Нескінченна драма: 5 ознак токсичного робочого середовища

Нескінченна драма: 5 ознак токсичного робочого середовища

Що робити, коли робоче оточення вселяє жах, а колеги перетворилися на заляканих пліткарів.

Обстановка на роботі сильно впливає на те, як ви виконуєте завдання і як почуваєтеся щодня — і в робочі години, і під час відпочинку. Насправді троє з десяти людей зазначають, що стали більш дратівливими вдома через атмосферу на роботі.

Токсичне робоче середовище має відчутний вплив на продуктивність. Дослідження Гарвардської Школи Бізнесу показало, що майже половина співробітників, які зіткнулися з недоброзичливістю на робочому місці, стали докладати менше зусиль і зробили свідомий вибір проводити менше часу на роботі. А може, все ще гірше? 38 відсотків навмисно знизили якість своєї роботи.

Несприятлива робоча атмосфера позначається на моральному та психологічному добробуті співробітників, і водночас це досить поширена річ. Майже 55% працівників кажуть, що стикаються з неприємними та потенційно небезпечними умовами праці.

Як визначити, що ви маєте справу із токсичною робочою культурою? І що ще важливіше, що можна з цим зробити?

5 ознак токсичної робочої атмосфери

Чи дійсно на робочому місці панує нездорова атмосфера? Це одна з тих ситуацій, коли слід довіритись інтуїції. Сам факт того, що у вас є сумніви в тому, що те, що відбувається нормально, говорить сам за себе.

Якщо інтуїції недостатньо, щоб переконати вас, ось ще п'ять ознак, що ситуація на роботі залишає бажати кращого.

1. Відсутність (повна або часткова) ентузіазму

При погляді на колег створюється враження, що вони щойно довідалися, що вони мають видалити зубний нерв?

Погане ставлення до роботи немов самовиконуєме пророцтво: негатив, з одного боку, – це результат впливу обстановки, але він також підживлює загальну похмуру атмосферу в офісі. І що ще гірше, це заважає всім досягати поставленої мети. 93 відсотки працівників підтверджують, що ефективність праці знижується, якщо працювати з людьми, які негативно налаштовані до роботи.

2. Повсюдний страх невдачі

Ніхто не хоче все зіпсувати. 28% людей зізнаються, що зробити помилку - ось найбільший страх на робочому місці. Але є велика різниця між тим, щоб намагатися уникнути короткочасної незручності і паралізуючим страхом перед караючим за будь-який промах оточенням.

Повна відсутність психологічної безпеки (яка вимірюється тим, наскільки спокійно співробітник може прийняти на себе ризик та можливість помилки) — це ще один знак токсичної робочої обстановки.

Коли людям страшно вийти із зони комфорту, страждає вся команда. У ході проекту Google «Аристотель» було встановлено, що високий рівень психологічної безпеки має найбільший вплив на ефективність команди — навіть більший, ніж згуртованість, структура, значення роботи та результат.

3. Постійна плутанина з обов'язками

Ніхто не має чіткого уявлення про свою посаду та обов'язки. Весь час виникають непорозуміння, і люди ніколи не бувають повністю в курсі того, що відбувається. Члени команди навряд чи можуть сказати, чим зараз займаються.

У токсичній атмосфері росте плутанина. Це відбувається тому, що негативне оточення викликає недовіру, неефективну комунікацію та боротьбу за владу. Проблеми ще більше ускладнюють співпрацю членів команди, тому проекти, зустрічі та відносини часто виявляються невдалими.

4. Нескінченні плітки та драми

Небагато посудачити в офісі — це нормально. Більшість людей зізнаються, що цікавляться чутками на роботі, 96% відзначили, що не проти пліткувати.

Але саме доведені до крайності плітки стають ознакою нездорової обстановки. Якщо ваш звичайний робочий день нагадує участь у реаліті-шоу, це вже новий рівень драми. Ніхто не каже відкрито, натомість усі шепочуться за спиною, кидають косі погляди і відпускають уїдливі зауваження.

Ситуація може здаватися невинною, але озлобленість до добра не доводить. Знущання на робочому місці безпосередньо пов'язані з психологічним вигорянням, депресією, тривогою та агресивністю.

5. Швидка зміна кадрів

Колеги з'являються і зникають, і здається, ніхто не затримується тут надовго. Ніколи не знаєш, яким завтра зустріне тебе офіс — новими особами чи спорожнілими робочими столами.

