Кутя

Кутя. Денис Лукін

Денис Лукін

З чого ви робите кутю? Яка основна — пшениця, перловка чи рис?

Звичайно, канонічний варіант — пшениця.

Де ви її купуєте?

Бо на Лівобережному-3 немає. 

Звичайно, я не в усіх магазинах був, але АТБ і «Варус» перевірив. 

В АТБ вона відсутня на полицях, є лише в «підсортах» (хто працював в сфері торгівлі, знає, що означає це слово). Тобто без цінника. Але з маком, родзинками і горіхами. Для лінтюхів. Невже не цікаво самому розтовкти мак, отримати «макове молочко», підсмажити горіхи?.. Якщо поспішаєш навіть з приготуванням куті, варто замислитися: а чи треба її робити взагалі?

В «Варусі» немає жодної пшениці. І навіть таких наборів типу «Кутя». Я стояв біля поличок з крупами хвилин 10, знову і знову пробігаючи очима увесь асортимент. Ну як так! 

Проходячи повз, на мене звернув увагу один з працівників. Він зупинився біля мене і сказав: «Чекаєте на появу пшениці? Дива не станеться. Вона не з'явиться. Ми не віримо в Христа, ми віримо в переродження Безсмертного Сонця» (в Давньому Римі 25 грудня відзначали саме це свято; це було щось типу зимового сонцестояння).

Перловка була. Ніколи не купував перловку. В моєму дитинстві ця крупа мала погану репутацію. Їсти перловку — це було щось типу «кусати лікти», останній крок від відчаю і безнадії. Що ж, спробуємо.

Не знаю, чому мені кортить зробити кутю. Може, через те, що я все доїв, і не хочеться планувати собі меню, або тому, що це можливість з'їсти щось, чого ніколи не їси (не  вживаю основні страви з солодкими інгредієнтами), або це голос предків прокидається в мені...

Я проти релігії, але не проти традицій (деяких). Бо традиції, окрім інших речей, роблять нас нацією, а не народонаселенням. 

Христос ся рождає! 

Ги.

Та цю думку не поділяє мій сусід. Він займається не відродженням обрядів, а ремонтом оселі. Неділя. Вихідний. Звучить дриль. Так собі саундтрек для Святого вечора. Краще вже колядки, їй-богу!

Захотілося зайти до нього і сказати: «Що це ви, пане сусіде, затіяли ремонт у Святвечір? Побійтеся господа!». 

А він би мені відповів: «І це ти мені кажеш? Мракобіс! І лицемір! Ніцше на тебе нема!».

Вирішив не йти. Хай собі людина справляє Різдво, як хоче. У кожного свої уявлення про святість.

За 15 хвилин дриль замовкла.

Веселих свят!


Instagram @deni_look_in


Читати також