Фонд Маша розширює програму Провідники Змін: безоплатне навчання та стипендії для випускниць

програма Провідники Змін: безоплатне навчання та стипендії для випускниць

Вчимо допомагати: «Фонд Маша» запускає унікальну програму

Усі випускниці будь-яких проєктів «Фонду Маша» зможуть пройти безоплатне навчання, стати модератором групи підтримки та отримати стипендію на відкриття такої у своїй громаді

З початку повномасштабної війни «Фонд Маша» допоміг десяткам тисяч жінок та дітей, які постраждали від війни. Але ми хочемо робити ще більше і приходити з пропозицією підтримки в якомога більше українських родин. Для цього в грудні 2023 року ми створили програму «Провідники Змін». Це програма навчання для вчителів, лікарів, соціальних працівників та інших фахівців першої ланки, спрямована на підвищення емоційної стійкості. Велика мета проєкту – навчити фахівців технік стабілізації та підготувати до стресових ситуацій, щоб вони, в свою чергу, могли допомогти своїм громадам. За півроку тренінги пройшли понад шість тисяч фахівців першої ланки! А «Фонд Маша» разом з проєктом Агентства США з міжнародного розвитку USAID «Зміцнення громадської довіри (UCBI)» розробили новий напрям роботи «Провідників Змін».

– Ми вирішили розширити програму й залучити до неї випускниць усіх-усіх проєктів «Фонду Маша». Ми навчимо наших жінок модерувати групи підтримки, а потім дамо стипендії на відкриття таких у своїх селах та містах. І так допоможемо ще більшій кількості людей, – говорить операційна директорка «Фонду Маша» Олександра Ястремська.

Групи підтримки – досить нова історія для України. Але західний досвід показує їх дієвість, бо для багатьох легше звернутися в групу підтримки, де є люди зі схожим досвідом, які розуміють твої проблеми, а не йти до психолога. Та  якщо у великих містах нашої країни групи підтримки проводяться, то до маленьких осередків поки що не дійшли. Важко знайти в селі психолога чи фасилітатора, який зможе зібрати навколо себе людей та проводити групи підтримки.

– Створенням цього напряму «Провідників Змін» ми прагнемо досягти одразу кількох цілей. По-перше, надання психологічної допомоги віддаленим громадам. Модератором групи підтримки не обов’язково має бути професійний психолог, ним може стати людина, яка змогла подолати певні травматичні події й хоче поділитися цим успішним досвідом з іншими. Саме такі люди і стануть учасниками «Провідників Змін». Наша друга мета – підтримувати контакт із випускниками різних проєктів «Фонду Маша». Програма дасть змогу виокремити жінок, які завдяки нашій допомозі змогли подолати труднощі й хочуть ділитися цим успішним досвідом. І в цьому є велика цінність для нас.

Учасниці цього напряму «Провідників Змін» пройдуть потужну підготовку, яка складається з кількох тематичних тренінгів і 5-денного виїзного навчального курсу в Карпатах. Проєкт також передбачає стипендії для створення та трьох місяців роботи групи підтримки у громадах учасниць проєкту.

Проєкт «Провідники Змін» від «Фонду «Маша» реалізується за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку USAID «Зміцнення громадської довіри (UCBI)».


Читати також