Використання італійських слів у музиці

Використання італійських слів у музиці

РУС

Музика може бути загальноприйнятою, але музичні примітки тільки італійською. Якщо ви співаєте або граєте на музичному інструменті (або хочете навчитися), для початку вивчіть наступні італійські слова.

В одному відомому нью-йоркському мультфільмі дружина робить зауваження своєму чоловікові: «Я думаю, що італійською говорять на небесах, а німецькою - в пеклі». Крім змістовності, щоб ви не думали про фонетичні переваги чи недоліки німецької, італійська мова, безумовно, заслужила свою репутацію.

Мова виробляє суміш солодкозвучних приголосних і приємних відкритих голосних, які зачарують вуха будь-кого. Не дивно, що у італійців довга історія музичного внеску. Хоча сучасна держава Італії не виникла до 1861 року, багато регіонів сприяли розвитку її музичної культури - головним чином Тоскана. Саме там, у Флоренції, поступово розвивалися традиції положення музики на ноти, а такі слова, як "crescendo" або "diminuendo" були записані на тосканському діалекті внаслідок позначення експресії і керівної інтерпретації. Це був той же тосканський діалект, точніше еволюція його флорентійського варіанту, який в кінцевому підсумку став італійським, національною мовою об'єднаної Італії, і який викладають в наш час на курсах іноземних мов по всьому світу. Якщо Ви коли-небудь захочете навчитися грати на музичному інструменті, поспівати або зіграти музику Скарлатті, Верді та Пуччіні, Вам слід також ознайомитися з деякими з цих слів. А якщо ваше місце не на сцені, а в аудиторії, Ви все ще можете попрактикуватися, вивчаючи значення цих слів, багато з яких використовуються в повсякденній мові.

РОЛІ ТА ВИКОНАВЦІ

Prima-Donna

Якщо хтось із Ваших друзів поводиться так, ніби сонце у них за спиною, світ зобов'язаний їм життям, а споруди повинні схилятися перед ними, ймовірно, такі люди ведуть себе, як примадонна. Ми принизливо використовуємо цей вислів для опису зарозумілої самозакоханої людини, а буквально його значення "first lady" ( «перша леді») - не дружина президента, а провідна жіноча роль в опері. Вона завжди на першому місці і є головною прикрасою всього, але не заздріть їй: у багатьох оперних спектаклях, від мадам Батерфляй до Соломії, ведуча дама закінчує страшною смертю!

Diva

Інше слово для нестерпного егоцентричного індивідуаліста - "diva". Буквально - "female deity" ( «божество жіночої статі»), інтерпретація, про яку ви, можливо, здогадалися вже з його подібності з англійським словом "devine" ( "божественний"). Воно також відноситься до провідної співачки і має більше позитивного значення в опері. (А якщо ви хочете обізвати друга чоловічої статі, використовуйте "divo").

Maestro

Або "master" ( «майстер») англійською. Термін зазвичай застосовується до диригента, але також до музичного керівника або вчителя музики, композитора і іншим видатним музикантам і співакам. Якщо у вас є спеціальні навички та здібності, які дозволяють вам передавати знання іншим, вас, ймовірно, назвуть "maestro".

ВИРАЖЕННЯ

Рiano

Ні, це не музичний інструмент. У партитурі, якщо ви знайдете прохід із зазначенням «piano», ви повинні грати або співати спокійно. "Piano" означає «soft and slow» ( «м'який і низький»). Якщо хтось базікає занадто голосно або з колонок кричить музика, ви завжди можете сказати "Piano, perfavore" - що означає «Не так голосно, будь ласка!»

Forte

Протилежність «piano», що в музичній партитурі означає "loud" ( «гучний »), а в звичайному повсякденному італійською мовою -" strong "(" сильний ") або" potent "(« потужний»). І якщо ви приєднаєте "piano" до "forte" вийде "pianoforte" - оригінальна назва музичного інструменту, який ми називаємо фортепіано, - тепер Ви розумієте, звідки воно отримало свою назву.

Crescendo

"Crescendo" йде від "piano" до "forte" і як в музиці, так і в повсякденній мові означає «розвиток». Якщо Ви випадково зустрінете свого племінника через півроку, Ви завжди можете сказати "Come stai crescendo!". - «Ти швидко ростеш!»

ТЕАТРАЛЬНИЙ ЖАРГОН

Intermezzo

І тут ви можете миттєво розпізнати його англійський еквівалент "intermission" ( «перерва, антракт»). У сфері музики "intermezzo" - це короткий інструментальне з'єднання. У просторіччі просто антракт під час шоу. Ймовірно, з цієї миті ви будете називати кави-паузи "intermezzo". Хто знає, а раптом це завоює популярність!

Opera/operetta

Кожен великий художник залишає за собою спадщину великого значення, тобто "Grandiopera" - великі твори, якими можна захоплюватися. У цьому сенсі «opera» - «твір». А "operetta" - «маленька вистава», і вказує на комічну оперу, незначну щодо музики і предмета. (А ось, "operaio" - це італійське слово для "worker" ( «працівника») - зазвичай на фабриці. В цій формі легше вгадати сенс, тому що він дуже близький до англійського слова "operator" ( «оператор»)).

Bravo

Ви знаєте це слово - адже саме його ви кричите в кінці чудової вистави або шоу. Ви могли б відразу згадати слово "brave" («хоробрий»), але "bravo" буде складніше. Воно має цілу низку значень: "good" («хороший»), "of value" («цінний»), "daring" («відважний»), "worthy of respect" («гідний поваги»), "courageous" («мужній»). Використовуючи музичні терміни, безумовно ми можемо перекласти його, як "skillful" («майстерний») - спосіб сказати, що виконавець дійсно обдарований. По суті, Ви можете використовувати це слово з метою дати характеристику особистості або дій когось, але будьте обережні - не плутайте "bravo" і "brava", особливо, коли ви аплодуєте в кінці шоу. Перший вигук призначений для виконавця чоловічої статі, а другий - для виконавиці жіночої статі.

ТЕМП І НАСТРІЙ

Allegro

У музичній партитурі "allegro" вказує на живий і швидкий темп, а в інших випадках його значення "joyful" ( «радісний»). Можливо, ви вже чули назву "Аллегра" - при зверненні до дівчинки на ігровому майданчику раніше?

Presto

Чи не "pesto", а "presto"! Це слово характеризує дуже швидкий темп, коли використовується в якості ознаки музичного інтерпретатора, а також якщо ви натискаєте пальцями, приготувавши чудову їжу, і біжите до їдальні, щоб оголосити, що все готово, ви завжди можете прокричати "Presto" - "Ready" ( «Готово!») - Вашим гостям!

Andante

Якщо ви бачите напис на партитурі "andante", слід грати помірно і спокійно. Наступне його значення "walking" («ходьба»), так що не потрібно поспішати. Існує багато інших італійських музичних термінів, від яких утворилися вищезгадані, але ми сподіваємося, що цей вступ сприятиме Вашому апетиту до красивої музики і чудової мови, яка робить музичну експресію можливою.

md-eksperiment.org


Читати також