23-11-2023 Мистецтво 10752

10 фільмів-вестернів, які відродили жанр 120-річної давнини

10 фільмів-вестернів, які відродили жанр 120-річної давнини

Автор: Ебігейл Хаббард

Фільми у стилі вестерн існують вже понад століття, але останнім часом цей жанр відроджується завдяки фільмам, які розширюють світогляд про Старий Захід.

ОГЛЯД

  • Сучасні вестерни відродили жанр, покінчивши зі злощасними стереотипами та включивши до нього інші жанри, як-от фантастика та комедія.
  • Фільми «Ковбої та прибульці» і «Ранго» поєднали Старий Захід з такими елементами, як інопланетяни та людиноподібні тварини, додавши жанру унікального забарвлення.
  • Фільми, як-от «Старим тут не місце» та «Джанґо вільний», модернізували жанр вестерну, залучивши сюжети злочинів та помсти, створивши переконливі та гостросюжетні стрічки.

Вестерни існують вже понад століття, проте багато фільмів за останні кілька десятиліть перевернули уявлення про цей жанр. Фільм «Велике пограбування поїзда», що вийшов на екрани у 1903 році, вважається стартом жанру вестерн. Відтоді на екрани вийшли сотні різних вестернів, і багато з них, як-от «Непрощений», «Буч Кессіді та Санденс Кід» і «Сімаррон», здобули головні нагороди.

Сучасні вестерни позбулися найбільш проблемних елементів своїх попередників, як-от злощасні стереотипи щодо корінних американців та романтизація певних жорстокостей того часу, в якому відбувалися події. Вестерни також почали поєднуватися з іншими жанрами. З'явилися вестерни жахів, вестерни-комедії та науково-фантастичні вестерни, кожен з яких має дуже популярні фільми. Ці різновиди вестернів переосмислюють жанр за останні роки.

10. Ковбої та прибульці (2011)

Науково-фантастичний вестерн, який прагнув бути оригінальним

Вестерни з елементами наукової фантастики не були чимось новим на той час - серіал у жанрі вестерн з елементами наукової фантастики «Дикий, Дикий Захід» вийшов на екрани ще в 1965 році, але фільм «Ковбої та прибульці» підняли цю ідею на новий рівень. У фільмі Денієл Крейґ грає роль злочинця з амнезією, котрий намагається врятувати місто від нападу прибульців. Наявність сучасної зброї та інопланетян у прикордонному містечку 19-го століття додає фільму особливого почуття гумору. «Ковбої та прибульці» спробували зробити щось незвичне, поєднавши Старий Захід з викраденнями прибульців.

9. Виблискуючі сідла (1974)

Вестерн-комедія режисера Мела Брукса.

Сценарист і режисер фільму «Виблискуючі сідла» Мел Брукс зняв Клівона Літтла в ролі Барта, чорношкірого шерифа, призначеного в маленьке прикордонне містечко Гедлі Ламарром, залізничником, який вважає, що призначення Барта дестабілізує містечко настільки, що вижене звідти всіх і дозволить йому прокласти через нього нову залізничну лінію. Натомість (за допомогою стрільця Джима Вако Кіда) Барт працює над тим, щоб зірвати плани Ламарра. У головних ролях разом із Літлом знялися Джин Вайлдер і Гарві Корман.

Дата релізу: 7 лютого 1974.

Режисер: Мел Брукс.

Акторський склад: Джин Вайлдер, Мел Брукс, Клівон Літтл, Меделін Кан, Гарві Корман.

Рейтинг: R (Підлітки до 17 років допускаються до фільму тільки в супроводі одного з батьків або законного представника).

Жанри: вестерн, комедія.

«Виблискуючі сідла» - це пародія на вестерн, яка використовує безліч прийомів - від стрільця, праведного правоохоронця до лиходія, котрий женеться за грошима. Це один із найвідоміших фільмів Мела Брукса. У ньому є посилання на деякі істини Старого Заходу: залізницю будують чорношкірі, китайські та ірландські робітники, з якими погано поводяться і котрі хочуть, щоб їх прийняли в містечко Рок-Рідж. Пародійні фільми Брукса використовують комізм, щоб викрити те, що часто приховано в більш серйозних творах, на яких ґрунтуються його фільми.

8. Ранго (2011)

Анімаційний вестерн, повний людиноподібних тварин.

Дата виходу: 4 березня 2011.

