16.05.2024
Мистецтво
eye 696

Чакона Томазо Антоніо Віталі

Чакона Томазо Антоніо Віталі

Чакона Томазо Віталі - музичний твір варіаційної форми (чакона), що приписується італійському композитору Томазо Антоніо Віталі (1663-1745). Середня тривалість 10-12 хвилин. Це один із найпопулярніших творів, створених колись для скрипки. Її простота, щирість, глибина закладених у неї почуттів підкорили серця багатьох слухачів.

Цей твір у редакції для скрипки і клавіра було вперше опубліковано скрипалем і композитором Фердинандом Давидом у другому томі збірки «Вища школа скрипкової гри» (нім. Die Hohe Schule des Violinspiels; 1872), що включала різні обробки маловідомої в його час барокової музики.

На початку XX століття навколо цього твору розгорілися серйозні суперечки. Справа в тому, що стиль цієї композиції сильно відрізняється від інших творів Томазо Віталі, — особливо щодо вельми незвичайної (хоча й не зовсім безпрецедентної) послідовності тональностей: початкова соль мінор у міру варіювання переходить у сі-бемоль мінор, ля мінор і навіть мі- бемоль мажор. внаслідок чого авторство приписували  Фердинанду Давиду,
Певна ясність у питанні авторства виникла 1981 року. У Саксонській бібліотеці знайшли ноти, на основі яких працював Ф. Давид. Рукопис датується початком XVIII століття, як автора вказано Томазо Віталіно. Зменшувальний суфікс, швидше за все, дописаний, щоб розрізнити твори батька Джованні Віталі, від композицій сина, Томазо Віталі.

Чакона Т. Віталі побудована у формі рондо-варіацій, У цій мелодії відчувається благання, страждання, але водночас – стоїча мужність. Голос скрипки підносить слухача до небачених висот, змушуючи пережити і відчути найширший спектр емоцій та думок.

Чакона входила та входить до репертуару видатних виконавців. Яша Хейфец 27 жовтня 1917 року в Карнегі-голі відкрив Чаконою Віталі (в оркестровці Респігі) свій перший концерт у США. Збереглися записи Чакони, здійснені Натаном Мільштейном, Зіно Франческатті, Жаком Тібо, Давидом Ойстрахом, Йозефом Суком. Одним із перших виконавців, які зробили аудіозапис твору з рукопису XVIII століття, був Едуард Мелькус.

Пропонуємо вашій увазі Чакону у виконанні Йозефа Сука (скрипка) та Алеша Барти (орган). Ця музика направду розкриває в людині можливості величі його душі, спонукає зробити щось прекрасне, перетворюючи будь-яку подію, дію, почуття на щось досконале, на те, що хочеться полюбити. Приємного прослуховування.

Читати також


up