Критика: ключ до самовдосконалення чи джерело стресу?

Критика: ключ до самовдосконалення чи джерело стресу?

Критика – це та річ, яку нам зазвичай неприємно чути. Але інколи вона буває конструктивною, допомагає виправити помилки та недоліки. Її також можна використати як поштовх до змін, до особистого зростання та розвитку. Водночас критика може руйнувати наші захисні реакції та стати причиною низької самооцінки.

Тому важливо навчитися відрізняти конструктивну критику від деструктивної та токсичної, а також вміти правильно на неї реагувати. На щастя, вміння сприймати конструктивну критику можна розвинути й використовувати собі на користь. 

Як відрізнити корисну критику від токсичної?

  • Поради та оціночні судження від інших людей, і навіть від найближчих родичів, можуть зачіпати вас та ображати. Якщо їхні слова впливають на вашу самооцінку, змушують вас почуватися погано, то це токсична критика.
  • Метою токсичної критики є образити, принизити людину.
  • Тоді як конструктивна критика направлена на виявлення недоліків. Вона може допомогти людині стати кращою, поліпшити результати своєї роботи.
  • Конструктивна критика аргументована, а головне – направлена на дію, а не на саму людину.
  • Поставте собі запитання, чи достатньо обізнана людина у предметі, який критикує, а також дізнайтеся, на яких фактах ґрунтується її судження.
  • Якщо ставлення вашого критика до вас переважно негативне, і від нього нічого крім критики ви не чуєте, то найімовірніше, його слова є проявом упередженого ставлення або заздрощів.

Як правильно сприймати критику?

  • Створіть дистанцію між собою і вашою діяльністю. Це дозволить легше сприймати критику.
  • Прослідкуйте за своїм станом після чергової порції критики. Якщо ви почуваєтеся пригнічено, постарайтеся зупинити негативні думки про себе. Інакше переконання у власній нікчемності переконає вас, ніби ви “недостатньо”: недостатньо красиві, недостатньо розумні тощо.
  • Якщо хтось порушує ваші кордони, руйнує ваше почуття гідності – припиніть або хоча б обмежте спілкування з такою людиною.
  • Спробуйте відволікти себе, відпочиньте. Фокусуйтеся на позитивних думках: тут може допомогти ведення щоденника вдячності.
  • Будьте добрішими до себе. Прийміть факт, що ви завжди є достатньо хорошим/хорошою і ніхто не має права вас ображати.

Критика, незалежно від її характеру, є невід'ємною частиною нашого життя. Важливо навчитися розрізняти конструктивну та деструктивну критику, а також вміти ефективно реагувати на неї. Конструктивна критика може стати потужним інструментом для особистісного розвитку та досягнення нових висот, тоді як токсична критика може завдати шкоди нашому самопочуттю та самооцінці. Здатність відкрито приймати конструктивну критику, а також забезпечення психологічного комфорту у випадку негативних відгуків є важливими навичками, які допоможуть нам зростати та розвиватися як особистості.


Читати також