10-11-2023 Розваги 491

Один день, чотири сцени: Йоганес Ердинґ у «Найшвидшому турі» Німеччиною

Один день, чотири сцени: Йоганес Ердинґ у «Найшвидшому турі» Німеччиною

Авторка: Катя Геєр, редакторка журналу Mobil

Світлини Олівера Ланґа для Німецької залізниці

Йоганес Ердинґ відіграв чотири концерти в чотирьох містах Німеччини за один день. Щоб це зробити, він подорожував швидкісним потягом ICE (Intercity-Express). А ось і звіт про унікальний блискавичний тур.

Бронзовий чоловік на галереї, здається, нічим не вражений, просто дивиться униз, у вестибюль центрального вокзалу Мюнстера, де о 9-й годині ранку зібралося близько 1000 людей. Йоганес Ердинґ стоїть з гітарою поруч з бронзовою скульптурою місцевої художниці Марії Віхерс, махає рукою і вигукує до натовпу: «Я в захваті!»

Зазвичай ранковий буркотун, як його називають учасники гурту, так рано не виходить на сцену. Але сьогодні музикант — в чорних штанах та синій сорочці з короткими рукавами поверх чорної футболки і, звичайно ж, в капелюсі — робить виняток. Він гастролює в рамках «Найшвидшого туру» Німецької залізниці: чотири концерти в чотирьох містах, і все це за один день. Починати доводиться рано. «Це найшвидший тур у моєму житті, і розпочинаю я його в Мюнстері, моєму рідному місті!» — оголошує Ердинґ згори, натовп аплодує і радіє. Музикант ріс за 100 кілометрів на південний захід від Мюнстера: він виріс у Капелєні на Фліті, містечку з населенням дві тисячі осіб неподалік від голандського кордону, як наймолодший з п’яти дітей лікаря та медсестри.

Вирушаємо! Йоганес Ердинґ сідає на потяг ICE з Мюнстера до Дюсельдорфа

Вирушаємо! Йоганес Ердинґ сідає на потяг ICE з Мюнстера до Дюсельдорфа

9:20: Остання пісня в Мюнстері — і хутчіш на дев’яту колію

Ердинґ починає зі свого хіта «Kreise», і фанати шаленіють. Багато хто підспівує, знімає на камеру, дехто проштовхується крізь натовп, щоб дістатися до своїх потягів. Більшість людей тут, на головному вокзалі, прийшли спеціально на безкоштовний концерт, включно з цілісінькою групою дитячого садка з двома виховательками.

А також Лара Додс, 22 роки, має руде волосся, вдягнута у чорну блузку, чорні джинси, білі кросівки. Вона тут зі своєю подругою Емелі Фрекман, 23 роки, адже студентки люблять співака. «Я сподіваюся, що ми тут зможемо побачити його невимушену манеру поведінки, яку він демонструє на телебаченні», — каже Додс. Дві жінки продовжують обіймати одна одну, погойдуючись у такт музиці. Після другої пісні Додс каже, що її очікування вже виправдалися. О 9.20 ранку Ердинґ співає свою останню пісню, прощається під гучні оплески: «Дякую, Мюнстере!», а потім прямує до дев’ятої колії: потяг ICE відправляється до Дюсельдорфа.

Йоганес Ердинґ — один з найуспішніших артистів Німеччини; на сьогоднішній день продано понад мільйон копій його альбомів, а сьомий альбом «Plan A» у 2022 році посів перше місце в хіт-параді. Його регулярно можна побачити на телебаченні як суддю на талант-шоу «Голос Німеччини» та ведучого реаліті-шоу «Заспівай мою пісню».

Музиканта, який щойно оголосив про розставання зі своєю колегою Іною Мюлер, під час «Найшвидшого туру» завжди оточує ціла група помічників: співробітники, колеги по групі, охорона. Він єдиний, хто не має багажу, йому навіть не доводиться носити сумку, і він залишив свою пачку сигарет у співробітника. «Дай мені сигарету, будь ласка», — просить він, стоячи кілька хвилин у куточку для курців на пероні. Співак насправді відмовився від цієї звички, але чотири тижні тому знову почав курити. Чому? «Стрес!» — надзвичайно лаконічне пояснення.

Друга зупинка: співак виступає вдень перед близько 800 шанувальниками в Дюсельдорфі

Друга зупинка: співак виступає вдень перед близько 800 шанувальниками в Дюсельдорфі

А взагалі 41-річний Ердинґ відомий своєю відкритістю. Він жартує з аудиторією, що налічувала близько 800 осіб на концерті на привокзальній площі Дюсельдорфського вокзалу незадовго до полудня, махає рукою людям, що визирають з вікон офісних будівель пісочного кольору навпроти, і виводить на сцену одного за одним двох маленьких дітей з плакатами, щоб позувати для фотографій і обійняти малечу.