Якщо люди біжать подалі, то це вірна ознака того, що ситуація на роботі відштовхує. Кожна п'ята людина, яка змінила місце роботи за останні п'ять років, називала причиною звільнення нездорову атмосферу. У організаціях, де цілеспрямовано працюють над сприятливим робочим кліматом, плинність кадрів становить 14 %, тоді як у компаніях, де цей чинник ігнорують, аж 48%.

Звісно, люди змінюють роботу з багатьох причин. Але якщо ви бачите масовий відтік, це тривожний сигнал про стан робочої обстановки.

Як впоратися з токсичною атмосферою на роботі

Отже, ви впізнали про свою роботу в одному (або навіть кількох) пунктах. І що далі?

Чи варто припинити муки та подати заяву на звільнення? Можливо. Але перш ніж пакувати речі і вирушати додому, варто спробувати кілька стратегій, щоб поліпшити стан речей на роботі.

1. Знайдіть союзників

Отруйне середовище на роботі означає, що ви швидше за все не будете добре ладнати з усіма колегами. Однак якщо ви створите групу підтримки з дружніх однодумців, то це підніме ваш настрій, і ви не почуватиметеся самотнім.

Це будуть люди, з якими можна спілкуватися та хто може поспівчувати. І це дуже важливо, оскільки доведено, що розповісти про проблеми — це спосіб впоратися з ними. Крім того, добрі стосунки співробітників допомагають підвищити продуктивність роботи та утримати людей від звільнення.

2. Зосередьтеся на тому, що під вашим контролем

Загальна порада "зберігайте позитивний настрій" - це кліше і звучить недоречно, якщо ви працюєте в обстановці, що вичавлює з вас всю радість життя. Замість того, щоб натягувати фальшиву посмішку та тримати обличчя, запитайте себе: чи я маю хоч якийсь контроль над ситуацією?

Якщо ви не займаєте керівну посаду, то у вас немає способів вплинути на те, як люди поводяться і взаємодіють. Але ви маєте контроль над своїми реакціями.

Зосередьте свою увагу на тих рішеннях та діях, які від вас залежать. Так ви не розтратите енергію на розчарування та ситуації, які того не варті.

3. Усе документуйте

Ось сумний, але правдивий факт: кожен четвертий робітник каже, що не довіряє своєму роботодавцю. Це особливо правильно, якщо робоча ситуація токсична. У зловісній атмосфері доводиться весь час озиратися через плече, щоб не потрапити у пастку.

Втомлює весь час чекати удару в спину і сумно, що вам потрібно думати про свій захист. Але якщо ви точно фіксуватимете зроблену роботу і обговорення, то це збереже ваш душевний спокій.

Рішення було ухвалено під час особистої бесіди? Зафіксуйте його письмово. Ведіть детальну документацію щодо всіх аспектів своєї роботи. Якщо начальник несправедливо занизить результати вашої праці, або колега спотворить інформацію, у вас буде незаперечний доказ, як усе було насправді.

4. Наберіться мужності і дайте чесний зворотний зв'язок

Якщо ситуація на роботі недружня, то ідея прикусити язик і не підливати олії у вогонь здається спокусливою. Однак варто відкрито висловлюватися, коли у вас просять поділитися своєю оцінкою ситуації — чи то опитування співробітників, чи зустріч тет-а-тет з керівником, листи оцінки ефективності роботи чи інші способи.

Цілком імовірно, що керівництво поняття не має про масштаби негативної ситуації, яка поширилася в офісі, тому варто скористатися шансом прояснити все.

Чи є гарантії, що щось кардинально зміниться? Не обов'язково. Але у вас буде значно більше шансів, ніж якби ви промовчали. Одна з трьох компаній, можливо, не буде регулярно реагувати на відгуки співробітників — але це дає надію на те, що дві ті, що залишаться, зроблять якісь дії, щоб змінити ситуацію.

А якщо нічого не спрацює? Отже, час прощатися

Наведені вище підказки можуть допомогти уникнути надмірного тиску токсичної обстановки на роботі. Разом з тим, важливо розуміти, що, залежно від вашого службового становища, ви можете зробити не так багато. Поодинці все виправити неможливо.

Якщо ви вже вжили всіх заходів, щоб покращити ситуацію, але нічого не працює, настав час покинути корабель і вирушити на пошуки місць та команди, які краще вам підійдуть.

Рішення може бути страшним і навіть викликати почуття провини. Але пам'ятайте, що життя занадто коротке, щоб щодня відчувати жах на робочому місці - особливо при тому, що стрес серйозно позначається на особистому житті та психологічному здоров'ї.


Читати також