02-12-2023 Мистецтво 413

Що саме робить людину «художнім генієм»?

Що саме робить людину «художнім генієм»?

Jonny Thomson

«Суть, ймовірно, полягає в здатності бачити далеко за межі власного Я»

Ключові висновки

  • Ми багато говоримо про геніїв. Але, якщо про наукових геніїв, доволі часто то про художніх - порівняно мало.
  • Існує суттєва різниця між талантом і геніальністю: талант - це вміння бути особливим у межах певного виду мистецтва, а геніальність - це вміння бачити світ ширше, ніж інші.
  • Генії народжуються рідко, тому ми повинні частіше використовувати і цінувати слово «талановитий».

Ми живемо в епоху геніїв - не в тому сенсі, що їх багато, а в тому, що ми ними одержимі. Книги про геніїв розмітаються як гарячі пиріжки, а інтернет потопає у статтях на тему «Як стати генієм» або «Звички успішних геніїв». І mea culpa, що значить - ми всі граємо свою роль.

Коли мова йде про науку, слово «геній» досить добре зрозуміле. Ми розуміємо його завдяки зміні парадигми і творчій руйнації, яка ламає старі шляхи і створює нові, кращі. Але як це, бути художнім генієм? Якими якостями володіють видатні музиканти, письменники, фотографи чи режисери?

Проблема в тому, що коли ми говоримо про мистецтво, ми часто вживаємо слово «талановитий». Але воно стало настільки звичним, що втратило свій сенс. Це ще гірше, ніж сказати: «Це талановитий художник». - звучить так невдало, наче принижуєш людину ледь помітною похвалою. Тому ми значно перебільшували: «це геній», «революціонер» або «спадкоємець Шекспіра, що руйнує стереотипи». В англійській мові немає чогось середнього між словами «талановитий» і «геній».

Отже, як ми можемо відрізнити талановитого митця від справжнього генія мистецтва?

Втілити в життя свої мрії

Ми всі можемо стати талановитими в чомусь. Талант - це результат наполегливої праці, регулярних тренувань і цілеспрямованих зусиль. Ви можете бути успішним у своїй роботі, тому що ви робите її щодня протягом останніх десяти років. Отже, бути талановитим - це значить добре виконувати певну справу. І мистецтво не виняток. Талановитий художник – це майстерний, можливо, навіть видатний фахівець у своїй галузі. Вони вміють писати, малювати чи співати краще, ніж більшість людей.

Талант - це про те, як творити. Це означає вміти створювати оригінальні та якісні твори мистецтва у певній сфері. Для критика Вільяма Газліта прикладом художника, якого можна назвати талановитим (Газліт надає перевагу поняттю «звичайний» геній), є поет Вільям Вордсворт. Він черпає натхнення з власного досвіду – почуттів, думок та спостережень – і перетворює їх на шедеври мистецтва. Поет, за словами Газліта, може зануритися в себе, щоб знайти цінні думки, які ховаються в його свідомості. Іншими словами, талановиті митці, як-от Вордсворт, працюють над тим, що вже вміють. У них є досвід або історія, яку вони хочуть розповісти, а розповідають вони її добре.

Радше це можна вважати «звичайним» талантом, ніж геніальністю, через егоїзм. Талановитий митець «зациклений на собі... [і] сидить у центрі свого власного світу». Вони несуть себе у світ, пробуджують емоції або переносять нас у далекі землі через власні погляди. Вони відображають свій досвід на нас. Від того, наскільки ці почуття відгукуються в нас, залежить те, як ми ставимося до талановитих митців. Вордсворт писав про любов — почуття, настільки ж звичайне, як будь-яке інше — так, що більшість людей можуть насолоджуватися його посланням сьогодні. Якби він писав про незручності під час верхової їзди по своєму маєтку в листопаді, це б викликало менший резонанс.

Сила уяви

Різниця між талантом і геніальністю полягає в тому, що художній геній здатен передавати почуття, які виходять за межі його власного досвіду. Вони мають таку виняткову здатність до емпатії та уяви, що можуть поринути в незнайомі їм світи і яскраво змалювати їх, або створити художні твори, які не схожі ні на що, коли-небудь бачене чи почуте раніше. На думку Газліта, тільки «Шекспір (а може і не тільки) є геніальною людиною, котра досягла вищого рівня, ніж геній».

Шекспір міг передати жахи війни, розпач горя і муки кохання в одній п'єсі. Він міг зобразити простолюдина й аристократа, сільське життя і міське, Англію і зарубіжжя. Наскільки нам відомо, він написав це все проживаючи досить спокійне життя в будинку у Стратфорді-на-Ейвоні. Як сказав Газліт, «він був Протеєм людського розуму».

Художня геніальність - це не про саме мистецтво чи процес співу, письма, дизайну і так далі. Це здатність бачити ширше і глибше, ніж інші. Як писала Сюзанна Лангер: «Талант - це особлива здатність виражати те, що уявляєш, а геніальність - це сила уяви».

Значення талановитих людей недооцінене

Все це не має на меті знецінити талановитих людей. За словами Газліта (і більшості науковців), геніями можуть виявитися дуже мала кількість людей, можливо, одна людина на століття. Я сумніваюся, що хтось із тих, хто читає цю статтю, є художнім генієм. Ми повинні відстоювати слово «талановитий», щоб воно стало предметом гордості, яким має бути. Газліт навіть вважав, що працьовиті, винахідливі та старанні «звичайні» генії варті більшого, ніж геній, який не знає меж і не боїться ризикувати.

Митці, особливо талановиті, - це ті, хто працює годинами. Вони важко працюють над тим, що створюють. Як сказав Філіп Пулман: «Сантехніки не страждають від «блокади комунальників», а лікарі не страждають від «блокади лікарів»; чому ж письменники - єдина професія, що дає особливу назву труднощам у роботі, а потім очікують на співчуття до них?».

Талановиті люди важко працюють, і це завжди і всюди заслуговує на похвалу та повагу.

Переклала Могильна Тетяна


Читати також