Після концерту все знову має відбуватися швидко, все в цей день чітко розписано по хвилинах. Будь-яке відхилення від плану викликає нервозність серед команди організаторів, і вже ми маємо затримку приблизно на півгодини після виступу у Дюсельдорфі. Команда «Найшвидшого туру», що складається щонайменше з 40 осіб — працівників Німецької залізниці, журналістів та співробітників служби безпеки на додаток до команди Ердинґа — змушена поспішати. Однак це не заважає співакові, коли він біжить через вокзал Дюсельдорфа, зупинятися знову і знову, коли хтось просить його зробити селфі або дати автограф.

Фанат залізниці: Йоганес Ердинґ також часто подорожує потягом. Він говорить, що у вагоні йому дуже зручно працювати

Фанат залізниці: Йоганес Ердинґ також часто подорожує потягом. Він говорить, що у вагоні йому дуже зручно працювати

Його колега по групі 38-річний Робін Енґельгардт розповідає, що Ердинґ обожнює цей контакт з фанатами: «Йому він дуже потрібен. І він ненавидить, коли хтось пише йому, що він не такий, як раніше. Його обурює, коли люди думають, що він втратив зв’язок. Тому він завжди хоче робити все правильно».

Сам Ердинґ зауважує у подкасті «Подорожуючи разом з…», який журнал Mobil записав під час подорожі на потязі ICE та за лаштунками концертів: «Я тут, щоб подобатися». Будь-який артист, який стверджує протилежне, говорить неправду. Він пригадує випадок 14 років тому на концерті у Берліні: «Під час мого виступу на сцені в десятому ряду сиділа літня пара, вони дослухали першу пісню, подивилися одне на одного, похитали головами і вийшли. Така поведінк завдає великого болю».

«Говорить ваш тимчасовий провідник Йоганес Ердинґ»

«Говорить ваш тимчасовий провідник Йоганес Ердинґ», співак робить жартівливе оголошення в потязі. Люди штовхаються на початку виступу в Мюнстері, як і на кожному з чотирьох концертів

Селфі, жарти, поплескування по спині: Ердинґ близький до шанувальників

На потязі відбувається не лише запис подкасту з Себастьяном Мергетом. Співак спілкується майже безперервно: то з начальницею потяга, то з працівниками Німецької залізниці, які виграли в лотерею зустріч з ним у бортовому бістро, то з колегою-музикантом Яном Хупером, 35 років, з гурту Mighty Oaks. Разом із 43-річним гітаристом Морицом Сталом співаки джемують пісню Mighty Oaks «When I Dream, I See» («Коли я мрію, я бачу») під час подорожі від Дюсельдорфа до Карлсруе. Вони познайомилися на проєкті «Заспівай мою пісню» у 2021 році і відтоді дружать.

О 13:45 приносять перше пиво, Гупер, Ердинґ і Шталь веселяться, але також ведуть серйозні розмови — у неслушний момент. Коли Івон Ґольдшмідт, яка відповідає за соціальні мережі в команді Ердинґа, хоче зняти тріо на відео, вони говорять про алергію: пилок, береза, трави, раннє цвітіння, закладений ніс, назальні спреї і таке інше. Не дуже сексі, вважає Гольдшмідт: «Давайте поговоримо про щось інше, про гастролі абощо».

17 років разом. Мориц Шталь та Йоганес Ердинґ

17 років разом. Мориц Шталь та Йоганес Ердинґ

Прибуваємо до Карлсруе невдовзі після 15:00. Публіка, щонайменше 700 осіб, у великому залі вокзалу з високою склепінчастою стелею — це знову строката публіка: представлені всі вікові групи, жінок трохи більше, ніж чоловіків, багато дітей. Усі в перших рядах знають пісні напам’ять, чи то «Калейдоскоп», чи то «Вчорашній сніг» («Schnee von gestern»). Під час виконання пісні «Kreise» («Кола») фанати виконують хореографію, пальці утворюють кола, показують вліво, вправо, руки схрещені, це трохи схоже на клубний танець.

Також там була мати товариша Ердинґа Макса Ґізінґера, який був у «Найшвидшому турі» Німецької залізниці минулого року. «Я був дуже радий бачити її там. Вона голосно підспівувала», — говорить Ердинґ після концерту. Ґізінґер і Ердинґ живуть у Гамбурзі, і коли надійшло запрошення від Німецької залізниці, він одразу ж зателефонував Максу і запитав, як пройшов цей тур у нього. «Тому я знав, що про мене тут добре подбають, всі милі, добрі і вмотивовані», — розповідає співак у подкасті.

«Наші улюблені прізвиська для нього — “зайчик Дюрасел”, але, перш за все, “Джоні Контролеті”», — розповідає гітарист Мориц Шталь під час наступної подорожі потягом від Карлсруе до Ульма. (Персонаж Джоні Контролеті з однойменної пісні німецького співака Удо Лінденберґа став уособленням людини, яка намагається все контролювати. — Прим. пер.) Там відбудеться фінальний концерт. Басист Робін Енґельгардт додає: «Джоні завжди хоче знати все. Він часто дзвонить перед концертами і запитує, чи все я взяв з собою — навіть про тюнер і кабелі перепитує». Тим часом проєкт Ердинґа настільки розрісся, що співак більше не може все контролювати. «Він неохоче погодився делегувати повноваження. Але це дало нам більше свободи», — визнає Шталь.

