Свобода веде до успіху? Так було колись

Свобода веде до успіху? Так було колись

Репресивні наукові системи стали серйозними конкурентами для західних дослідників.

Щодо майбутнього академічної свободи Катрін Кінцельбах має суперечливі почуття. «Ми спостерігаємо занепад академічної свободи, — говорить професорка міжнародної політики з прав людини в Ерланґен-Нюрнберзькому університеті, яка є однією з провідних експерток з питань академічної свободи. — Водночас існує велике бажання робити більше задля свободи дослідження та викладання».

Кінцельбах була однією із розробниць Індексу академічної свободи, який спільно публікують дослідники Ерланґен-Нюрнберзького університету та Інституту V-Dem (Varieties of Democracy — різноманіття демократії) Гетеборзького університету в Швеції. Індекс порівнює розвиток академічної свободи в різних країнах від 1900 року до сьогодення за різними критеріями і вважається найбільш повним набором даних про стан академічної свободи в усьому світі. Ще кілька десятиліть тому тенденція була позитивною, стверджує Кінцельбах. Однак у ХХІ столітті ця тенденція йде на спад.

«Це пов’язано з хвилею автократизму, яку ми переживаємо вже приблизно десять років і яка є серйозним викликом для дедалі більш глобалізованої науки». Росія нині є одним з найяскравіших прикладів прогресуючої автократії; такі країни, як Індія, Туреччина та Угорщина політологи більше не вважають демократіями, а демократично обрані уряди в таких країнах, як Бразилія, Польща та Південна Африка, також обмежують демократичні норми й інституції. «Вільна наука залежить від демократії та верховенства права», — попереджає Кінцельбах.

Китай: негайно потрібна нова стратегія

Кінцельбах також вбачає абсолютно новий виклик для наукової спільноти в тому, що передові дослідження тепер відбуваються і в авторитарних системах. «Тепер не можна спокійно сидіти склавши руки і говорити: там, де свобода найбільша, там і академічні успіхи найкращі, — попереджає політологиня. — Вперше ми бачимо, як репресивні наукові системи, зокрема в Китаї, стають серйозними конкурентами».

«На рівні окремих дослідників ми знайшли дійсно хороші відповіді на репресії», — запевняє Кінцельбах, маючи на увазі такі програми, як Ініціатива Філіпа Шварца від Фонду імені Александра фон Гумбольдта для дослідників, життя і дослідження яких перебувають під загрозою в країнах їх походження. Кінцельбах тісно співпрацює з цією програмою як членкиня відбіркового комітету.

«Зі структурної та інституційної точки зору, все ж таки, залишається ще безліч питань, які не мають відповідей», — визнає вона. Як може виглядати партнерство з університетами, чиї дослідження контролюються суворими політичними приписами? Найбільшою проблемою це завжди стає для місцевих дослідників та студентів, підкреслює Кінцельбах. Однак брак академічної свободи також обмежує можливості саморегулювання досліджень у глобальній перспективі — до прикладу візьмемо той випадок, коли технічний прогрес стикається з етичними питаннями, як у випадку з генною інженерією або збиранням конфіденційних даних. «Звісно, знайти відповіді на ці виклики набагато складніше в умовах, коли не всі науковці можуть вільно брати участь у процесі дослідження», — стверджує Кінцельбах.

«Для мене відповідь все ще залишається такою: співпраця та обмін досвідом через індивідуальні контакти. Однак я була б набагато обережнішою, коли мова йде про інституційну співпрацю з автократіями, оскільки ризик інструменталізації тут є значним», — зауважує Кінцельбах.

«Я також хотіла б, щоб ми значно більше співпрацювали з країнами, де академічна успішність ще не відображена у відповідних рейтингах, — закликає вона. — Це означає, що ми також пов’язуємо дослідження з суспільною відповідальністю та ідеєю залученості й визнаємо успіх тих, хто займається наукою у складних умовах».

Катрін Кінцельбах є професоркою міжнародної політики з прав людини в Ерланґен-Нюрнберзькому університеті імені Фридриха Александра. Від 2019 року вона є членкинею відбіркового комітету Ініціативи Філіпа Шварца від Фонду імені Александра фон Гумбольдта, яка допомагає науковцям, що знаходяться у небезпеці в країнах свого походження, продовжити свої дослідження в німецьких університетах і науково-дослідних установах.

Записала Марлєн Гальзер.

Інтерв’ю раніше було опубліковано в журналі «Kosmos» 11 травня 2023 року.

З німецької переклав Руслан Владов


Читати також