Кривенська сільська бібліотека шукає дарувальників

Кривенська сільська бібліотека

Кривенська сільська бібліотека КЗ ЦКД Козівської селищної ради.

Добрий день.

До вас звертається Асатрян Надія, бібліотекар Кривенської сільської бібліотеки КЗ Центру Культури та Дозвілля, Козівської селищної ради Тернопільської області.

Наша бібліотека має давню історію, бо вперше була створена у 1924 р.

З ініціативи місцевого осередку «Просвіти» громада за власні кошти створила непоганий книжковий фонд. Книги для читальні закуплялись за рахунок коштів, виручених від продажу квитків на вистави, концерти, імпрези, ініційованих та проведених «Просвітою». Проте політика пасифікації, яку проводили проти українців польські власті, не оминула й Кривенської читальні. У вересні 1930 року весь книжковий фонд був повністю знищений польською поліцією, а бібліотекаря П. Богай заарештовано.

Свою діяльність бібліотека відновила в середині 1950-х років.

У 1997 році бібліотека стала власницею неоціненного скарбу – 119 примірників літератури з церковною музикою, співами, яка передана за заповітом уродженця с. Криве, талановитого знавця церковної музики та співу професора Федорова Мирона Михайла. Професор М. Федорів був автором величезної кількості музичних композицій, які видані ним у 35 томах.

За 25 років моєї роботи в бібліотеці, я постійно стараюся працювати на благо наших читачів, дбаю про поповнення книжкового фонду і технічного стану будівлі, залучаю громаду села до культурно-мистецької діяльності, фотографую, фільмую та висвітлюю всі актуальні новини та важливі події роботи бібліотеки, духовне та культурне життя села у соціальних мережах на створеній мною сторінці у фейсбуку. У 2003 р. нагороджена грамотою обласного відділу культури за пошукову та дослідницьку роботу «Сторінка в літопис бібліотечної справи Тернопілля», у 2023 р. проведено дослідницьку роботу «Культурно–мистецька спадщина села».

На даний час книжковий фонд Кривенської бібліотеки налічує понад 4321 примірників книг різної тематики. Для дітей оформлено куток «Для вас діти», а в читальному залі завжди можна ознайомитися з книжними новинками. В бібліотеці оформлені альбоми: «Історія села», «Історія бібліотеки», «Пісні рідного краю», «Поети рідного села», «Герої УПА с. Криве», «Видатні люди села Криве», П. Федорів «Дальнич» - національний герой України.

Бібліотека тісно співпрацює з місцевою школою, культурно-мистецькі заходи ми проводимо спільно. Беремо участь у флешмобах і конкурсах, поетичних марафонах на просторах ФБ, хоча підключення до інтернету у нас, на жаль, немає.

Особливого значення ми надаємо освітньо-виховному дозвіллю. Тож діти у нас малюють, читають, розгадують загадки, розфарбовують і виконують різноманітні завдання, знайомляться з новими книгами.

Проте наша бібліотека, як і більшість бібліотек України, дуже потребує нових сучасних книг. Після списання російськомовної та застарілої літератури дитячий фонд скоротився більш ніж на половину. Поповнення з бюджету цього року не планують зовсім, тож стараюсь поповнити книжковий фонд участю у розіграшах на ФБ, пошукам спонсорів і благодійників. У 2023 році нам пощастило стати учасниками програми «Польська полиця в Україні». Книги розібрали читачі моментально.

Найбільша наша потреба у творах сучасних авторів (як українських, так і зарубіжних). Якщо українську класику ми ще маємо, то сучасних авторів немає (ні за шкільною програмою, ні для позакласного читання). Діти приходять, питаються, а я тільки розвожу руками. Для дорослого населення ситуація катастрофічна  - новітньої літератури майже немає, а найактивніші читачі перечитали майже весь книжковий (художній) фонд. Тож ми будемо вдячні за подаровані книги. Багато цікавляться історичними романами, детективами, фентезі, набула популярності література тревелогів, нонфікшен, а також цікавляться творами, які написані авторами – захисниками України.

Кривенська сільська бібліотека КЗ ЦКД Козівської селищкої ради

В пріоритеті такі автори: Історія України від діда Свирида (Кн. 1, 2, 3), Дитячі енциклопедії, А. Кокотюха, В. Шкляр, брати Капранови, М. Кідрук, Люко Дашвар, С. Талан, Н. Фіалко, Андрій Любка, Вахтанг Кіпіані, Софія Андрухович, Тимур Литовченко, Валентин Чемерис, Марія Матіос, Рутківський, Володимир Лис, Сергій Дзюба, Артемій Кірсанов, Олексій Волков, А. Курков, А. Дімаров, Рутківський В., Лазаровський, С. Жадан, Богдан Томенчук, Н. Щерба, Павленко, Саша Войцехівська, Г. Ткачук, І. Роздобудько, В.Нестайко, Тоски Ментен, Юрій Косач, Іг. Сілівра, Іл. Павлюк, Р. Ратудний, Н. Ліщинська, В. Аренев, С. Дерманьський, Г. Вдовиченко, І. Андрусяк, Леся Вороніна, В. Вакуленко, Дара Корній, Л. Ніцой, А. Нікуліна, С. Гридін, Н. Довгопол, С. Оксенін, В. Захабура, Ірена Карпа, Ю. Винничук, Оксана Забужко, Анна Харламова, Євген Лір, Н. та С. Шевченки, В. Кузнєцов, С. Тараторіна, В. Сорд, Яр. Дегтяренко, М. Гримич, В. Мосевич, Я. Дегтяренко, Ол. Печорна, Ір. Говоруха, Н. Гурницька, М. Іванцова, Террі Пратчетт, Ю. Несбьо, Джоджо Мойєс, Ролінг Дж., Ф. Бакман, Маар П. та інші.

З роботою нашої бібліотеки  можна ознайомитись на сторінці у ФБ за посиланням:  https://www.facebook.com/kryvebiblioteka    

Наша адреса:

47670 Тернопільська обл. Тернопільський р-н с. Криве вул. Зелена 11,
Кривенська сільська бібліотека КЗ ЦКД Козівської селищкої ради

Контактний телефон: +380 93 278 8603
Або мій номер: +380 98 928 0803   

e-mail:  asatryannadia@gmail.com  

ДЯКУЮ ЗА РОЗУМІННЯ І ПІДТРИМКУ.

З повагою і надією на співпрацю
бібліотекар Кривенської сільської бібліотеки Асатрян Надія Іванівна

Читати також


up