Обидва музиканти працюють зі співаком вже 17 років. «Ми були знайомі ще до того, як він став поп-зіркою, ми спали разом на одному ліжку в готелях», — згадує Енґельгардт. Насправді, Ердинґ не сильно змінився. Шталь розповідає про життя всередині колективу: «Коли він починає поводитися як начальник, ми намагаємося триматися від нього подалі, поки він схаменеться».

Йоганес Ердинґ приєднується до нашої розмови. Зараз вже 19:00, і багато хто з великої супровідної групи помітно виснажений. Але батарейки зайчика Дюрасел, здається, все ще повні, він зовсім не виглядає втомленим.

Але йому теж потрібен відпочинок, хоч і не сьогодні, а наступного року. Проте на довший час: «Я збираюся взяти творчу відпустку в 2024 році і не виступати», — говорить Ердинґ, роблячи ковток пива. «Я працював 17 років поспіль, і за останні три-чотири роки багато чого сталося. Настав час зробити перерву, поки це не стало занадто виснажливим і не перестало цікавити мене». Він хоче подорожувати, побачити світ і спробувати те, чого ніколи раніше не робив.

Фінальний концерт: Останній з чотирьох виступів Ердинґа проходить в Ульмі

Фінальний концерт: Останній з чотирьох виступів Ердинґа проходить в Ульмі

Остання зупинка — Ульм. Четвертий концерт знову відбувається просто неба. Поки сонце повільно ховається за готелем «Інтерсіті» і дме легкий вітерець, понад 1000 шанувальників чекають на гурт на привокзальній площі. О двадцятій годині п’ятеро музикантів готуються у білому наметі за сценою. Вони стоять за лаштунками, в повітрі відчувається сильне напруження.

Тепер головне — виступ, який триватиме набагато довше, ніж три попередні. Учасники гурту стають у коло, Ердинґ по черзі звертається до кожного і перевіряє останні деталі: «Все зрозуміло?». Чоловіки обіймаються і підбадьорюють одне одного.

Йоганес Ердинґ прощається під оплески шанувальників

«Дякую за цей день!» — Йоганес Ердинґ прощається під оплески шанувальників

Вони виступають півтори години і не хочуть зупинятися. На біс звучить слушна пісня «Я не хочу додому» («Ich will nicht nach Hause»), вмикаються ліхтарики на смартфонах. Але концерт не може тривати вічно. «Дякую за вашу любов! Дякую за цей день!», — кричить Ердинґ у натовп і йде зі сцени за куліси під гучні оплески та вигуки. Здається, що з його плечей звалився великий тягар, він щасливо посміхається. Що б він відповів, якби наступного року йому зателефонувала колега-музикантка і попросила поради щодо «Найшвидшого туру»? Ердинґ впевненно відповідає, що в ньому варто брати участь.

Редакторка журналу Німецької залізниці Mobil Катя Геєр

Редакторка журналу Німецької залізниці Mobil Катя Геєр (праворуч, за лаштунками в Ульмі) була вражена тим, що Йоганес Ердинґ сильно хвилювався перед своїм першим концертом у Мюнстері. Ердинґ пояснює це так: «Я ніколи раніше не виступав так рано вранці, і мій голос був ще втомлений. До того ж я вже давно не виступав на сцені сам».

Йоганес Ердинґ: Від дебюту до золотого альбому

Народився 26 грудня 1981 року в Мюнстері. Виріс у Капелєні на Фліті, син лікаря та медсестри. Має двох сестер і двох братів, а також є наймолодшою дитиною.

Ще підлітком він грав у різних шкільних групах. Закінчивши школу, Ердинґ навчався, але знав, що не хоче займатися нічим іншим, окрім музики.

Його дебютний альбом «Erste Wahl» («Перша лінія») вийшов у 2009 році і одразу став золотим (понад 100 000 проданих копій). Наступні альбоми також ставали золотими і навіть платиновими (понад 200 000 копій). У 2022 році він випустив свій сьомий альбом «Plan A», який досяг 1 місця в музичних чартах.

Він виступає на телебачені як суддя на талант-шоу «Голос Німеччини» та ведучий реаліті-шоу «Заспівай мою пісню».

Про особисте життя: після одинадцяти років стосунків Ердинґ оголосив про розставання із колегою Іною Мюлер під час «Найшвидшого туру». Співак живе в Гамбурзі.

Стаття вперше була опублікована німецькою мовою під назвою «So brachte Johannes Oerding an einem Tag vier Bahnhöfe zum Feiern» в журналі Німецької залізниці Mobil 2 червня 2023 року.

Переклав Руслан Владов


Читати також