Про письменство початківцям

Про письменство початківцям

Чим для вас є література? Містком в інші місця? Минуле? Далекі світи? Детективні лабіринти? Людські думки? Може, є джерелом інформації? Вона немов джин- дає те, про що ми її просимо. Але хто з активних читачів не пробував торкнутись цього високого мистецтва творення? Спокуса щось "черкнути" напевне виникає майже у кожного, хто бодай іноді гортає старий чи новий, пожовклий чи білосніжний примірник книги. То який же рецепт успіху? Що треба зробити, щоб самому стати письменником- улюбленцем мільйонів?      

Якщо хочете бути письменником, понад усе треба робити дві речі: багато читати й багато писати. Мені не відомо шляху в обхід них, шляху навпростець.

Стівен Кінг

І літературний Король дійсно правий: все починається з пізнання досвіду інших та власних творчих проб. Певен, проблем з читанням у тих, хто задумувався над письменством, немає. Головне читати те, що вам цікаво- не силувати себе (пам'ятаю, як примушували в школі читати "Війну і мир", в процесі та після чого хотілось лише спалити те ненависне видання). Не варто соромитись та лінуватись записувати захопливі літературні звороти, які вам припали до душі- це буде фундаментом для вас; для того краще завести окремий зошит. Якщо вам подобається міське фентезі- читайте міське фентезі, якщо історичні детективи- читайте їх.... Варто іноді братись й за щось інше- ніколи не знаєш, де знайдеш щось цікавеньке, однак саме улюблений жанр стане визначальним.

                Друге- це зусилля. Писати, писати та ще раз писати; багато, пристрасно та захопливо. Спершу початківець, так чи інакше, копіюватиме своїх улюбленців, це неминуче, але з набуттям досвіду створюватиметься й відточуватиметься власний унікальний стиль. Не варто слухати всіляких говорунів, які будуть розповідати, що той чи інший жанр не є популярним і його не буде ніхто читати й, тим паче, публікувати\розміщювати на інтернет-ресурсах. Такі люди, як правило, самі нічого створити не здатні, проте радо розкидатимуться порадами. Конструктивний критик вкаже на помилки\слабкі моменти й, можливо, підкаже, як може бути краще.

                «Оприлюднення» творів- це окрема історія. Майже кожен автор жадає, аби його творіння прочитали та оцінили, а дехто ще й марить славою Великих. Із чого варто почати початківцю? З публікації творів в періодичних виданнях (FoxyLit, наприклад; тримати у руках збірник, журнал або газету зі власним твором- дуже солодко і мотивуюче) та на літературних сайтах чи спеціалізованих форумах (якщо написане ну дуже «специфічне»). А також участь в літературних конкурсах типу «Смолоскипу» або «Коронації слова». Будь-яке видавництво- це комерційне підприємство, яке зацікавлене у якнайшвидшій реалізації продукту та отримання прибутку, а з noname, хоч й талановитими, це майже нереально. Це великий ризик для нього і травматично для автора. Тож варто піти по довшому шляху. Зважаючи, що при перемозі у деяких конкурсах передбачена публікація.

                Ще одна важлива деталь. Недостатньо просто написати чудовий текст, його потрібно ще презентувати. Текст за текстом. Спочатку автор працює на своє ім’я, а потім ім’я працюватиме на нього як своєрідний бренд. Якщо хочеться досягти рівня Стівена Кінга, потрібно бути трохи маркетологом. А краще не трохи. Презентації. Інтерв’ю. Участь у заходах типу «Книжкового Арсеналу» або «Форуму видавців». Тощо. Тощо. Тощо.

Чи можна заробляти творчістю? Цього важко досягти, проте можливо. Кокотюха, Кідрук, Жадан вже це роблять. Вони багато творять (Андрій Кокотюха вважається одним із найплідніших вітчизняних письменників), відкривають свої видавництва («Бородатий Тамарин» подружжям Кідруків) та навіть співають («Жадан і Собаки»).

Мрію вбиває не невдача, а відмова від боротьби.

 Арно́льд Шварцене́ггер

                Пишіть, пишіть, пишіть. То як, зустрінемось на сторінках?

Антон Орел. Стольний град Київ


Читати також