13-11-2023 Розваги 563

Новини музики за тиждень. 13 листопада 2023

Новини музики за тиждень. 13 листопада 2023

Розповідаємо про новини зі світу музичного мистецтва. Сідайте зручніше. Буде коротко та цікаво. Приємного читання та мирного нам усім неба!

The Beatles очолили британський чарт із піснею «Now and Then» і побили рекорд Кейт Буш

The Beatles зайняли перше місце в британському хіт-параді завдяки виходу невиданої композиції "Now and Then". Трек, дороблений за допомогою нейромережі, обігнав у чарті Тейлор Свіфт, Чонґука з BTS та молоду британську зірку Raye.

Таким чином, у скарбничці «бітлів» 18 «номерів один» у національному хіт-параді – за цим показником вони поступаються лише Елвісу Преслі, який очолював чарт 21 раз. Третє місце ділять між собою Ед Ширан, Кліф Річард і Westlife: кожен із цих артистів діставався до вершини 14 разів. Варто зазначити, що Елвіс Преслі – американець, із британців-співвітчизників The Beatles так ніхто й не зміг випередити.

«Бітли» побили рекорд Кейт Буш за найдовшою «перервою» між піснями, що посіли перше місце. Буш очолювала хіт-парад Великобританії двічі: 1978-го з дебютним синглом «Wuthering Heights» та 2022-го з «Running Up That Hill (A Deal with God)» – композицією 1985 року випуску, що набула нової популярності завдяки «Дивні дива». Між її «номерами один» минуло 44 роки, у The Beatles цей проміжок становив цілих 54 роки – востаннє вони доходили до першого місця в 1969 році з «The Ballad of John and Yoko». Також «бітли» стали «віковою» групою, яка очолила чарт Британії: Полу Маккартні зараз 81 рік, а Рінго Старру – 83. У загальному рейтингу вони поступилися Тому Муру, який досяг вершини хіт-параду в 99 (!) років у 2020 році з піснею "You'll Never Walk Alone".

Пол Маккартні та Рінго Старр вже дали свої коментарі щодо видатного досягнення. Ось що сказав Маккартні:

«Це приголомшливо, просто з глузду зводить. Момент дуже емоційний. Я в захваті!".

А ось коментар Рінго Старра:

«Ритм продовжує звучати на честь миру та любові».

З приводу "Now and Then" висловився і Мартін Талбот, голова британської музичної компанії Official Charts, яка відстежує продаж альбомів і синглів. Талбот вважає, що цього тижня світ знову захлеснула «бітломанія». На його думку, якщо раніше хтось ще міг скептично ставитися до The Beatles, то після Now and Then у людей відпали останні сумніви у величі гурту. І не виключено, що бітли знову піднімуться на вершину хіт-параду: в архівах музикантів є й інші невидані треки, які можна допрацювати та випустити.

Сайд-проект Radiohead The Smile випустив кліп «Wall of Eyes», у січні 2024 року вийде альбом

The Smile, сайд-проект Radiohead, представив чорно-білий кліп Wall of Eyes і анонсував новий однойменний альбом. Як і очікувалося, платівка вийде незабаром – 26 січня 2024 року.
Чутки про нову платівку The Smile з'явилися ще до офіційного оголошення. У Мережу потрапили скріни із сайту австралійського лейблу Remote Control Records з обкладинкою та можливою датою виходу альбому – 26 січня. Remote Control – австралійські представники XL Recordings, лейблу The Smile, тож у сам факт нового альбому фанати повірили. Однак дехто вважає, що реліз відбудеться раніше 26 січня: цю дату Remote Control поставили на вихід вінілових платівок – а вони часто виходять після прем'єри на стримінгах. У результаті їх припущення не справдилися.

Підтвердилися не лише чутки про сам альбом, а й про співпрацю з Полом Томасом Андерсоном. Саме він виступив режисером кліпу «Wall of Eyes», де можна побачити сумного Тома Йорка – вокаліста The Smile та Radiohead. У 2016 році Андерсон зняв для Radiohead відразу три кліпи: Daydreaming, Present Tense і The Numbers.

До альбому "Wall of Eyes" увійдуть вісім пісень, у тому числі червневий сингл "Bending Hectic". The Smile записували матеріал в Оксфорді та лондонській студії Abbey Road, його продюсером став Сем Петтс-Девіс, який раніше працював з Томом Йорком над музикою до фільму «Суспірія» (2018).

