23-11-2023 Мистецтво 11158

10 найкасовіших аніме-фільмів усіх часів

10 найкасовіших аніме-фільмів усіх часів

АНЖЕЛА ДЕВІС

Хоча аніме найвідоміше на телебаченні, воно користується неймовірною популярністю і в кінотеатрах. Представляємо вам десять найкасовіших аніме-фільмів усіх часів.

Головні висновки:

  • Аніме-фільми стали неймовірно популярними по всьому світі, часто випереджаючи традиційні голлівудські фільми за касовими зборами, незважаючи на те, що часто випускаються невідомими студіями.
  • Такі фільми, як «Дитя погоди» (Weathering With You), «Магічна битва: 0» (Jujutsu Kaisen) та «Рибка Поньо на кручі « (Ponyo), досягли величезного успіху в прокаті, зібравши мільйони доларів і отримавши схвальні відгуки від критиків.
  • Серед найкасовіших аніме-фільмів - роботи таких відомих режисерів, як Макото Шинкай та Хаяо Міядзакі, що свідчить про зростання та потенціал цього жанру в індустрії розваг.

Аніме виявилося одним із найпопулярніших форматів для перегляду в кінотеатрах, а найкасовіші аніме-фільми іноді перевершують традиційні голлівудські стрічки. Хоча деякі стрічки, як-от «Ван-Піс: Червоний» (One Piece Film: Red) та «Клинок, який знищує демонів» (Demon Slayer: Mugen Train) не обов'язково створюються такими відомими студіями, як Warner Brothers чи Universal, вони все одно можуть мати приголомшливий успіх у кінопрокаті, що робить їх надзвичайно популярними в усьому світі.

У цьому списку буде розглянуто десять найкасовіших аніме-фільмів усіх часів. Щоб спростити задачу, враховуватиметься лише загальний світовий касовий збір, переведений в американські долари. На вас чекає багато сюрпризів, оскільки деякі дуже популярні фільми не потрапили до сьогоднішньої десятки, але все це базується на поточних цифрах без урахування інфляції.

10. Дитя погоди (Weathering with you) - $193 млн

Фільм створений Макото Сінкай та студією CoMix Wave Films

Дитя погоди (Weathering With You) - це продовження хіта 2016 року «Твоє ім'я» (Your Name) від Макото Сінкай - отримало схвальні відгуки від критиків та шанувальників по всьому світу. Ця мила романтична історія про дівчину, яка може управляти погодою, припала до душі глядачам по всьому світу, адже у 2020 році вона здобула японську версію «Оскара» за найкращу анімацію року. Ця похвала легко перейшла до касових зборів, які склали приголомшливі $193,7 млн по всьому світу. Це було приголомшливе продовження найпопулярнішого фільму Сінкая та зробило його режисером, якого неодмінно варто побачити на великому екрані.

9. Магічна битва: 0 (Jujutsu Kaisen 0 Movie) - $196.3 млн

Створено студією MAPPA за мотивами манги Геґе Акутамі

Це продовження популярного серіалу «Джиу-джитсу Кайсен» (Jujutsu Kaisen) посідає наступну сходинку з величезними світовими зборами у 196,3 млн доларів. Дивовижно, що цей фільм не потрапив би до цього списку, якби вони дотримувалися свого початкового плану зробити його серіалом. Натомість рішення екранізувати «Магічну Битву: 0» (Jujutsu Kaisen) призвело до того, що фанати натовпами зібралися, щоб побачити на великому екрані світ чаклунів і проклятих духів, що постійно розростається, який зробив мангу та її аніме-адаптацію такою популярною.

8. Рибка поньо на кручі (Ponyo) - $204,8 млн

Створено Хаяо Міядзакі та студією Ghibli

Перший із багатьох фільмів студії Ghibli серед найкасовіших аніме-фільмів, «Рибка Поньо на кручі» (Ponyo) зібрав у світовому прокаті 204,8 млн доларів. Цей переспів казки Ганса Крістіана Андерсена «Русалонька» з роками став культовим, а дехто вважає його найбільш недооціненим фільмом режисера Хаяо Міядзакі. Це мила маленька історія, яка вочевидь зачепила серця мільйонів людей, адже її досі шанують, щорічно перезапускаючи в рамках фестивалю Ghibli Fest. Поньо навіть перевершив деякі з найулюбленіших фільмів фестивалю Ghibli, зокрема «Службу доставки Кікі» та «Принцесу Мононоке».

