояснює значення угод в Осло: саме вони поклали край першій інтифаді, призвели до створення Палестинської національної адміністрації, виводу ізраїльських військ та поселенців із сектора Газа у 2005 році — і приходу ХАМАС до влади в секторі. Після цього спроби двох країн досягти миру зупинилися на довгі роки.

Хлопчик/The Boy, 2023

25-хвилинний художній фільм Йохава Віннера — ніжна та страшна замальовка про життя на кордоні Ізраїлю та сектору Газа. У молодого Барака — ПТСР (коли і чому він з'явився, глядач не знає): він не знаходить собі місця через військові дії в Газі і ігнорує сигнали повітряної тривоги. При цьому продовжує жити лише за кілька кілометрів від місць зіткнення ізраїльської армії та палестинців. Батько Барака, фермер Авіноам, як може намагається допомогти синові.

Дія драми розгортається у кібуці Кфар-Аза. 7 жовтня на це поселення напали бойовики ХАМАС: 52 мешканці загинули, щонайменше семерих терористи взяли в заручники, ще 13 людей досі вважаються зниклими безвісти. Серед убитих виявився, зокрема, режисер «Хлопчика» Йохав Віннер, який виріс у Кфар-Азі і жив у кібуці з сім'єю. У своїх фільмах він досліджував травми та жорстокість, що супроводжували конфлікт, і був їх свідком: 2008-го він працював у саду з батьком свого найкращого друга, коли у двір потрапила ракета, випущена ХАМАС.

Документальні фільми

Син ХАМАС/The Green Prince, 2014

Документальний трилер Надава Ширмана, який отримав у 2014 році призи глядацьких симпатій на «Санденсі». У ньому чимало перетинів із «Вифлеємом». Головний герой - Мусаб Хасан Юсеф, старший син шейха Хасана Юсефа, одного із засновників ХАМАС. Служба загальної безпеки Ізраїлю ШАБАК завербувала Юсефа наприкінці 1990-х, коли він був ще підлітком. Десять років Юсеф допомагав ізраїльській владі запобігати терактам шахідів та заарештовувати членів терористичного руху. Зв'язковим інформатора, відомого під кодовим ім'ям «Зелений принц», був адвокат, психолог та координатор ШАБАК Гонен Бен Іцхак. Саме він у 2015 році став консультантом авторів «Фауди» та одним із головних організаторів масових протестів проти Беньяміна Нетаньягу 2020-го.

Бен Іцхак та Юсеф докладно розповідають, як будувалися їхні взаємини. Загалом більшу частину хронометражу займають якраз їхні розмови — під пронизливу музику Макса Ріхтера. Іноді інтерв'ю змінюють кадри другої інтифади та короткі інсценування.

Шпигуючи на користь Ізраїлю, Юсеф переживає через свою зраду і розчаровується в ідеології ХАМАС. Водночас на нього жорстко тиснули ізраїльські спецслужби, то допитуючи з пристрастю, то відправляючи до в'язниці суворого режиму, щоб не викликати підозри. Наприкінці 2000-х інформатор втік від усіх одразу, і Бен Іцхак допоміг йому отримати політичний притулок у США, де він згодом прийняв християнство. Там Юсеф написав автобіографію «Син ХАМАС», яка лягла в основу документальної картини.

Після нового загострення конфлікту 2023-го Юсеф засудив ХАМАС, закликавши Ізраїль знищити організацію та зупинити «злочинців, які вбивають народ Палестини». Вірити до кінця в щирість обох героїв не виходить, але «Син ХАМАС» дає певне уявлення про роботу організацій, що протистоять одна одній, — і наочно демонструє, що їм легше продовжувати воювати, ніж домовитися про мир.

Вартові воріт/The Gatekeepers, 2012

Документальний фільм ізраїльського режисера Дрора Море, номінований на Оскар у 2013 році, складається з інтерв'ю шести колишніх глав ШАБАК. Керівники служби безпеки Амі Аялон, Авраам Шалом, Яаков Пері, Кармі Гільйон, Аві Діхтер та Юваль Діскін погодилися говорити з режисером з безпрецедентною відвертістю — найчастіше вони розкривають інформацію, пов'язану з найважливішими рішеннями в політиці Ізраїлю за останні 50 років.

Головне завдання ШАБАК — запобігання тероризму, шпигунству та розголошенню державних таємниць. Служба очолювала всі розвідувальні операції на Західному березі Йордану та у секторі Газа. «Вартові воріт» розповідають, яку роль Шабак грав в історії Ізраїлю з часів Шестиденної війни. Серед основних тем — провал мирного врегулювання конфлікту після укладання угод в Осло, тероризм ізраїльських правих радикалів у 1990-х, вбивство Іцхака Рабина, переговори з палестинцями під час другої інтифади, ставлення до ув'язнених терористів у в'язницях, загибель цивільного населення та етична сторона вбивств терористів та їх лідерів. Одні герої закликають забути про мораль під час боротьби з тероризмом, інші відверто визнають окремі політичні рішення Ізраїлю неефективними та тупиковими.


Читати також