Перша і поки що єдина платівка The Smile "A Light for Attracting Attention" виходила півтора роки тому - у травні 2022-го. Реліз отримав захоплені відгуки критиків і увійшов до топ-5 британського чарту.

Stray Kids опублікували міні-альбом «Rock-Star» та «піратський» кліп «Lalalala»

Stray Kids випустили EP Rock-Star і презентували епічний кліп на головний сингл Lalalala. У ньому учасники гурту постали в образах піратів на кораблі, а також заспівали у супроводі маршируючого оркестру юних барабанщиків.

Фанатам Stray Kids сподобався Lalalala – і пісня, і ролик вийшли дуже енергійними. Відео вже набрало понад 5 млн переглядів і посідає перше місце у трендах YouTube. Lalalala Stray Kids написали разом з німецьким продюсерським хіп-хоп-дуетом Cubeatz, який працював з Дрейком, Каньє Вестом і Тревісом Скоттом.

"Rock-Star" - не перший реліз Stray Kids в 2023 році. У лютому вони випустили японський альбом "The Sound", у червні - корейську платівку "5-Star", у вересні - японський EP "Social Path/Super Bowl (Japanese Ver.)". Крім «Lalalala», у треклист «Rock-Star» увійшли ще сім пісень – у тому числі рок-версія «Lalalala» та корейський варіант «Social Path» із вищезгаданого японського міні-альбому «Social Path/Super Bowl (Japanese Ver.) ».

Розкрито ім'я таємничої людини з обкладинки альбому Led Zeppelin «Led Zeppelin IV»

Led Zeppelin IV

Шанувальник Led Zeppelin зміг встановити особу чоловіка з обкладинки альбому Led Zeppelin IV (1971). Він зробив ще одне відкриття - виявилося, що це не картина, а фотографія, причому зроблена в XIX столітті.

«Розшифрувати» обкладинку Led Zeppelin вдалося Браяну Едвардсу, запрошеному науковому співробітнику Університету Західної Англії – і за сумісництвом фанату групи. За словами Едвардса, він багато слухає Led Zeppelin ще з підліткового віку. Він додав, що фотографію з обкладинки «Led Zeppelin IV» було зроблено у вікторіанську епоху – тобто у роки правління королеви Вікторії (1837-1901).

Загадковий чоловік на знімку з обкладинки – майстер-покрівельник Лот Лонг, також відомий під ім'ям Лот Лонгйір. Він народився 1823-го і помер 1893-го, а походив з маленького міста Мир в англійському графстві Вілтшир. Також Браян Едвардс з'ясував, хто зробив знімок – ним був учитель фотографії Ернест Говард Фармер (1856–1944). У «Вікіпедії» зазначено, що фотографія належить приблизно 1892 року.

Цікаво, що новина про «розкриття» обкладинки Led Zeppelin з'явилася 8 листопада, у 52-ті роковини альбому. «Led Zeppelin IV» був випущений 8 листопада 1971 року – і, мабуть, це найвідоміша студійна робота гурту. Саме на цій платівці вийшла "Stairway to Heaven", а також "Black Dog", "Rock and Roll" та "When the Levee Breaks". Платівка регулярно потрапляє до списків величніших записів історії.

Дуа Ліпа випустила кліп "Houdini"

Дуа Ліпа випустила новий трек та кліп «Houdini». Раніше співачка говорила про експерименти з психоделікою 1970-х – і в пісні це чути, хоча Липа залишилася в рамках поп-музики.
Також підтвердилися численні чутки про співпрацю Дуа Ліпи та психоделічного проекту Tame Impala. У співавторах і продюсерах Houdini числиться Кевін Паркер, лідер Tame Impala. Також до пісні приклав руку Денні Л Харл, який працював над двома останніми альбомами інді-виконавиці Керолайн Полачек – "Pang" (2019) та "Desire, I Want to Turn Into You" (2023).

У кліпі «Houdini» Дуа Ліпа постає в новому образі з червоним волоссям – причому у людей з її підтанцьовування теж червоне волосся. Режисером відео виступив Ману Коссу, який співпрацював зі Skrillex та Gesaffelstein.

Ось що розповіла про Houdini сама Дуа Липа:

"Houdini" - про те саме відчуття, коли на годиннику четверта ранку. Ніч добігає кінця, ти трохи спітніла, але тобі не хочеться, щоб вечірка закінчувалася».

Липа відзначила:

«Цей трек – про найлегші та звільняючі елементи моєї самотності. "Houdini" дуже глузливий: його головна думка - чи дійсно хтось вартий моєї уваги або в результаті я його проігнорую».

