Як змусити працювати «лінивий» мозок?

Як змусити працювати «лінивий» мозок?

Ви, напевно, помітили, що чим старшим ви стаєте, тим неохоче беретеся за нову, незвичну роботу, яка потребує великої концентрації та освоєння нових знань.

І ось у чому справа! Використання рідної мови, робота з добре знайомою спеціальністю, відвідування одного і того ж ресторану, черговий перегляд улюбленого фільму — все це, таке улюблене та знайоме, призводить до деградації нашого мозку.

Ваш мозок — вкрай лінивий орган і завжди прагне знизити витрати енергії на будь-яку діяльність шляхом створення своєрідних шаблонів «макросів» — програм, які ви виконуєте за певним, добре відомим сценарієм.

Природа «ліні» вашого мозку

Відомий учений-біолог Річард Симон на початку 19 століття назвав ці сценарії «енграмами» — однотипними діями, записаними мозком на пам'ять. Енграми можна уявити у вигляді стежок, які «протоптуються» у мозку при виконанні схожих дій. Чим частіше ми виконуємо одну й ту саму дію, тим менше енергії витрачається на обмірковування та виконання її нашим мозком.

Плюс у тому, що мозок не витрачає зайву енергію на виконання тих самих дій. Мінус же полягає у зниженні пластичності та інтелектуальних властивостей нашого мозку.

Що довше ми користуємося енграмами і спрощуємо собі життя, то менше працюють основні нейрони нашого мозку — «базальні ганглії». Їхня основна функція — виробляти ацетилхолін, який змушує нейрони «протоптувати» нові стежки в нашому мозку.

Життя «на автопілоті»

Подумайте про те, які дії день у день ви робите «на автопілоті», не докладаючи для їх виконання розумових зусиль.

  • Ходите на роботу одним і тим самим маршрутом?
  • Замовляєте в улюбленому ресторані ті самі страви?

Якщо ви виконуєте одну і ту ж дію більше 6 місяців поспіль, то ваші кроки стають настільки автоматичними, що ви можете виконувати, не замислюючись, кілька паралельних справ.

І якщо все так зручно, то навіщо все це змінювати? А річ у тому, що життя складається з безперервних змін, які не піддаються нашому тотальному контролю. Найчастіше нам доводиться пристосовуватися до умов, що змінюються, і перемагає той, хто швидше адаптується до нового.

Нині у країні криза. Не виключено, що вас можуть скоротити, ваші робочі завдання можуть змінитися і вам потрібно в найкоротші терміни опанувати нові навички та знання. Або ви закохаєтеся в людину іншої національності і захочете вивчити її мову, щоб познайомитися з новими родичами. Випадків може бути безліч. Ось чому потрібно тренувати наш мозок та підтримувати його у стані постійного навчання новому.

Життя «на автопілоті»

Просто уявіть, що ваш мозок – це бетон, який застигне через якийсь час бездіяльності. Для наочності, зверніть увагу на багатьох нинішніх 70-річних людей похилого віку, які не здатні освоїти кнопковий телефон і сприймають все нове як «небогоугодне». Вони роками виконували однотипні події. «Стежнки» в їхньому мозку стали схожі на вузькі проходи в гірських і скельних породах, і сьогодні «прорубати» прохід до сусідньої печери стає практично неможливо.

Ось чому необхідно постійно підтримувати вашу «розумну суміш» у русі і не дати їй стати твердою, як камінь. Коли ми забуваємо про це і починаємо використовувати записані сценарії-енграми, наш мозок лінується. Стежки починають застигати і не дають нам подальшого розвитку.

Мозок

10 спосіб боротися з «лінивим» мозком

Спробуйте ці прості, але досить ефективні методи.

Відстежуйте свої думки

Спочатку почніть уважно стежити за своїми думками. Коли ви помітите внутрішнє невдоволення зміною зовнішніх умов – з магазинів зник ваш улюблений йогурт або змінили час показу серіалу – не ігноруйте! Нагадайте собі, що потрібно протоптувати нові доріжки та розвивати активність мозку. Чому б не спробувати всі сорти йогуртів, що залишилися? Чи використовувати час, що звільнився, до серіалу для виконання домашніх справ?

