26-05-2023 Розваги 286

8 татусів з кіно та серіалів, яких ми полюбили як рідних

8 тат з кіно та серіалів, яких ми полюбили як рідних

Тати в кіно, як і в житті, бувають різними: байдужими та турботливими, надто суворими та незмінно веселими, відсутніми та люблячими. У місяць, коли Пол Мескал міцно обіймає дочку на курорті, а Педро Паскаль захищає чужу - по крові, а не за духом - дівчинку від заражених, саме час згадати кінотат. Екранні батьки можуть бути взірцями для наслідування, фігурами суперечливими, але важливими, та просто викрадачами наших сердець.

Дивні дива / Stranger Things

Джим Гоппер – тато, правила якого не зможе порушити навіть телекінез.

Дивні дива Stranger Things

Герой Девіда Гарбора в хіті Netflix пережив смерть дочки - маленька Сара померла від тяжкої хвороби (ймовірно, від раку). Горе зламало Джима, але не позбавило людяності. Зустріч із Одинадцятою (Міллі Боббі Браун) змушує чоловіка повернутися до батьківства. Дівчинка з телекінетичними здібностями перебуває в постійній небезпеці, а Гоппер допомагає аутсайдерці знову знайти почуття дому і надає невичерпний запас улюблених нею вафель. Шериф готовий на все, щоб убезпечити Джейн. Іноді його методи викликають питання - повна ізоляція від навколишнього світу, може, і рятує від лиходіїв, але зрештою посилює самотність і відштовхує від Джима. Або пригадаємо, наприклад, недовіру чоловіка до коханого дівчинки-підлітка - Майку (Фінн Вулфгард) довелося пройти перевірку на міцність, щоб заслужити схвалення суворого опікуна. Втім, не забуватимемо, що Гоппер вміє визнавати помилки та просити вибачення. Персонаж Гарбора очолює загін небіологічних батьків, які добровільно взяли на себе відповідальність за чуже чадо і подарували кохання, на яке заслуговує будь-яка дитина.

Останні з нас / The Last of Us

Джоел не дасть образити доньку, але й донька може постояти за батька.

Останні з нас The Last of Us

Джоел Міллер приєднується до Джима Гопера і доповнює групу кінематографічних батьків, які взяли під крило незнайому дівчинку-підлітка. Насправді збігів з історією шерифа з «Дивні дива» справді багато: зламаний чоловік середнього віку переживає втрату дочки, яку звали Сара, і зближується із сиротою на ім'я Еллі (Одинадцята — Ел). Нещодавно вийшов останній епізод першого сезону: екранізація популярної відеоігри безперечно є одним із найкращих проектів останнього часу, а Педро Паскаль — чи не головним кінотатом у 2023 році. Спочатку відносини Джоела та Еллі були сповнені напруження та недовіри, але крок за кроком, штат за штатом герої перетворюються на близьких людей: тупі каламбури розтоплюють лід, довга дорога сприяє згуртуванню, вороги змушують міцніше триматися один одного. За фізичною подорожжю криється шлях метафоричний. Еллі знаходить батьківську постать, Джоел - того, заради кого варто боротися. Навіть якщо доведеться вдатися до обману.

Після сонця / Aftersun

Калум - батько, який не боїться бути слабким.

Після сонця Aftersun

У прокаті світить сонце: до вітчизняного глядача нарешті дістався ніжний зліпок батьківства — дебют Шарлотти Веллс. Спільна відпустка тата та дочки знята у вигляді домашньої хроніки: безмовні сцени під палючим сонцем змінюються кадрами з відеоархіву. Одинадцятирічна Софі (Френкі Коріо) відбиває на камеру мить дитинства, де батько — нерозгадана особистість, усередині якої ховається тонна смутку. Калум у виконанні Пола Мескаля намагається відшукати ключ до стосунків із дочкою, але виявляється не в змозі відчинити душу. Глядач не знає, що саме трапилося з молодим чоловіком: натяки на депресію розкидані по матерії картини, але докладним розмовам про ментальні проблеми тут немає місця. Фільм Веллс схожий на уривки спогадів про дитинство, які ми зберігаємо в окремій скрині серця. Калум - неідеалізований батько, він боїться, помиляється і часом виглядає слабким. Але це зовсім не заважає герою втілювати світло та тепло, які здатні зігріти Софі у будь-якому віці.

Відпочинок за обміном / The Holiday 

Ґрехем: насамперед дві доньки, ну а Кемерон Діас опісля.

