Останні новини у світі високих технологій. 17.11.2023

Останні новини у світі високих технологій. 17.11.2023

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Google представила ШІ-сервіси для створення музики на YouTube, зокрема з імітацією реальних відомих виконавців

Google представила нові інструменти генеративного штучного інтелекту для відеомайданчика YouTube. Вони дозволять створювати музичні треки, використовуючи лише текстовий опис чи просту мелодію.

Перший інструмент під назвою Dream Track вже доступний невеликій кількості авторів YouTube зі США. Він призначений для автоматичного створення коротких 30 секундних музичних треків у стилі відомих виконавців. Сервіс може імітувати дев'ять різних виконавців, які погодилися співпрацювати з YouTube у її розробці. Серед них Алек Бенджамін, Чарлі Пут, Charli XCX, Демі Ловато, Джон Ледженд, Papoose, Sia, T-Pain і Трой Сіван. Сервіс може генерувати тексти пісень, мінусування та голос у стилі виконавця.

Крім Dream Track, YouTube також продемонстрував інші інструменти музичного ШІ під загальною назвою Music AI Tools, які дозволяють створювати музичні треки. В одній із відео-демонстрацій YouTube показує, як цей інструмент може створити трек для саксофону, об'єднавши мелодію, яку наспівав користувач, із текстовою підказкою «соло на саксофоні».

Розробники обіцяють, що учасники проекту Music AI incubator матимуть змогу протестувати ці інструменти до кінця 2023 року.

Павло Дуров показав, як виглядатиме Telegram у доповненій реальності з Apple Vision Pro

Популярна програма для обміну повідомленнями Telegram доступна на різних платформах, включаючи iOS, macOS, Android та Windows. Майбутні власники Apple Vision Pro також зможуть отримати доступ до Telegram за допомогою нової програми.

Тізер, яким поділився генеральний директор Telegram Павло Дуров у своєму особистому каналі, показує, як додаток буде виглядати на Apple Vision Pro. Розробники зробили так, щоб програма відповідала всім рекомендаціям щодо проектування VisionOS. Програма повністю прозора, тому у користувачів має виникати відчуття глибини при використанні Telegram на Vision Pro.

Замість традиційної панелі вкладок у Telegram для VisionOS є бічна панель, яка забезпечує швидкий доступ до контактів, дзвінків, чатів та налаштувань. Користувачі отримають ті самі функції, що доступні в Telegram для iOS, такі як мультимедіа, аудіоповідомлення та нещодавно представлені історії.

У тизері показано іммерсивний відеоплеєр, а також анімовані AR-стікери, які заповнюють все поле, виходячи за межі вікна програми. Повідомлення можна надсилати або за допомогою диктування Siri, або за допомогою віртуальної клавіатури системи.

Apple Vision Pro вийде на початку 2024 року.

Ще більш ранні: космічний телескоп «Джеймс Вебб» виявив дві незвичайні далекі галактики

Джеймс Вебб

За допомогою космічного телескопа «Джеймс Вебб» (JWST) було виявлено дві найвіддаленіші галактики з червоним зміщенням 13.079 та 12.393. Це відкриття підтримує теорію Великого вибуху та ще раз підтверджує картину формування галактик.

Відкриття стало можливим завдяки гравітаційній лінзі, в ролі якої виступило галактичне скупчення Abell 2744, також відоме як «Скупчення Пандори». Це скупчення знаходиться на відстані близько 3,5 мільярда світлових років від нас, і його гравітаційне поле викривляє структуру простору-часу таким чином, що «збільшує» віддалені галактики. За допомогою JWST та його здатності дослідити ранні галактики, збільшені цією гравітаційною лінзою, дослідник Бінджі Ван з Пеннського державного університету та її колеги з програми JWST UNCOVER, змогли виявити ці дві галактики з найвищим червоним зміщенням.

Космологічне червоне зміщення виникає через розширення Всесвіту. Чим далі галактика, тим більше розширювався Всесвіт, поки світло цієї галактики долало простір, щоб досягти наших детекторів. Галактики, що існували лише через 300-400 мільйонів років після Великого вибуху, випромінюють в інфрачервоному спектрі, який невидимий для людського ока, але доступний для спостереження за допомогою камери NIRCam та спектрометра NIRspec JWST.

Дослідники змогли ідентифікувати збільшені зображення цих двох галактик з високим червоним зміщенням - UNCOVER-z13 і UNCOVER-z12 (z вказує на червоне зміщення, цією літерою його прийнято позначати в астрофізиці). UNCOVER-z13 має червоне зміщення 13.079, що робить її другою найвіддаленішою галактикою, відомою на сьогоднішній день. Ми бачимо її такою, якою вона була лише через 330 мільйонів років після Великого Вибуху. Найвіддаленіша підтверджена галактика, JADES-GS-z13-0, має червоне зміщення 13.2 JWST виявив її в 2022 році.

Друга галактика, UNCOVER-z12, має червоне зміщення 12.393 і посідає четверте місце у списку найвіддаленіших галактик. Ми бачимо її такою, якою вона була лише через 350 мільйонів років після Великого вибуху.

Ці дві галактики виділяються через свій зовнішній вигляд - на відміну від інших галактик з подібними червоними зміщеннями, вони не здаються маленькими точками. Навпаки, галактика UNCOVER-z12 має диск діаметром приблизно 2000 світлових років, що у шість разів більше, ніж у інших галактик, що спостерігаються у цьому періоді.