Обирайте нові книги та фільми 

Намагайтеся завжди переглядати нові фільми та читати нові книги. Згодна, іноді хочеться поринути в приємні спогади і захлинаючись перечитати улюблену книгу або переглянути весь сезон улюбленого серіалу за вихідні. Але в цей час ви позбавляєте себе можливості відкрити щось нове та не менш цікаве. А також не даєте своєму мозку нарощувати нові нейронні зв'язки.

Шукайте нові шляхи

І це стосується не лише маршрутів на навчання та роботу. Знайдіть нові альтернативні місця для вашого відпочинку, нові кафе, магазини, концертні майданчики. Як приємний бонус за ці дії ви можете знайти магазини з нижчими цінами або познайомитися з цікавими людьми.

Слухайте нові треки

Не забувайте про нову музику. Навіть якщо ви - меломан і у вашому плеєрі більше тисячі композицій, то найчастіше ви слухаєте максимум 100 улюблених треків. Причини ті самі: мозок адаптувався до їхнього звучання, йому більше не потрібно аналізувати нові звуки і тому ці мелодії здаються нам найбільш приємними.

Знайомтеся!

Так, багатьом з нас психологічно комфортніше після робочого тижня збиратися давно знайомою компанією та обговорювати футбол чи нову сукню Джей Ло. Але ми живемо у мегаполісах, навіщо обмежувати себе? Соціальне життя докорінно впливає на наш спосіб мислення і поведінку. Часто після спілкування в соціумі людина змінює свою точку зору, інколи ж навіть свій рід занять. Нові люди завжди приносять у наше життя багато цікавих моментів. Не проґавте їх!

Заведіть собаку

На відміну від багатьох «квартирних» домашніх тварин вона вимагає до себе постійної уваги. По-перше, це щоденні прогулянки (свіже повітря сприятливо впливає на мозок). По-друге, періодично мимоволі втягує нас у спілкування з іншими господарями собак. По-третє, є постійним джерелом хаосу, який не дасть вам нудьгувати.

Перестаньте критикувати

Слідкуйте за тим, що ви кажете, перестаньте критикувати! «Як жахливо виглядає нове оновлення!», «Як незручно звикати до нових крісел у переговорних!» — такі думки є маячками вашого внутрішнього опору несподіваним змінам. Найчастіше ви навіть не можете вплинути на них, або можете витративши неймовірну кількість зусиль. Набагато корисніше для вас якнайшвидше адаптуватися до нової реальності та змінити негативний спосіб мислення на позитивний. Вашою реакцією на нововведення мають бути приблизно такі думки: «Змінили меню? Ну що ж, настав час вносити у своє життя різноманітність!», «На комп'ютер встановили нову операційну систему? Прекрасно! Тепер беремо участь у квесті – знайди панель управління!».

Перестаньте вішати на людей «ярлики»

Кожен із нас перебуває під тиском життєвих обставин. І робить певні помилки. Ми ж, у свою чергу, не обтяжуючи мозок аналізом вчинків іншої людини, сміливо вішаємо на неї ярлики. Згадаймо хоча б Родіона Раскольнікова. Багато хто знаходить його роздуми цікавими, а думку сусідки після розлучення з двома дітьми — чимось вульгарним і таким, що не заслуговує на увагу.

Експерементуйте з ароматами

Запахи мають на людину величезний вплив. Якщо ви користуєтеся одним і тим самим ароматом вже довгий час, чи не варто спробувати щось новеньке?

Вчить іноземні мови

Вивчення нової мови найкраще впливає на пластичність нашого мозку, допомагаючи зміцнювати та будувати нові нейронні зв'язки. Навіть якщо у вивченні ви не просунетеся далі туристичних тем, рано чи пізно ці знання вам знадобляться.

Не забувайте, що наш мозок - це величезний процесор і влаштований набагато складніше, ніж багато хто думає. Несподівані відчуття від смаку нових страв розбудять у вас бажання осмислити слова та вчинки коханої людини, зрозуміти її. А прогулянка після роботи по незнайомій вулиці наштовхне на вирішення проблеми, що давно висіла за плечима. Тому поради зі статті найкраще комбінувати між собою.

Якщо ви тренуватимете свій мозок, то в майбутньому, років так через 40, коли ваш онук покаже свій новий гаджет, що представляє собою комплект нанороботів, ви не скажете: «О боже, заберіть це, я нічого не розумію!» Ви з цікавістю вигукнете: «А як це працює? Давай-но розберемося!

Будьте здорові та безперервно оновлюйтесь!


Читати також