Книга «Подорож письменника» Крістофера Воґлера готується до друку

Книга «Подорож письменника» Крістофера Воґлера

Видавництво ArtHuss готує до друку книгу «Подорож письменника» Крістофера Воґлера, що описує метод кінематографічної розповіді, який за 25 років змінив вигляд сценарного мистецтва в цьому світі. 

Автор книги Крістофер Воґлер працював консультантом із сюжетів у кіностудіях 20th Century Fox, Walt Disney Pictures and Animation і Paramount Pictures. Коли керівництво студії Disney зацікавилося рецептом успіху мультфільму «Король Лев», Крістофер Воґлер підготував доповідь, що стала дуже важливою для кіноіндустрії і яку він згодом розвинув у книгу. Після публікації «Подорожі письменника» він брав участь у розробці сценаріїв для багатьох фільмів, включаючи римейк «101 далматинця» від Disney, «Бійцівський клуб», «Мужність під вогнем», «Тонка червона лінія» та багато інших.

Досвід автора базується не лише на практиці, але й на любові до теоретичних першоджерел про письменницьку майстерність. Книга «Подорож письменника» натхненна роботою з порівняльної міфології «Тисячоликий герой» професора літератури Джозефа Кемпбелла. Ця праця надихнула таких впливових режисерів, як Стівен Спілберг, Джордж Міллер та Джордж Лукас. Крістофер Воґлер у своїй книзі не концентрується лише на міфології, він розвиває тему, актуалізує її, та додає аналіз фільмів. Він пропонує універсальні підходи до письма, проте не називає їх єдино правильними, спонукає порушувати строгу структуру та шукати нові виражальні засоби. Автор береться і за складні історії, що не пасують до звичайної структури, наприклад, аналізує «Кримінальне чтиво», високо цінує його не традиційність. Цей фільм відображає постмодерні умови як за стилем, так і за змістом. Послідовність, здається, “була розрізана самурайським мечем і підкинута в повітря”, хоча насправді порядок сцен був ретельно підібраний, щоб розвинути послідовну тему та створити певний емоційний ефект. Після прочитання книги «Подорож письменника» перегляд фільмів набуває глибшого сенсу, читачі мають можливість оцінити сценарну майстерність та створити власні тексти, достойні уваги.

Крістофер Воґлер зображає головного героя, що стикатися з перешкодами, знаходити сили та долати свої труднощі. У першій частині книги автор описує основні етапи подорожі героя та персонажів, які її наповнюють. Досліджує архетипи, їхні психологічні та драматичні функції, а також те, з якими варіаціями цих архетипів ми можемо зіткнутися від однієї історії до іншої. У другій частині Крістофер Воґлер описує дванадцять кроків, які проходить герой: покидає звичайний світ, зустрічає наставника, йде в ліс і повертається зміненим, з еліксиром у руках, тощо… 

Книга «Подорож письменника» була вперше опублікована в 1992 році, пережила не одне перевидання і кожного разу включала актуальну інформацію. Наприклад, третє видання, опубліковане в 2007 році, включало новий вступ, нові ілюстрації та аналіз останніх популярних фільмів. А ювілейне видання, присвячене 25-ти річчю книги, включає нові розділи та теми, саме його готує до друку видавництво ArtHuss.

З моменту публікації книга вийшла далеко за межі цільової аудиторії голлівудської спільноти та курсів сценаристів у Сполучених Штатах. «Подорож письменника» стала путівником для письменників, творчих людей, а також соціальних працівників, дизайнерів продуктів, маркетологів… Це книга сповнена мудрих настанов і натхнення, Крістофер Воґлер перетворив складну теоретичну працю на набір практичних інструментів для творчих людей і написав книгу, яка за 25 років змінила вигляд сценарного мистецтва в цьому світі.


Читати також