Акторський склад: Джонні Депп, Айла Фішер, Тімоті Оліфант, Ебігейл Бреслін, Нед Бітті, Альфред Моліна, Білл Найі, Стівен Рут, Гаррі Дін Стентон, Рей Вінстоун, Ієн Аберкромбі, Блейк Кларк.

Рейтинг: PG (Дітям рекомендується дивитися фільм з батьками).

Жанри: анімація, бойовик, пригодницький.

«Ранго» - один із найбільш пригодницьких вестернів, адже його головний герой - хамелеон, який мріє стати актором. Коли його тераріум опиняється посеред пустелі Мохаве, хамелеон обирає собі ім'я «Ранго» в містечку Дірт. Незважаючи на дружню до дітей атмосферу, «Ранго» залишається таким же захопливим і напруженим, як і будь-який класичний вестерн. З такими лиходіями, як Гримучий Джейк і Поганий Білл, та конфліктом з корумпованим мером «Ранго» претендує на звання незабутнього вестерну.

7. Мерзенна вісімка (2015)

Вестерн-детектив, знятий Тарантіно, що розгортається під час бурі.

Дата виходу: 25 грудня 2015.

Акторський склад: Зої Белл, Дженніфер Джейсон Лі, Майкл Медсен, Тім Рот, Ченнінг Татум, Брюс Дерн, Курт Рассел, Семюел Л. Джексон, Волтон Гоггінс, Джеймс Паркс.

Рейтинг: R (Підлітки до 17 років допускаються до фільму тільки в супроводі одного з батьків або законного представника).

Жанри: містика, трилер, драма.

У вестерні Квентіна Тарантіно «Мерзенна вісімка» вісім незнайомців разом потрапляють у снігову бурю. Кожен з героїв щось приховує, а дехто затаїв образу. Протягом фільму ситуація для героїв стає все більш жахливою, коли хтось отруює каву в галантерейній крамниці. Вісім підозрілих незнайомців опиняються в крамниці під час хуртовини - не зовсім звичний сюжет для такого жанру. Більшість вестернів відбувається в маленьких містечках або на широкому прикордонні. Перенесення вбивств і перестрілок до крамниці є унікальним поворотом у цьому жанрі.

6. Подяг до Юми (2007)

Ремейк фільму 1957 року.

Дата виходу: 7 вересня 2007.

Акторський склад: Лоґан Лерман, Крістіан Бейл, Даллас Робертс, Бен Фостер, Пітер Фонда, Рассел Кроу.

Рейтинг: R (Підлітки до 17 років допускаються до фільму тільки в супроводі одного з батьків або законного представника).

Жанри: драма, кримінал, бойовик, вестерн.

Цей ремейк однойменного класичного фільму 1957 року знятий за мотивами оповідання Елмора Леонарда 1953 року. Крістіан Бейл грає роль власника ранчо, який конче потребує грошей. Він погоджується перевезти злочинця (Рассел Кроу) на потяг о 3:10 до територіальної в'язниці Юма. Як і багато інших вестернів, «Потяг до Юми» розповідає про обман, жорстокі банди злочинців і невблаганну природу Старого Заходу. Кінцівка була змінена порівняно з оригіналом, що додало драматизму історії, оскільки Еванса вбивають, незважаючи на те, що Вейд намагається йому допомогти. Не так часто герой вестерну не доживає до кінця.

5. Швидкий і мертвий (1995)

Помста леді.

«Швидкий і мертвий» обертається навколо одного з класичних західних прийомів - дуелі. Шерон Стоун грає Леді, котра бере участь у дуельному змаганні в містечку Редемпшн. Вона сподівається вбити злочинця, котрий керує Редемпфеном, Джона Ірода, так само, як він убив її батька. У старих вестернах небагато жінок виступають центральними персонажами і ще менше беруть участь у дуельних змаганнях. Надання леді ролі мстивої жінки, а не інших персонажів, як-от Корт чи Малюк, зробило фільм «Швидкий і мертвий» гарним прикладом більш сучасного вестерну.

4. Балада Бастера Скраггса (2018)

Жанр: вестерн-антологія, пронизаний похмурою комедією та драмою.

Дата виходу 16 листопада 2018.

Режисери: Джоел Коен, Ітан Коен.

Акторський склад: Тайн Дейлі, Ліам Нісон, Тім Блейк Нельсон, Том Вейтс, Джеймс Франко, Зої Казан.

