Біографія Філіпа Боноскі

Біографія Філіпа Боноскі

Філіп Боноскі – американський письменник і журналіст – народився 7 березня 1916 році у сім'ї литовських іммігрантів у Дукейні (штат Пенсильванія), у центрі вугільної та металургійної промисловості.

Провчившись два роки в педагогічному коледжі (Вашингтон), але не закінчивши його, Боноскі повернувся до рідного міста, працював на заводах. У 1930-ті висунувся на керівну роботу в профспілках. Пізніше цей досвід позначився на його художній творчості, а робоча тема визначила всю його літературно-публіцистичну діяльність. Перше оповідання опублікував у журналі «Сторі» у 1942. Друкувався також у журналах «Кольєрс», «Тумороу», «Ліберті».

Наприкінці 1940-х – на початку 1950-х – один із редакторів журналу «Мейнстрім»; водночас розпочинає активну співпрацю у прогресивній пресі США. Випускає белетризовану біографію одного з ватажків лівих профспілок в автомобільній промисловості «Брат Білл Маккай» (Brother Bill Mackey, 1953).

У наділеному автобіографічними рисами «романі виховання» «Палаюча долина» (Burning Valley, 1952) на тлі реалістично відтвореного суворого побуту робітників-сталеварників простежені духовні пошуки юнака литовського походження Бенедикта Бауманіса, який повільно, але неустанно пізнає життя з його соціальними конфліктами. При цьому події у романі подано крізь призму сприйняття героя-підлітка. Його духовними наставниками виступають Вінцентас, батько героя; старий робітник Добрик, людина високих душевних якостей. Моральне й ідейне виховання юного героя простежено Боноскі у романі «Бенедикт» (Benedict), закінченому в 1981. Проблема зростання класової свідомості, загартування характеру розкрита у романі «Чарівна папороть» (Magic Fern, 1960).

Як літературний критик Боноскі виступає на захист демократичної та соціалістичної традицій в американській культурі; особливо важливий йому досвід «червоних тридцятих» – стаття «Проти догматизму» (1959) та інших.

З 1968 по 1974 вів відділ культури в газеті «Дейлі уорлд».

Філіп Боноскі помер 2 березня 2013 року у Брукліні (Нью-Йорк, США).

Біографія

Твори

Критика


Читати також