08-11-2023 Розваги 506

Криза в Marvel

Криза в Marvel

Багато фільмів не окупаються, співробітники переробляють, а керівництво студії хоче повернути зірок із «Месників» (але не впевнено, що це допоможе).

У вересні 2023 року керівники Marvel Studios зібралися на щорічній зустрічі в Палм-Спрінгс, Каліфорнія. В останні роки Marvel підходив до цього заходу як лідер індустрії, який випускає один хіт за іншим (сумарні збори трьох найкасовіших фільмів студії склали понад шість мільярдів доларів). На цей раз усе було інакше.

За даними видання Variety, яке опублікувало великий матеріал про кризу в студії, крім низки провальних прем'єр, менеджери обговорили ситуацію з актором Джонатаном Мейджерсом — виконавцем ролі суперлиходія Канга Завойовника у фільмі «Людина-мураха та Оса: Квантоманія», який мав стати обличчям наступної фази кіновсесвіту. У березні 2023-го його заарештували за підозрою у домашньому насильстві до 31-річної Грейс Джаббарі, його дівчини. Згодом актор подав проти Джаббарі зустрічну скаргу, стверджуючи, що вона напала на нього. Однак у квітні до офісу окружного прокурора Мангеттена звернулися й інші жінки, які повідомили про насильство з боку актора. Суд над Меджейрсом має розпочатися 29 листопада.

Marvel не стала перезнімати новий сезон «Локи», в якому Мейджерс встиг знятися до звинувачень, проте наступні проекти опинилися в підвішеному стані. На зборах у Палм-Спрінгс обговорювалися різні варіанти виходу із ситуації, у тому числі заміна Канга іншим суперлиходієм. Остаточне рішення, втім, поки що не прийнято.

Джонатан Мейджерс

Пояснюючи касові невдачі картин, що вже вийшли, Variety повертається в 2020-й. За рік до цього студія випустила свій найуспішніший фільм («Месники: Завершення» зібрав 2,8 мільярда доларів), і керівництво студії вирішило активно розвивати супергеройський всесвіт на стримінг Disney+. План у тому, щоб забезпечити глядачів безперебійним потоком як фільмів, так і серіалів. Сюжети всіх творів мали переплітатися: щоб повністю зрозуміти те, що відбувається у фільмах, глядачам потрібно було подивитися і серіали. Однак, як зазначає Variety, насправді цей хід виявився скоріше невдалим: тепер навіть фанатам непросто встежити за всім, що випускає Marvel, а багатьох глядачів такий обсяг просто відлякує.

«Конвеєр Marvel виготовляє дуже багато контенту, — каже аналітик Ерік Гендлер, який спеціалізується на Disney. — Чи досягла студія точки, коли контенту стало надто багато, і люди охололи до супергероїв? Можливо. [Крім того] чим більше ви випускаєте, тим важче зберігати високий рівень якості. Вони намагалися запроваджувати нових персонажів, але результати виявилися неоднозначними. А з такими величезними бюджетами необхідно досягати приголомшливого успіху».

Анонімні джерела Variety, які працювали над картинами Marvel, підтверджують, що кількість проектів перевищує можливості студії. Крім того, сценарії проектів часто переписуються. Особливо від цього страждають співробітники відділу візуальних ефектів — у результаті багато сцен доробляються в останній момент і «виходять непоказними».

«Так звані, погані спецефекти - наслідок непродуманих сценаріїв», - підкреслив один із співрозмовників авторів матеріалу. А журналістка Джоанна Робінсон, яка написала книгу про роботу студії, зазначила: «У 2019-му, коли Marvel перебував на піку, люди знали, що цей бренд має на увазі певний рівень якості. Однак останнім часом це відчуття зникло, тому що багато проектів виглядають неготовими».

На тлі постійних переробок співробітники відділу візуальних ефектів започаткували профспілку. Її представники вже розповіли про умови роботи у Marvel палаті представників США.

Втім, одразу кілька експертів, опитаних Variety, наголосили: незважаючи на всі проблеми, Marvel «рано ховати». Джерела видання додали, що Кевін Файгі, зіткнувшись із критикою, почав ретельніше підходити до відбору сценаріїв та відбраковувати недостатньо перспективні проекти.

Крім того, як заявили деякі співрозмовники, студія роздумує над тим, щоб спробувати повернути на екрани оригінальний склад «Месників», зокрема Роберта Дауні — молодшого, Скарлетт Йоганссон та інших зірок. Однак поки що в Marvel не впевнені, що цей хід гарантує вихід із кризи — особливо зважаючи на величезні гонорари «месників» (йдеться про сотні мільйонів доларів).


Читати також