26.10.2024
Розваги
eye 142

Хелловін: більше, ніж просто солодощі

Як Хелловін допомагає нам подолати страхи

У всьому світі 31 жовтня люди відзначають Хелловін. У Вечір всіх святих дорослі готують різні "страшні" страви, а діти, заряджені веселощами, бігають по домівках, випрошуючи солодощі.

Давайте розглянемо, яку користь приносить це моторошне свято.

Користь святкування Хелловіна для дорослих

Для дорослих святкування Хелловіна — це можливість зняти якусь соціальну маску і приділити увагу своїй темній стороні, адже вона є у кожного. Те, що ховається за респектабельною зовнішністю, милою посмішкою, соціально схваленою поведінкою. Так звана тінь, наше друге «я», яке несе в собі все низьке, тварина сторона, засуджена суспільством. Все, що здається нам неестетичним; все, що ми звикли приховувати від суспільства за маскою пристойності.

Зняти маску, побути «поганим», «страшним», налякати інших, випустити все, що зазвичай ховається, — у всіх культурах завжди були подібні дні, коли можна співати, кричати, водити хороводи навколо багаття, розмальовувати обличчя яскравою фарбою і робити те, що у звичайному житті заборонено.

Користь святкування Хелловіна для дітей

святкування Хелловіна

Діти починають думати про смерть набагато раніше, ніж нам, дорослим, цього хотілося б. Адже смерть у їхньому світі теж зустрічається досить часто (принаймні це комахи, домашні тварини, герої казок).

Що б не говорили дитині дорослі, скільки б не втішали, питання про смерть і пов'язаний з цією темою страх тільки збільшується. Він тісно пов'язаний зі страхом темряви, чудовиськ, зловмисників, війни.

Чим більше дорослий заперечує страхи дитини («Не вигадуй, тут нікого немає», «Ти що боягуз?»), тим важче їй знайти механізми і способи справлятися зі страхами. Дитячому формуванню сприяють ті самі страшилки біля вогнища про чорну руку і червоне простирадло, казки-жахастики (у різних культурах вони, звичайно, різні, але в чомусь схожі) і фільми жахів.

Так, показувати жахастики маленьким дітям, звичайно, не потрібно, як і навмисно їх лякати. Людина проходить довгий шлях від страшного вовка в казці до Фредді Крюгера.

Батьківське завдання полягає в тому, щоб приймати весь спектр емоцій дитини, а не тільки їх позитивну частину.

І її заздрість, і її агресію, і сум. І, звичайно ж, страх. Важливо дати дитині можливість відповідно до віку говорити на цю тему, допомагати проживати етапи освоєння своїх страхів, відповідати на питання, емоційно підтримувати. 

Такі форми «легалізованого страху», як святкування Хелловіна, дають дитині шанс опрацювати тему, що її турбує, в безпечному середовищі. Вона бачить, що не тільки позитивні емоції дозволені в цьому світі, але й багато інших, і не вона одна боїться чогось: інші діти теж верещали, теж боялися, а тепер уже сміються.

Зустріч з образами смерті в пропорційній дозі за наявності поруч дорослих, що підтримують, які самі здатні адаптивно взаємодіяти з тривогою, виробляє психологічний імунітет у дитини. Святкування Хелловіна, страшні костюми — один зі способів, що дозволяє зробити це.

Хелловін

Для дошкільнят Хелловін — це просто веселощі в костюмах. Так, дитина може злякатися. Але те, що мама не боїться, хоча і визнає, що так, дядько страшний, але це лише костюм, дає новий досвід.

А ще Хелловін — це чудовий шанс не тільки визнати, що страшне є, але й побути страшним самому. Бо якщо я боюся відьом, а тепер сама перевдягнулася в неї — може, все не так страшно? А ще це можливість налякати одне одного, спалити свічки, поговорити про те, хто чого боїться. А потім змити грим і стати трохи спокійнішим і сміливішим.

Опрацювання страхів

святкування Хелловіна

Дослідження показують: у дітей, яких виховували в авторитарних сім'ях, рівень емпатії нижчий, ніж у ровесників. У родинах, де проявляти неугодні батькам емоції не можна («Ти — боягуз! Темряви боїшся?», «Чоловіки не плачують!»), ростуть менш співпереживаючі діти. Щоб розуміти, приймати і відчувати інших, дитині важливо розуміти, приймати і відчувати себе саму. І без підтримки батьків тут не обійтися. Так, ти можеш бути слабким, ти можеш помилятися. Так, ти можеш плакати, якщо тобі сумно. Так, ти можеш боятися темряви, вовків, відьми. Святкування Хелловіна — лише один з доступних способів опрацювання страхів. Мама допомагає мені робити страшний костюм — вона визнає, що є багато чого страшного. Вона бере участь у цьому разом зі мною. Я можу боятися, я можу лякати. Хелловін — це для розвитку емпатії, а не байдужості.

Читати також


up