12-12-2022 Розваги 372

Психологічні трилери у літературі – 10 ключових компонентів

Психологічні трилери у літературі – 10 ключових компонентів

Психологічний трилер є одним із поджанрів гостросюжетної літератури. Його основна відмінність – концентрація на емоційному стані та психіці персонажів. Книги у жанрі психологічний трилер часто характеризуються напруженим сюжетом, збудованим навколо якоїсь таємниці. Вони психологічно впливають на читача, створюючи напружену атмосферу, і прагнуть здивувати несподіваними поворотами, протилежними поглядами. Інші складові цього субжанру – страх, тривога, передчуття та психічні травми. Психологічні трилери в жодному разі не слід плутати з творами у жанрі магічного реалізму!

У психологічному трилері персонажі покладаються не так на фізичну силу, як насамперед на розум і мислення, оскільки часто вороги, яким вони протистоять, не зовнішні, а внутрішні – божевілля, фобії, емоційні пориви, почуття, страх. Але коли противник – інший персонаж, конфлікти переважно розвиваються у вигляді ігор розуму, обману, маніпуляцій і хитрощів, мета яких – порушити психічну рівновагу героя.

10 ключових компонентів кращих психологічних трилерів

Незалежно від сюжету, місця дії та кількості дійових осіб для психологічного трилера властиві такі ключові компоненти:

1. У психологічному трилері природа героя часто не може бути визначена однозначно, його не можна відразу віднести виключно до позитивних або негативних персонажів. Такі персонажі часто змушують читачів сумніватися, ставити питання щодо концепції добра і зла. Межі між добром і злом у таких книгах стираються, викликаючи змішання та занепокоєння як у персонажа, так і у читача.

Що почитати: «Зникла» Гілліана Флінна

2. Книги в жанрі психологічний трилер ставлять своїм завданням викликати у читача гострий емоційний відгук. Цей піджанр літератури впливає на найтривожніші емоції. На більш поверховому рівні тут виникають небезпека та жорстокість, завдання яких – викликати у читача переляк. Далі в хід йде психологічна нестабільність і розгубленість, сум'яття героїв, які ще більше підсилюють емоційний вплив. Персонажі психологічних романів наражаються на небезпеку швидше ментальну, ніж фізичну, і борються з внутрішніми демонами.

Що почитати: "Сновидіння" Франка Тилье

3. Психологічний трилер прагне викликати у читача почуття тривоги. Цей тип романів використовує напружену обстановку не тільки для створення сюжету, а й для психологічного впливу, завданням якого є нагнітання тривожної атмосфери з розвитком сюжету. При цьому наголошується на особистісних якостях одного з персонажів, зазвичай – головного героя. У якості героїв нерідко виступають засуджені, серійні вбивці, психопати, одержимі та душевнохворі.

Що почитати: «Терапія» Себастьяна Фітцека

4. У психологічному трилері досліджуються процеси, які стосуються свідомості та підсвідомості – галюцинації, сни, видіння та ілюзії. Суб'єктивні реальності, що виникають у ході «ігор розуму», поєднуються з реальним світом, народжуючи відчуття збентеження та невпевненості. У таких книгах не можна знати, напевно, що реально, а що – плід уяви героя.

Що почитати: «Сяйво» Стівена Кінга

5. Психологічний трилер звертається до флешбеків. Не обов'язковий, але досить часто зустрічаємий елемент даного жанру. Флешбеки дозволяють побачити події, що трапилися в минулому героя, і дають читачеві можливість краще зрозуміти мотиви його вчинків.

Що почитати: «Моя чужа дочка» Сема Хайєса

6. Характерною рисою книжок у жанрі психологічний трилер є несподівані сюжетні повороти. Як правило, вони трапляються незадовго до фіналу, перевертаючи оповідання з ніг на голову. У таких випадках як би старанно читач не шукав підказки по ходу сюжету, він все одно не в змозі передбачити кінцівку.

Що почитати: «Острів проклятих» Денніса Ліхейна

7. Дія більшості психологічних трилерів розгортається у містах. Сільська місцевість або природні ландшафти використовуються в цьому піджанрі набагато рідше. Також часто використовуються замкнуті простори, що викликають клаустрофобію. Цим посилюється відчуття фізичної обмеженості та неможливості втечі. Крім того, вони є алегорією нестійкого психічного стану героя, свідомість якого замкнена в тілі, немов у в'язниці, що теж викликає тривогу і розпач.

Що почитати: «Кімната» Емми Донохью

8. У психологічних трилерах основний конфлікт розгортається у свідомості або боротьба ведеться за її допомогою. Інтелектуальні здібності та кмітливість персонажів відіграють першорядну роль у виникненні проблем та пошуку можливих рішень. Герої досягають своїх цілей не за допомогою фізичної сили, а використовуючи силу розуму, уяву та інтелект.

Що почитати: "Мовчання ягнят" Томаса Гарріса

9. У психологічних трилерах часто використовується такий літературний прийом, як потік свідомості - техніка, що дозволяє побачити події з погляду конкретного персонажа, зрозуміти, як він мислить. Оповідання прагне відобразити психологічний портрет героя через його промову, оцінки та судження. Не завжди такий персонаж, однак, є надійним оповідачем, якому можна вірити.

Що почитати: «Бійцівський клуб» Чака Паланіка

10. Теми, які зазвичай піднімаються в психологічних трилерах, зачіпають стосунки головного героя та оточуючих його людей, сприйняття ним реальності, його побоювання, спроби пошуку сенсу життя та страх смерті. Досить часто героями рухає почуття провини за скоєний у минулому вчинок, і страх подальшого викриття. Іншим «пусковим механізмом», що породжує страх, може бути одержимість персонажа, прагнення досягти чогось недосяжного.

Що почитати: «Талановитий містер Ріплі» Патриції Гайсміт


Читати також