17-11-2023 Розваги 603

Новини музики за тиждень. 17 листопада 2023

Новини музики за тиждень. 17 листопада 2023

Розповідаємо про новини зі світу музичного мистецтва. Сідайте зручніше. Буде коротко та цікаво. Приємного читання та мирного нам усім неба!

Enhypen зупиняють час у кліпі «Sweet Venom»

Enhypen випустили EP Orange Blood і показали кліп на сингл Sweet Venom. У ньому учасники групи опиняються в міському районі для тусовки і зупиняють час - поки Enhypen танцюють, все завмирає.

За десять годин "Sweet Venom" набрав понад 5,5 млн переглядів на YouTube. У коментарях фанати Enhypen хвалять групу за вокал, хореографію та концепцію, а також зазначають, що вони ніколи не розчаровують шанувальників.

Дрейк випустив міні-альбом "Scary Hours 3" за участю J. Cole

Дрейк представив EP «Scary Hours 3» – продовження міні-альбомів «Scary Hours» (2018) та «Scary Hours 2» (2021). До нього увійшло шість пісень, включаючи дует із J. Cole – «Evil Ways».
Реліз Scary Hours 3 відбувся практично без попередження: Дрейк анонсував його 16 листопада, за добу до виходу. Цього дня репер випустив кліп на пісню First Person Shooter, спільну роботу з J. Cole, – і анонсував спільний тур з J. Cole. Можливо, тому на Scary Hours 3 J. Cole – єдиний запрошений виконавець.

YouTube позначатиме відео, створені за допомогою нейромереж

YouTube-ролики, створені за допомогою штучного інтелекту, отримуватимуть відповідні позначки. Про це YouTube заявили у своєму блозі – нововведення має з'явитися вже найближчими місяцями.

Тепер автори YouTube-контенту будуть зобов'язані позначати ролики, якщо при роботі над ними були використані нейромережі. Це необхідно навіть для того, щоб відрізнити реальні зйомки від штучних. Згенероване нейромережею відео може показувати події, які ніколи не відбувалися насправді, або людину, яка щось говорить або робить на екрані, але ніколи цього не говорила і не робила в реальному житті.

YouTube зазначає, що позначки про нейромережі особливо важливі для «гарячих» тем на кшталт виборів президента, питань здоров'я та багатьох інших. Музики це також торкнеться: YouTube боротиметься з треками, згенерованими штучним інтелектом, який імітує голоси реальних артистів:

«Наші музичні партнери зможуть на запит видаляти музичний контент, зроблений за допомогою нейромережі, що імітує вокал або реп виконавця. При ухваленні рішення про видалення ми враховуватимемо такі фактори, як зв'язок контенту з новинними репортажами, аналітикою та критикою синтетичного вокалу».

Музиканти поки що по-різному реагують на популярність штучного інтелекту. Співачка Grimes його схвалює та дозволяє своїм творчим шанувальникам створювати треки з її голосом. Дрейку та Пітеру Ґебріелу популярність ШІ не подобається. Пол Маккартні та Рінго Старр використали нові технології для того, щоб відтворити «останню» пісню The Beatles «Now and Then» та витягти голос Джона Леннона зі старого демо. Within Temptation випустили кліп "Bleed Out", створений за допомогою нейромережі.

Поки що незрозуміло, як нова політика YouTube взаємодіятиме з новою нейромережею від Google та Universal Music: цей алгоритм дозволить користувачам легально створювати треки з вокалом та текстами пісень відомих артистів. Можливо, компанії якось домовляться одна з одною – тим більше, що YouTube належить Google.

Про французьку співачку, шансоньє та актрису Едіт Піаф знімуть новий фільм під назвою «Едіт»

Голос та зовнішність артистки відтворять за допомогою штучного інтелекту. Робота над байопіком уже розпочалася. У мережі з'явилося перше промо-фото.

Едіт Піаф

Як повідомляє Variety, виробництвом займеться Warner Music Group у співпраці з людьми, які відповідають за спадщину Едіт Піаф. Нейросітка під час генерації образу та голосу Піаф опрацює виступи співачки та архівні кадри з нею. У фільмі прозвучать пісні Піаф, включаючи хіти La Vie en rose і Non, je ne regrette rien. Представники музичної компанії заявили:

«Анімація покаже сучасний погляд на її історію, тоді як архівні кадри, сценічні та телевізійні виступи, особисті фото та телевізійні інтерв'ю нададуть глядачам правдоподібну версію значних моментів життя Піаф».

Фільм «Едіт» триватиме приблизно 1 годину 30 хвилин. Дія розгорнеться в Парижі та Нью-Йорку з 1920-х по 1960-ті роки. Едіт Піаф – її також називають «паризьким горобцем» – народилася 19 грудня 1915 року і померла у віці 47 років 10 жовтня 1963-го. У такому разі байопік розповість про молодість Піаф та покаже останні роки її життя. При цьому обіцяють розкрити аспекти її життя, які раніше були невідомі.

Катрін Главас та Крісті Лаум, душоприказники Едіт Піаф, зізналися, що були щасливі почути відтворений голос артистки. Високі технології змусили їх відчути, що Піаф перебуває з ними в одній кімнаті. За їхніми словами, у фільма чудова анімація, і він зможе показати реальну Піаф – життєрадісну, веселу та сильну духом. Автор ідеї Жюлі Вейль додала, що на глядачів чекає історія «неймовірної стійкості, подолання труднощів та соціальних норм задля досягнення величі».

