Біографія Фрідріха Ґотліба Клопштока

Біографія Фрідріха Ґотліба Клопштока

Фрідріх Ґотліб Клопшток – німецький поет, яскравий представник сентименталізму – народився 2 липня 1724 року у місті Кведлінбург (Німеччина).

Був старшим із 17 дітей у пієтистській родині. Батько, Ґотліб Гайнріх, був заможним адвокатом та орендатором садиби Фріденбург, де й пройшло дитинство Фрідріха Ґотліба. Навчався в гімназії в Кведлінбурзі. В 1739–1745 навчався в графській земельній школі Пфорта, де здобув широку гуманістичну освіту. Тут Клопшток читав грецьких та римських класиків (Гомер, Піндар, Вергілій, Горацій), сам почав писати вірші та розробив перший план релігійного епосу «Месія».

1745 року почав вивчати теологію в Єнському університеті. В Єні він написав перші три пісні «Месії». Невдовзі Клопшток переїхав до Лейпцига, де переписав свого «Месію» гекзаметром. 1748 року він опублікував ці перші частини «Месії» («Месіади») в часописі «Bremer Beiträge». Публікація мала великий розголос і започаткувала цілий напрямок «месіадної» літератури. В Лейпцигу Клопшток написав свої перші оди. Після закінчення університету працював приватним вчителем в містечку Бад-Лангензальца, де прожив два роки. В Бад-Лангензальці Клопшток закохався в Марію-Софію Шмідт, якій присвятив найкращі зі своїх ранніх од. Публікація од була бурхливо зустрінута противниками домінуючої тоді «поезії розуму», яскравим представником якої був Йоганн-Кристоф Готтшед. Фактично публікація од Клопштока ознаменувала появу в Німеччині так званої чистої поезії.

У цей час Клопшток познайомився зі швейцарським письменником Йоганном Якобом Бодмером, який запросив його до Цюриха. Клопшток поїхав до Цюриха 1750 року і провів там 8 місяців. Опісля на запрошення короля Данії Фредеріка V Клопшток поїхав до Копенгагена, де йому була надана пожиттєва рента в 400 (пізніше – 800) талерів на рік. У Данії він провів три роки.

10 червня 1754 Клопшток одружився з Маргаретою (Метою) Моллер, з якою познайомився ще 1751 року по дорозі до Данії. 28 листопада 1758 вона померла під час пологів. Вдруге Клопшток одружився лише 1791 року. Його дружиною стала Йоганна Елізабет Дімпфель (1747–1821), яка була племінницею Мети Моллер.

Протягом 1759–1762 Клопшток мешкав у Кведлінбурзі, Брауншвайгу та Гальберштадті, після чого знову поїхав до Копенгагена, де перебував до 1771.

Окрім «Месії», повністю опублікованого 1773 року, Клопшток писав драми. 1769 року він написав драму «Битва Германна» (Hermanns Schlacht). Згодом переїхав до Гамбурга, але на запрошення великого герцога Баденського Карла-Фрідріха 1776 року переїхав до Карлсруе.

Фрідріх Ґотліб Клопшток помер 14 березня 1803 року у віці 78 років. Його поховали 22 березня 1803 року поряд з Метою на цвинтарі Крістіанкірхе в Гамбурзі.

Творчість Фрідріха Ґотліба Клопштока

Фрідріх Ґотліб Клопшток є засновником ірраціоналізму та лірики переживання в німецькій літературі. Йому вдалося здолати раціоналістичну однобокість тодішньої німецької поезії та її ліричні «фліртування» в стилі рококо, запропонувавши лірику глибокого почуття та особистої сповіді. Поетичне слово в Клопштока набуло нової релігійної та національної тональності. Його поезія розширила виражальні засоби німецької літератури новою емоційністю, музичністю та численними неологізмами. Поезія Клопштока поєднує відроджені античні ритми на кшталт гекзаметра з вільними розмірами.

За життя найвидатнішим твором Клопштока вважався його поетичний епос «Месія», проте зараз він видається майже нечитабельним через свою монотонність, надмірну довжину та нерозвинутість біблійного сюжету. Однак, для сучасників поява «Месії» Клопштока сприймалася як справжнє одкровення та прояв нової культури почуттів.

Натомість його переважно неримовані оди, витримані у складних античних розмірах, та патетичні вірші, написані у вільних ритмах, змогли яскраво виразити загальнолюдські емоції та залишаються близькими сьогоденню. За силою поетичного слова лірика Клопштока перегукується з найкращими поетичними зразками його наступника Фрідріха Гельдерліна.

Драми Клопштока носять патріотично-героїчний характер, сюжетно вони пов'язані з ранньою германською історією та міфологією.

Окрім літературної творчості Клопшток відомий, як мовознавець та реформатор німецького правопису, а також педагог («Республіка вчених»).

У похилому віці критично ставився до доробку Ваймарської класики (Віланд, Гете, Гердер, Шиллер).

Біографія

Твори

Критика


Читати також