Ганна Яновська потрапила до Почесного списку IBBY 2024 року

Ганна Яновська потрапила до почесного списку IBBY 2024 року

Портал Експеримент ділиться з вами цікавими книжковими новинками, які виходять в українських видавництвах.

Українська перекладачка Ганна Яновська потрапила до Почесного списку кращих дитячих книжок 2024

Міжнародна рада з книг для молоді (IBBY) оголосила Почесний список найкращих дитячих книжок 2024 року. В цьому переліку одного з найпрестижніших світових інститутів опинилася українська перекладачка Ганна Яновська. 

Список найкращих книжок IBBY формується раз на 2 роки з видатних робіт письменників, ілюстраторів і перекладачів з усього світу. Цьогоріч до каталогу увійшли 189 видань із 68 країн. 

У цьогорічному переліку опинилися відразу 3 українські книжки, одна з них – «Як знайти лева?» (видавництво «Ранок»), віршований переклад якої здійснила Ганна Яновська. 

Книга «Як знайти лева?» – це не просто розповідь для дітей, а важлива повчальна історія, що навчає юних читачів мріяти та вірити у свої можливості, незалежно від зовнішніх обставин. Натхненний текст Рейчел Брайт та яскраві ілюстрації Джима Філда оживають завдяки блискучому перекладу Ганни Яновської, яка майстерно передала усі нюанси цієї важливої теми для дітей – самооцінки, впевненості в собі та подолання страхів. Веселі віршовані історії легко читаються, захоплюють малечу та не втомлюють батьків. 

 «Як знайти лева?»  - одна з п’яти книг серії від Рейчел Брайт, що носять назву «Маленькі історії про дружбу і чудеса». Це п’ять віршованих казок з цікавим сюжетом, привабливими героями та терапевтичним ефектом. Герої у кожній книзі вчаться долати власні страхи, стають сміливішими та сильнішими, обирають дружбу та допомогу.

«Включення українського перекладу до Почесного списку IBBY 2024 року підкреслює важливість української культури на міжнародній арені. Це свідчить про те, що навіть у складні для країни часи наша література та мистецтво продовжують надихати та виховувати нові покоління. Такі досягнення стають символом української сили й незламності через мову, культуру та слово», – зауважує Ганна Булгакова, головна редакторка дитячої літератури видавництва «Ранок».

Також у списку IBBY цьогоріч представлений український письменник Олександр Гавроша книгою “Врятувати Тараса Шевченка” та український художник Ростислав Попський — ілюстраціями до книжки “Там, де блукають сни”. 

Вручення дипломів відбулося 1 вересня 2024 року на Всесвітньому конгресі IBBY в італійському місті Трієст. Книги переможців почесного списку представлять у межах світових виставок IBBY. Вони пройдуть у різних країнах, зокрема у Швеції, Японії, Кореї та на відомих книжкових ярмарках у Франкфурті та Болоньї. 

Читати також


up