Олівія Родріґо показала кліп на пісню «Can’t Catch Me Now» з нових «Голодних ігор»

Олівія Родріґо представила кліп «Can't Catch Me Now» – пісня увійшла до саундтреку до фільму «Голодні ігри: Балада про співочих пташок і змій». У відео потрапили кадри з картини – з Томом Блітом та Рейчел Зеглер у ролях Коріолана Сноу та Люсі Ґрей Берд.
Прем'єра пісні «Can't Catch Me Now» відбулася 3 листопада. Олівія Родріґо написала її разом із своїм постійним співавтором Деном Нігро, який також виступив продюсером треку. Багатьом фанатам Родріґо пісня сподобалася – деякі навіть назвали «Can't Catch Me Now» своєю улюбленою роботою Родріґо. Відомо, що для саундтреків артисти часто не докладають значних зусиль або віддають уже готові невидані пісні, але це не випадок Олівії Родріґо.

Режисером кліпу «Can't Catch Me Now» стала Леонн Ворд, відома у співпраці з модними брендами: вона знімала відео для Dior, Adidas та H&M. З музикантами Ворд теж працювала: наприклад, із Майклом Ківанукою.

TikTok запустив функцію збереження пісень у музичних додатках, таких як Spotify

Популярний сервіс TikTok запустив нову функцію, яка дозволяє користувачам зберігати вірусні пісні з платформи в музичних додатках, таких як Spotify та Apple Music. Ця опція, названа “Додати до музичного додатку“, стане доступною у Великій Британії та США найближчими тижнями.

Функція дозволить користувачам зберігати музичні композиції, що стали вірусними завдяки популярності на TikTok, прямо у вибраному ними музичному додатку. Наприклад, такі хіти, як “Padam Padam” від Кайлі Міноуг та сингл “Prada” від Raye, Casso та D-Block Europe, що здобули широку популярність завдяки відеороликам, тепер будуть доступні для збереження в плейлистах.

Оле Оберманн із TikTok підкреслив, що ця нова функція створює безпосередній зв'язок між виявленням музики та її споживанням, що приносить велику цінність для артистів та правовласників.

Кнопка “Додати пісню” з'явиться поруч із назвою треку у відеороликах TikTok та дозволить зберегти музику у плейлисти за замовчуванням на Spotify, Apple Music та інших платформах. Представники TikTok також заявили про плани розпочати тестування цієї функції на інших ринках найближчим часом.

«Пиріг і Батіг» випустили альбом «Зелений» на вірші Богдана-Ігоря Антонича

«Пиріг і Батіг»

Львівський колектив «Пиріг і Батіг» випустив новий альбом «Зелений». У якості текстів пісень використано поезію Богдана-Ігоря Антонича.

Як зазначає колектив, альбом «викриває тайну єднання з усім живим на світі». Загалом над записом та зведенням «Пиріг і Батіг» працювали всього дев’ять днів.

«Дев’ять днів — саме стільки знадобилось часу, аби утнути сей альбом. П’ять днів запис, чотири дні зведення, і маємо те, що маємо. Насправді ми дуже задоволенні як результатом, так і процесом. Така швидкість нам із Лесиком (Омодада) притаманна ще з часів запису “Поетичного” (альбом 2016 року на вірші Павла Тичини, випущений в рамках сольного проєкту Марʼяна Пирога «Пиріг» — ред.). Таке от повернення до витоків процесу», — ділиться Марʼян Пиріг про процес запису.

На альбомі «Зелений» учасники ніби вдихнули у вірші Богдана-Ігоря Антонича друге життя. Містичні тексти лягли на витончений камерний інструментал, тим самим утворивши справжню симфонію-розповідь про життєвий шлях українського поета.

«Це певний документально-музичний екскурс як у час, коли була писана ця поезія, так і в особисті роздуми автора над буттям, смертю та незнищенністю матерії. Цією збіркою прагнемо бодай на крихту занурити слухача у дивний і містичний світ Богдана-Ігоря Антонича. А загалом, за допомогою співаної поезії, намагаємося закохувати громадян в українське музичне слово», — розповідає про роботу Марʼян.

Це вже другий альбом у рамках проєкту «Пиріг і Батіг». У 2021 році колектив випустив роботу «Сьпівмовний», у якій переосмислив співомовки, короткі гумористичні вірші, українського поета Степана Руданського. Гурт створює камерну барокову музику, яка тяжіє до жанру симфонії. Самі учасники визначають свій стиль як «співана поезія», «декламація у співах».

«Пиріг і Батіг» утворились у 2019 році під час роботи над матеріалом за творчістю Степана Руданського. До оригінального складу входили Мар’ян Пирожок (псевдонім Мар’ян Пиріг), Маркіян Турканик і Сашко Марусяк. Згодом до них долучився Всеволод Садовий. Із 2021 року в проєкті грає гобоїст Юрій Хвостов, а з 2022-го — контрабасист Артем Каменков, фаготист Крістов Віков і давній приятель проєкту перкусіоніст Лесик Омодада.

21 грудня у Будинку архітектора в Києві відбудеться великий сольний концерт «Пиріг і Батіг», на якому колектив презентує альбом «Зелений» та програму, повністю побудовану на колядках.


Читати також