7. Мандрівний замок (Howl's moving castle) - $237,5 млн

Створено студією Ghibli за мотивами роману Діани Вінн Джонс

Фільм, знятий Міядзакі 2004 року, «Мандрівний замок» (Howl's Moving Castle) продовжує шлях студії Ghibli. Ця абстрактна історія про жінку, прокляту відьмою, яка переїжджає до місцевого чарівника, була проголошена одним із найулюбленіших фантастичних фільмів усіх часів. «Мандрівний замок» навіть був номінований на «Оскар» як найкращий анімаційний фільм, але програв «Воллесу і Громіту: Прокляття перевертня» (Wallace and Gromit: The Curse of the Were-Rabbit). Проте він по праву завоював своє місце в історії, оскільки фанати приходять на нього в кінотеатри, щоб підтвердити вражаючі $237,5 млн касових зборів. Персонажі та історія фільму вражають багатством, а багатошаровий сюжет робить його приємним для неодноразового перегляду.

6. Ван-Піс: Червоний (One Piece Film: Red) - $246,6 млн

Створено студією Toei Animation за мотивами манги Ейітіро Оди

Мабуть, найбільш обговорюваним фільмом 2022 року серед фанатів аніме став фільм «Ван-Піс: Червоний» (One Piece Film: Red). Він абсолютно лідирував у світовому кінопрокаті, зібравши $246,6 млн. Цей музичний пригодницький бойовик досяг вражаючих результатів у США, оскільки просунув історію One Piece вперед, а також став новим фільмом, який залишився вірним духу серіалу. Він легко перевершив усі інші фільми франшизи, а також побив рекорди інших аніме-фільмів, які вийшли до нього. Хоча він так і не побив найбільших касових зборів, це все одно було вражаючим досягненням для Луффі та його піратської команди з їхньою останньою пригодою на великому екрані.

5. Перший слем-данк (The first slam dunk) - $258,6 млн

Створено студією Toei Animation за мотивами манги Такехіко Іноуе

«Перший слем-данк» (The First Slam Dunk) може вважатися найбільш шокуючим і найкасовішим аніме для західних фанатів. Це спортивний аніме-фільм, знятий за мотивами манги 90-х років, автором якої є Такехіко Іноуе, який також є і режисером стрічки. Ця спортивна історія отримала численні нагороди по всьому світу, навіть була визнана найкращою анімацією року на церемонії вручення премії «Оскар» в Японії. Наразі вона зібрала $258,6 млн у світовому прокаті, але ця цифра, ймовірно, продовжуватиме зростати, оскільки фільм ще не вийшов у США та Канаді. Якщо інформація про нього поширюватиметься світом, він може продовжити зростати і стати одним із найпопулярніших аніме-фільмів усіх часів і народів.

4. Судзуме зачиняє двері (Suzume) - $322,5 млн

Створено Макото Сінкай та студією CoMix Wave Films

Режисер Макото Сінкай повертається на вершини кіноіндустрії зі своїм останнім фільмом «Судзуме зачиняє двері» (Suzume), який абсолютно лідирує в кінопрокаті. Ця історія розповідає про молоду дівчину, яка зустрічає загадкового хлопця, чия робота - зачиняти надприродні портали, що відчиняються по всій Японії, спричиняючи природні катаклізми. Це любовне послання до землі Японії та її прекрасної, але подекуди жорстокої природи. Нинішні касові збори «Судзуме зачиняє двері» у 322,5 млн доларів є цілком заслуженими, адже фільм отримав схвальні відгуки критиків і глядачів, а також вражаючі театральні касові збори, що дали змогу обійти фільм «Ван-Піс: Червоний» (One Piece Film).