«Ці дві галактики мають дуже різні властивості. Їхня відмінність стане предметом подальших досліджень. Ми очікували, що ці галактики формуються зі схожих матеріалів, але вже зараз ми бачимо значні відмінності між ними», - зазначила Бінджі Ван.

Незважаючи на ці відмінності у властивостях галактик, вони обидві повністю відповідають моделі Великого вибуху, навіть на такому ранньому етапі Всесвіту. Модель пояснює, як після створення Всесвіту галактики повільно росли, об'єднувалися з іншими галактиками та газовими хмарами та активно формували зірки.

Це зростання сприяло збільшенню різноманітності елементів, які є у молодих галактиках, і внесенню у них важких елементів — більш важких, ніж водень і гелій. Галактики, виявлені проектом UNCOVER JWST, є молодими та маленькими з низькою концентрацією важких елементів і активно формують зірки, підтверджуючи теорію Великого вибуху, як зауважив Джоель Лежа, член команди Ван.

JWST має можливість виявляти галактики з ще більш високим червоним зміщенням, ніж UNCOVER-z13 та -z12. Але вони не були захоплені гравітаційної лінзою, створеної «Кластером Пандори».

Одна з найбільших покупок за всю історію НАТО: Альянс обрав літак управління та контролю наступного покоління – Boeing E-7A Wedgetail

НАТО вибрало свій літак управління та контролю наступного покоління, оскільки існуючий парк систем повітряного радіолокаційного виявлення та управління (AWAKS) Альянсу наближається до виведення з експлуатації.

Виробництво шести нових літаків Boeing E-7A Wedgetail має розпочатися найближчими роками, а перший літак буде готовий до бойової служби до 2031 року. Цей проект, схвалений у листопаді країнами, що входять до НАТО, став одним з найбільших за всю історію закупівель альянсом озброєнь.

«Літаки спостереження та управління мають вирішальне значення для колективної оборони НАТО, і я вітаю готовність союзників інвестувати у висококласні можливості, – заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. — Об'єднуючи ресурси, союзники можуть спільно купувати та керувати великими активами, купівля яких буде надто дорогою для окремих країн. Ці інвестиції в новітні технології демонструють силу трансатлантичного оборонного співробітництва, оскільки ми продовжуємо адаптуватися до більш нестабільного світу».

E-7 Wedgetail – це вдосконалений літак далекого виявлення та управління, що забезпечує ситуаційну обізнаність та функції управління та контролю. Оснащений потужним радаром літак може виявляти літаки, ракети і кораблі на великих відстанях. США, Великобританія та Туреччина також планують його експлуатувати. Він базується на воєнізованій версії лайнера Boeing 737.

OpenAI призупинила реєстрацію нових користувачів ChatGPT Plus - попит занадто високий, запити до ChatGPT не встигають обробляти

Американська компанія OpenAI оголосила про тимчасове призупинення реєстрації користувачів платної підписки ChatGPT Plus, своєї генеративної системи штучного інтелекту. Цей крок підтвердив директор OpenAI Сем Альтман на своїй офіційній сторінці у соціальній мережі X (раніше відомій як Twitter).

Альтман пояснив прийняте рішення тим, що сплеск використання ChatGPT після заходу DevDay перевищив можливості компанії. Бажаючим оформити ChatGPT Plus Альтман радить підписатися на отримання повідомлень у додатку, щоб їх сповістили, коли можливість знову з'явиться.

Припинення реєстрації нових користувачів не вплине на існуючих передплатників ChatGPT Plus, вони продовжать отримувати доступ до GPT 4 та інших переваг.

8 ТБ у габаритах запальнички. Представлений зовнішній SSD Samsung T5 Evo

SSD Samsung T5 Evo

Компанія Samsung анонсувала портативний SSD T5 Evo об'ємом до 8 ТБ. Це максимум, який зараз доступний на ринку портативних твердотільних накопичувачів.

Samsung каже, що 8 ТБ вистачить на 2 млн фотографій або 3500 відео по 2 ГБ кожне. Пристрій дуже компактний. Габарити складають 95×40×17 мм при вазі 102 г.

До ПК або іншого пристрою SSD підключається за допомогою USB-C 3.2 Gen 1. Швидкість передачі даних заявлена до 460 МБ/с, але вона сильно обмежена саме інтерфейсом. Окрім версії об'ємом 8 ТБ доступні також SSD об'ємом 2 ТБ та 4 ТБ.

Ціни у порядку зростання обсягу становлять 190, 350 та 650 доларів. У продажу T5 Evo з'явився сьогодні.

Тепер можна створювати SSD із швидкістю майже 15 ГБ/с. Представлений контролер Silicon Motion SM2508

Компанія Silicon Motion повноцінно представила свій контролер SM2508 для твердотільних накопичувачів, покращивши його показники з минулого анонсу.

Тепер виробник обіцяє швидкість передачі даних до 14,5 ГБ/с проти 14 ГБ/с, про які йшлося раніше. Продуктивність досягатиме 2,5 млн IOPS. Все це, звісно, створено для SSD з інтерфейсом PCIe 5.0.

Контролер підтримує пам'ять 3D TLC/QLC NAND та має TDP всього 3,5 Вт. Ймовірно, це заслуга процесора Arm із чотирма ядрами Cortex-R8, який виробляється за техпроцесом 6 нм.

Звичайно, процесор вносить лише малу частину в загальне енергоспоживання сучасних SSD, тому навряд чи новинки на SM2508 будуть позбавлені масивних охолоджувачів. Як приклад можна навести анонсований вчора PNY CS3150, у якого взагалі відразу два вентилятори.


Читати також