Науково-популярні відео тижня. Добірка від 21.01.2024

Науково-популярні відео тижня. Добірка від 21.01.2024

Портал Експеримент пропонує свіжу добірку цікавих та пізнавальних науково-популярних відео. На вас чекають топові відео наукпопа за тиждень та освітні матеріали. Приємного перегляду та мирного неба!

Дайджест космічних новин за тиждень.

У Гітлера, наприклад, теж був свій борець з корупцією. Він був набагато ефективніший за Навального - бо корупціонерів не висміював в ютубі, а розстрілював! Тож знайомтеся: обер-штурмбанн-фюрер СС Георг Конрад Морген. 

Чи відчували ви "деньнароджувальну депресію"? Любите свій день появи на світ? Чи чули що ймовірність смерті може бути вищою у дні навколо дня народження?

Усі відео-меми, використані у відео, є лише мемами і аж ніяк не упередженим ставленням до конкретних осіб.

У цьому відео я зібрала для вас перелік моїх улюблених науково-популярних книг. Вони цікаві, легко читаються і їх постійно хочеться з кимось обговорювати.

Хмарочоси колись стали символом Нью-Йорка та всіх США, а тепер - Дубая, Гонконгу та всієї Азії. У цьому випуску ми розкажемо про найвищі хмарочоси різних часів (від Емпайр Стейт Білдінг до Бурдж Халіфа). Ви дізнаєтеся, як змінювалася архітектура висоток, який хмарочос Києва був найвищим у Європі, та чому найкраща панорама Парижа - з вежі Монпарнас.

Чи можна говорити з росіянами про мир? Вже давно відомо, що вони ніколи не дотримуються своїх обіцянок. А договори з ними не варті паперу, на якому вони написані. Це доведено практикою, це доведено історією, це доведено гірким досвідом всіх країн, які знаходились в орбіті цієї імперії зла. 

Чудовий випуск, що розкриває таємниці формування націй. Все просто і складно водночас. 

Усі скелети тиранозавра

Колись я напишу, як класно та без проблем записав свою лекцію, але це точно не сьогодні. Візьмемо для прикладу "Усі скелети тиранозавра" - це історія, в якій я оповідаю про всі найвідоміші і більш та менш повні кістяки знакового виду тварин мезозою. На першу спробу прочитання прийшло щось на кшталт двох людей. Я отримав досить якісний запис перших 25 хв лекції. Що сталося далі - невідомо: запис обірвався. Далі я читав цю лекцію в Зумі. І не зробив що? Не записав ту зустріч. Забув натиснути кнопку. Спроба номер 3. Оголошую нову лекцію. Роблю в її підтримку допис із досить непоганим охопленням. Купа реєстрацій. У результаті - майже повний зал дітей на лекції для дорослих (без інтерактиву). Я турбуюсь, якби діти мене не зненавиділи і читаю лекцію лайтовіше, ніж задумав. У процесі запису - через поломку штативу певний час знімаю стелю, а не себе. Дякуючи пильним відвідувачам, які підправили камеру - я не викинув цей запис у смітник. Але через те, що порушились перші налаштування я постійно виходжу з кадру і кут зйомки вийшов от просто "ідеальний" і так жахливе освітлення залу стало жахливішим. Як міг маскував це на монтажі. Оскільки навряд читатиму цю лекцію знову, то сьогодні публікую ексклюзивний запис цієї події. Тут я прозповідаю про те, чому ми могли б називати теранозвара масоспондилом або навіть динамозавром. Про те, як скелет Сью став причиною суду та тюремного терміну, про те, як Двейна Скелю Джонсана запідозрили (та встигли за це проклясти) у купівілі кістяка Стена за 31,8 млн доларів.

З цього відео ви дізнаєтеся: як далеко в космос дісталося людство? Який двигун дозволить кораблю летіти в шістсот разів швидше за блискавку? І чому летіти до Проксими Бі треба якомога швидше?

"5-хвилинки психологічної грамотності українською 🇺🇦 від психологічної студії «Сенс» - це 5 хвилин на день, які якісно змінюють життя.


Читати також