Фільм «Судзуме зачиняє двері» (Suzume) буде доступний на Crunchyroll вже 18 листопада!

3. Твоє ім'я (Your name) - $382,2 млн

Фільм створений режисером Макото Сінкай та студією CoMix Wave Films

Потрапляння фільму «Твоє ім'я» (Your Name) до цього списку закріплює за Макото Сінкаєм звання наступного великого японського режисера після Хаяо Міядзакі. Його фільми знайшли підхід до багатьох глядачів по всьому світу завдяки гостросюжетним темам і чудовій режисурі. Однак «Твоє ім'я» (Your Name), мабуть, є його найкращим фільмом, який зібрав 382,2 млн доларів у світовому прокаті. Ця науково-фантастична історія про обмін тілами була настільки добре сприйнята, що стала класикою всіх часів і народів і наполегливо рекомендується до перегляду всім, хто хоче почати дивитися аніме. Завдяки розвитку персонажів, майстерності сценаристів та приголомшливому фіналу цей фільм є однією з найкращих історій у світі.

2. Віднесені привидами (Spirited away) - $395,6 млн

Створено режисером Хаяо Міядзакі та студією Ghibli

Не дивно, що фільм, який називають шедевром Хаяо Міядзакі, «Віднесені привидами» (Spirited Away), став одним із найкасовіших аніме-фільмів усіх часів з моменту його випуску у 2003 році. Ця фантастична історія була високо оцінена за візуальні ефекти та зворушливий сценарій, що занурює глядача у химерний світ духів, який чудово розкривається через персонажів. Однак світові касові збори фільму у розмірі $395,6 млн значною мірою завдячують його перемозі на церемонії вручення премії, коли Міядзакі отримав «Оскар» за найкращий анімаційний повнометражний фільм. Це підняло фільм на вершину популярності і зробило його обов'язковим для перегляду шанувальниками аніме, поки він продовжував свій показ у кінотеатрі. Фільм продовжує приносити прибуток і донині, а також він є головною подією щорічного фестивалю Ghibli Fest, в рамках якого цього року також відбувся театральний показ «Віднесених примарами» (Spirited Away), що супроводжувався: Наживо на сцені (Live on Stage).

1. Клинок, який знищує демонів: нескінченний потяг (Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba – The Movie: Mugen Train) - $507,1 млн

Створено компанією Ufotable за мотивами манги Койохару Готоуге

Після 17 років перебування на вершині слави фільм «Віднесені привидами» нарешті був скинутий з трону «Клинком, який вбиває демонів» (Demon Slayer), який вийшов у жовтні 2020 року та став найприбутковішим за всі часи. Цей фільм-продовження популярного аніме-серіалу об'єднав фанатів по всьому світу задля події, яка стала ще більш значущою, враховуючи те, що того року через COVID-19 було закрито багато кінотеатрів. «Нескінченний потяг» (Mugen Train) обійшов багато фільмів, що вийшли на екрани до карантину, зокрема «Погані хлопці на все життя» (Bad Boys for Life) та «Їжак Сонік» (Sonic the Hedgehog), а також випередив «Тенета» (Tenet) Крістофера Нолана. Це неймовірне досягнення, яке досі не було перевершено, і, ймовірно, пройде багато часу, перш ніж будь-який аніме-фільм зможе це зробити.

Переглядаючи цей список, дивно усвідомлювати, що такі популярні франшизи, як «Покемони» (Pokémon) чи «Куля Дракона» (Dragon Ball), ніколи не потрапляли до Топ-10, зважаючи на те, наскільки популярними вони були, коли вийшли на екрани. Однак це багато говорить про сучасний статус аніме. За десятиліття популярність їх зросла до такої позначки, що вони можуть бути серйозними претендентами на касові збори. Вражає, наскільки далеко зайшло аніме, коли воно є головним претендентом на звання одного з найприбутковіші медіа у світі розваг. Найкасовіші аніме-фільми - це дивовижні приклади можливостей цього медіа!

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під назвою «10 Highest-Grossing Anime Films of All Time» на сайті Screenrant.com

Переклала: Вікторія Сухомлин


Читати також