24.11.2023
Мистецтво
eye 160

Як Нолан розповів історію про атомну бомбу і тримав глядача у напрузі до останнього

Крістофер Нолан

Чотири елементи побудови історії, які використав Нолан, щоб зробити, мабуть, свій найкращий фільм станом на зараз.

Світ Оппенгеймера

Роберт Оппенгеймер отримує супер важливе завдання — створити атомну бомбу. І саме про це ми дивимось історію.

Не дивлячись на те, що в той самий час у світі відбуваються карколомні події (Друга світова війна), нам цього взагалі не показують. Ми лише щось чуємо через головного героя. Наприклад, як йому показують газету із заголовком, що Гітлер атакував Польщу.

Вся історія побудована на винаході бомби і політичних наслідках цієї події.

Просто про складне

Створити атомну бомбу — складно. М’яко кажучи.

Я, на жаль, взагалі не розуміюсь на фізиці, однак фільм дивився із задоволенням, на одному диханні, всі три години. Навіть, коли про фізику говорили. Навіть, коли абсолютно нічого не розумів.

І я навіть не намагався зрозуміти ці фізичні процеси, однак все одно було цікаво. При тому люди, які намагались це зробити, змогли зрозуміти основну теорію створення бомби, бо Нолан пояснив цю складну штуку максимально просто.

Мотивація Оппенгеймера

Мотивація головного героя — завжди важливий момент хорошої історії. Якою ж була мотивація Оппенгеймера створити атомну бомбу? Тут допомагає його цитата: «Я не знаю, чи можна довірити цю справу нам, але точно знаю, що не можна довірити її нацистам».

І саме це мотивує його йти в цю Подорож героя, створити бомбу — зробити це раніше за науковців Гітлера.

Мотивація Оппенгеймера починає змінюватися, коли нацисти капітулювали. Ми вже спостерігаємо, як у нього стає більш сумнівів щодо того чи варто використовувати її проти Японії.

Після війни — його мотивація стає іншою й він ще більше переживає й намагається зробити так, щоби світ контролював цю надпотужну зброю.

Ця подорож мотивацією Оппенгеймера — ще один важливий елемент, який робить історію Нолана незабутньою.

Такий підхід варто використовувати для створення власних історій — робити так, щоб мотивація героя змінювалась протягом оповідання.

Напружено про відоме

Ми з самого початку знаємо, що Оппенгеймер з командою зможе створити атомну бомбу. А також знаємо, що її використають проти двох японських міст.

Однак в момент, наприклад, випробування бомби — напруга та інтрига на найвищому рівні. Ми знаємо, що буде, але хвилюємось і не відводимо очей від подій на екрані. Як? Через маленькі історії героїв. Хоч ми і знаємо, персонажі цього не знають. Тому Нолан передає цю напругу через них і їхній погляд на події.

Читати також


up