Рейтинг: R (Підлітки до 17 років допускаються до фільму тільки в супроводі одного з батьків або законного представника).

Балада про Бастера Скраггса, знята братами Коенами, - це фільм-антологія, що розповідає про життя різних людей на Заході. Фільм - це шлях від смерті головного героя Бастера Скраггса до шукача золота та незвичної подорожі п'ятьох незнайомців на диліжансі. Кожна новела має ознаки чорного гумору, і багато з них закінчуються нещасливо для героїв. Унікальний підхід до жанру вестерну, застосований у «Баладі про Бастера Скраггса», робить його гідним для перегляду.

3. Старим тут не місце (2007)

Кримінальний вестерн-трилер за мотивами роману Кормака Маккарті.

Дата виходу: 21 листопада 2007

Акторський склад: Келлі Макдональд, Вуді Гаррельсон, Джош Бролін, Хав'єр Бардем, Томмі Лі Джонс.

Рейтинг: R (Підлітки до 17 років допускаються до фільму тільки в супроводі одного з батьків або законного представника).

Жанри: трилер, драма, кримінал.

Оснований на однойменному романі Кормака Маккарті, «Старим тут не місце» розповідає про пропажу грошей, кілерів та мисливців за головами у Техасі 1980-х років. З такими зірками, як Джош Бролін, Хав'єр Бардем, Вуді Гаррельсон і Томмі Лі Джонс, фільм здобув багато нагород, у тому числі «Оскар» за найкращий фільм. Незважаючи на те, що це вестерн, події якого розвиваються не на Старому Заході, немає жодних сумнівів, що «Старим тут не місце» відповідає цьому жанру. Захоплюючий сюжет і сучасний погляд на вестерн поставили фільм «Старим тут не місце» на один щабель з іншими великими вестернами.

2. Джанго звільнений (2012)

Історія помсти, сповнена боротьби та надії.

Дата виходу: 25 грудня 2012.

Акторський склад: Керрі Вашингтон, Крістоф Вальц, Леонардо Ді Капріо, Джеймі Фокс, Семюел Л. Джексон.

Рейтинг: R (Підлітки до 17 років допускаються до фільму тільки в супроводі одного з батьків або законного представника).

Жанри: вестерн, бойовик, трилер.

Ще один вестерн Квентіна Тарантіно. «Джанго звільнений» розповідає про щойно звільненого раба Джанго, котрий об'єднується з доктором Кінгом Шульцом, щоб врятувати свою дружину Брумхільду. Фільм сповнений звичних для Тарантіно бойових сцен з неймовірними трюками та безжальним насильством. Джанго і доктор Шульц не стримуються, вбиваючи численних рабовласників і наглядачів під час реалізації своєї місії. У фільмі зіграли чудові актори, а головні ролі виконали Джеймі Фокс і Крістоф Вальц. Те, як такі жахливі персонажі, як Келвін Кенді та «Великий Татко» Беннетт, зазнають поразки від Джанго та доктора Шульца, приносить таке задоволення, якого ніколи не досягали деякі попередні вестерни.

1. Надгробок (1993)

Історія про сутичку в «ОК Коррал».

Дата виходу: 25 грудня 1993.

Акторський склад: Білл Пакстон, Чарльтон Гестон, Сем Елліотт, Пауерс Буф, Вел Кілмер, Курт Рассел, Майкл Бін, Джейсон Прістлі.

Рейтинг: R (Підлітки до 17 років допускаються до фільму тільки в супроводі одного з батьків або законного представника).

Жанри: вестерн, драма, історія, бойовик, біографія.

Вайатт Ерп і Док Голідей - одні з найвидатніших постатей Старого Заходу. Фільм «Надгробок» вільно наслідує їхнє життя у 1880-х роках, а також братів Ерпа. Четверо правоохоронців шукають спокійного життя в містечку Томбстоун, штат Арізона, але змушені слухатися банду «Ковбоїв», яка влаштовує неприємності. У фільмі розповідається про перестрілку в «ОК Коррал» та атракціоні «Ерп Вендетта», а також про інші сутички з «Ковбоями». «Надгробний камінь» не здобув жодної нагороди, але мав прихильність критиків. Зображення дружби Ерпа і Холідея у «Надгробку» надало героям глибини і зробило їх більш близькими для сучасної аудиторії.

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під назвою «10 Western Movies That Reinvented The 120-Year-Old Genre» на сайті Screenrant.com

Переклала: Вікторія Сухомлин


Читати також