«Houdini» – перший сингл із майбутнього третього альбому Дуа Ліпи, який має вийти у 2024 році. Назва і точна дата релізу поки не повідомляються, але співачка поділилася деякими подробицями:

«Більшість альбому була написана в позитивні часи абсолютного хаосу. Тоді я переміщалася світом з легкістю і оптимізмом, незалежно від результату».

Майбутня платівка Дуа Ліпи стане її першою студійною роботою за чотири роки: останній на сьогодні альбом співачки Future Nostalgia виходив у березні 2020-го. Марк Ронсон, відомий музичний продюсер, уже встиг послухати новий матеріал Дуа Ліпи та описав його як «неймовірний».

Бейонсе випустила трейлер концертного фільму Renaissance

Бейонсе поділилася трейлером концертного фільму Renaissance. Він був знятий у рамках світового туру на підтримку альбому "Renaissance" (2022) і вийде 1 грудня.

Тур Renaissance стартував у Стокгольмі 10 травня 2023 року і завершився 1 жовтня у Канзас-Сіті, місті у штаті Міссурі. У фільмі покажуть весь великий гастрольний «шлях» туру, який відвідали 2,7 млн людей. Виручка Renaissance World Tour склала 579 млн доларів: зараз він посідає сьоме місце у списку найуспішніших гастролей в історії. Серед жіночих турів Бейонсе друга – вона поступається лише Тейлор Свіфт із The Eras Tour, який зібрав 780 млн доларів.

Концертний фільм «Renaissance» також покаже різні сторони Бейонсе – її працьовитість, креативні ідеї та участь у продакшні. Тур співачки зібрав величезну аудиторію, заробив чималу суму грошей і натомість отримав численні захоплені відгуки. Цитати з рецензій наводяться в трейлері: The New York Times вважає, що "світ став вечіркою Бейонсе", Rolling Stone називає шоу "подією, яка відбувається раз у житті", а USA Today - "нестримною силою". Виступи Бейонсе привернули так багато уваги, що навіть вплинули на інфляцію у Швеції. На концертах було помічено багато знаменитостей – у тому числі Селена Гомес, Наталі Портман та Зендая з Томом Голландом, які підспівували хіту Love on Top.

Бейонсе не просто влаштувала чудове шоу, а й дбала про своїх фанатів: у серпні вона заплатила 100 тисяч доларів співробітникам вашингтонського метро за додаткову годину роботи – щоб глядачі змогли дістатися додому.

Red Velvet підпалюють будинок у кліпі «Chill Kill»

Red Velvet представили новий альбом Chill Kill – це їх перший корейський реліз після шестирічної перерви. Разом з ним гурт показав кліп на заголовну пісню, де вони потрапляють у дивний будинок, а потім підпалюють його.

Деякі фанати Red Velvet припускають, що підпал у Chill Kill стався не просто так. Одні вважають, що сюжет відео має на увазі вбивство, інші – що героїні побачили у будинку демонів. Так чи інакше новий кліп Red Velvet привернув багато уваги і вже набрав понад 7 млн переглядів на YouTube (станом на момент публікації). За звучанням «Chill Kill» – танцювальний поп-трек із сильним басом, струнними мелодіями та «мрійливими» синтезаторними партіями. У тексті пісні Red Velvet говорять про кохання та тугу за іншою людиною під час трагічних подій.

Загалом у «Chill Kill» увійшло десять треків. "Knock Knock (Who's There?)", як і заглавна пісня, - танцювальна робота, а ось "Underwater" і "Iced Coffee" - повільніші речі в стилі R&B. "Nightmare" - теж R&B-трек, але середньотемповий. Загалом на альбомі є і енергійні пісні, і ніжніші.

Відгуки слухачів поки що позитивні. Заголовна пісня Chill Kill подобається, здається, всім. З приводу інших нових треків Red Velvet є різні думки: хтось вважає, що вони поступаються Chill Kill, а хтось називає Underwater і Will I Ever See You Again кращими альбомними k-pop-піснями 2023 року . Багато хто відзначає, що Red Velvet завжди виділялися серед інших корейських груп своєю особливою креативністю. Наразі Chill Kill вже очолив iTunes у 27 країнах світу.

Попередній корейський альбом Red Velvet Perfect Velvet виходив у листопаді 2017-го. У квітні 2022-го гурт представив японську платівку «Bloom». Також у 2022-му Red Velvet презентували два EP: The ReVe Festival 2022 – Feel My Rhythm та The ReVe Festival 2022 – Birthday.


Читати також