Відпочинок за обміном The Holiday

У ромкомах (та й у будь-яких жанрах) рідко зустрінеш образ батька-одинака. Джуд Лоу зламав стереотипи і водночас підкорив публіку. Спочатку Ґрехем постає перед кар'єристкою Амандою (Діас) і глядачами таким собі ловеласом: чоловік ввалюється в будинок, який орендує дівчина, і виявляється братом господині затишного гніздечка. Оманлива пелена розсіюється, коли з'ясовується, що незнайомець - зовсім не жіночий угодник, а дбайливий батько. Навряд чи в мелодрамах можна знайти більш чарівного тата, який легко здатний розсмішити своїх маленьких дівчаток (згадайте містера Серветкову голову!). Той факт, що Ґрехем вичікує слушний момент, щоб познайомити нову подругу з дітьми, доводить, наскільки він відданий сім'ї і боїться поранити дочок. Не дивно, що серце каліфорнійки розтануло перед чоловіком. Амандо, ми тебе розуміємо!

У ритмі серця / CODA

Френк: порушення слуху не перешкода, щоб перейнятися співом доньки.

У ритмі серця CODA

Торішній лауреат «Оскара» — інді-картина про дівчину на ім'я Рубі (Емілія Джонс), яка є єдиним членом сім'ї, що має слух. З перших хвилин стає ясно, що героїня росла у світі, повному кохання та тепла. Проте турбота про близьких — Рубі допомагає у рибальському бізнесі та виступає перекладачем для батьків та брата — заважає йти до мрії. Дівчина хоче співати та вступити до музичного коледжу. Один із пронизливих моментів фільму — спільна сцена отця Френка (Трой Коцур) та Рубі у дворі. Чоловік намагається по-своєму зрозуміти пристрасть доньки - кладе їй пальці на горло, щоб відчути вібрації голосових зв'язок. Френк не дозволяє проблемам зі слухом перешкодити йому підтримати дитину та відчути любов до музики. І цей маленький фрагмент доводить, наскільки він чудовий батько.

Гарний хлопчик / Beautiful Boy

Девід - тато, який допоможе перемогти наркотичну залежність.

Гарний хлопчик Beautiful Boy

Дует Тімоті Шаламе та Стіва Карелла побудований на реальних особистостях - в основі фільму Фелікса ван Грунінгена лежать пронизливі мемуари Девіда Шеффа, чий син вживав метамфетамін. Батько стикається з жахами наркозалежності сина і робить все, що може, щоб допомогти юнакові прийти нарешті до тверезого способу життя. Девід — це зразок батька, повного співчуття і терпіння. Несамовита історія сім'ї Шефф є пам'яткою, що деякі батьки готові піти на багато чого для захисту свого чада. Адже які б розчаровуючи вчинки не робив Нік, тато намагався бути поруч і, що найголовніше, не переставав любити сина.

Гордість та упередження / Pride & Prejudice

Містер Беннет не видасть дочку за нелюбого.

Гордість та упередження Pride & Prejudice

Вибір батька сестер Беннет може бути зовсім очевидним. Зрештою небалакучий джентльмен відіграє незначну роль у романі Джейн Остін та екранізації Джо Райта. Його незмінно гучна дружина раз у раз затьмарює чоловіка, а дочки не так часто проводять час наодинці з главою сім'ї. Але сивий чоловік все ж таки заслуговує на згадку: анітрохи не суворий містер Беннет намагався не тиснути на дітей і ставив їхнє особисте щастя понад фінансові потреби. Яскравим прикладом цих слів є переломний момент для Елізабет: мати просить дівчину вийти заміж за гордовитого священика і цим врятувати сімейство від злиднів. Лише завдяки доброті отця Ліззі рятується від шлюбу з розрахунку. Герой Дональда Сазерленда - уособлення спокою та стійкості, тих рис характеру, які ми часом хотіли б бачити у своїх батьках.

У пошуках Немо / Finding Nemo

Марлін - батько століття, готовий пропливти весь океан заради сина.

У пошуках Немо / Finding Nemo

Так, Марлін - риба. Але цей факт ніяк не заважає йому втиснутися у вибірку унікальних батьків. Пройти повз анімаційний шедевр було б величезним недоглядом у розмові про сім'ю. «У пошуках Немо» — це, по суті, історія батька, який має навчитися бачити у свїй дитині дорослу людину і дозволити їй набити власні шишки. Марлін буває надто дбайливим і набридливим, але, погодьтеся, не кожен тато перепливе океан у пошуках дитини. Більше того, експедиція порятунку сина обертається для героя перемогою над власними страхами. Риба-клоун боїться навколишнього світу, але змушує себе подолати всілякі перешкоди, щоб повернути Немо додому. Якщо не Марлін - батько століття, то хто?


Читати також