21-07-2023 Розваги 413

5 інтригуючих детективних трилерів, які сподобаються фанатам Девіда Фінчера

5 інтригуючих детективних трилерів, які сподобаються фанатам Девіда Фінчера

Нуарна атмосфера, суворий світ криміналу та розв'язка, що діє як шоковий розряд, – такі трилери Девіда Фінчера («Сім», «Зодіак» «Дівчина з тату дракона»), про які світовий кінематограф дізнався наприкінці 90-х і переважно на початку нульових. Його підхід виявився настільки впливовим, що режисери нерідко зверталися до фінчерівського стилю та вибудовували схожі оповіді. Іранські та корейські фільми – фінчерівський слід видно у кримінальних справах будь-якої з описаних країн.

Полонянки / Prisoners

Полонянки Prisoners

Перший студійний фільм Дені Вільнева, в якому розлючений батько (Г'ю Джекман) шукає своїх зниклих дочок. «Полонянки» – холоднокровний детектив за всіма завітами фінчерівського «Зодіаку», принаймні, це відчувається по атмосфері нерозкритих таємниць. Тільки замість каліфорнійського тепла тут дощове містечко в Пенсільванії, а каскад драматичних моментів, чи то пошук вбивці, чи сцени насильства, нагадує найяскравіші епізоди із «Зодіаку» чи культового «Сім». У «Полонянках», можливо, Вільнев не показав себе «новим Фінчером», але зарекомендував як вмілий багатоверстатник, здатний працювати з будь-якими жанровими конвенціями.

Спогади про вбивство / Salinui chueok

Спогади про вбивство Salinui chueok

Південнокорейський трилер Пон Чжун Хо ще на початку нульових набув статусу культового. Так само як і фінчерівський «Зодіак», «Спогади про вбивство» – детектив без фіналу, розслідування вхолосту, де вбивця та його злочини залишаються нерозкритими. Важливо, що фільм вміло деконструює жанр, показуючи південнокорейських поліцейських як нездах, а бюрократизм поліцейської структури лише ускладнює багатоликий образ фільму. Це якби картини Фінчера мали специфічне корейське почуття гумору і замість холоднокровності запропонували нам жвавий погляд з нальотом східної притчі.

Вбивця «Святий павук» / Holy Spider

Вбивця «Святий павук» Holy Spider

True-crime єдиний не лише справами знаменитих у поп-культурі кілерів – в Ірані, наприклад, багато хто пам'ятає скандальний суд над Саїдом Ханаї, який вбивав секс-робітниць на вулицях Мешхеда (і суспільством, до речі, був цілком виправданий за свою «очисну» місію). Виходець з Ірану Алі Аббасі – міжнародний режисер, який взявся за художній фільм про затримання жінконенависника та маніяка. «Вбивця Святий павук» схожий і на «Зодіак» (насамперед своєю фактологією), і на «Дівчину з тату дракона» – молода журналістка особисто розслідує справу, намагаючись упіймати маніяка, який переслідує нічних метеликів (і в якомусь сенсі навіть бути їм упійманою). Ця талановита і дуже дискусійна стрічка виглядає так, ніби Девід Фінчер вирушив у надра закритого іранського товариства та зняв там свій фірмовий детектив.

Острів проклятих / Shutter Island

Острів проклятих Shutter Island

Класик Мартін Скорсезе поставив «Острів проклятих» немов для відданих шанувальників Фінчера: із захоплюючим та тривожним сюжетом, закрученим у спіраль. Судові пристави розслідують зникнення пацієнтки у клініці для душевнохворих злочинців – відтоді фільм, як годинникова бомба, відраховує хвилини, щоби рвонути. Наслідуючи моді, заданій фінчерівськими хітами (найкращі сюжетні твісти в кінці – це від нього), «Острів проклятих» виглядає як бездоганна вправа в стилі, психологічний трилер у нескінченних тунелях та лабіринтах розслідування. Якщо щось і мало продовжити естетичний ефект від «Бійцівського клубу» чи «Гри», то саме цей трилер від класика Голівуду.

Таємнича річка / Mystic River

Таємнича річка Mystic River

Клінт Іствуд препарує американську міфологію, досліджуючи складне переплетіння вендетти, закону та життєвих обставин. Граничний реалізм фільму дається взнаки з перших хвилин: група старих приятелів збирається разом, щоб взяти участь у розкритті жахливого вбивства дочки одного з учасників компанії. Як і еталонні трилери Фінчера, «Таємнича річка» складається з непереборної інтриги, кримінальних подробиць та непередбачуваної розв'язки. Недарма Іствуд, небожитель американського кіно, ніби відчув сподівання глядачів і зняв стрічку, яка в повному розумінні вкладається в естетику нульових – похмурих трилерів із громоподібним кінцем.


Читати також