Особливості та принципи проєктування підстанцій

Особливості та принципи проєктування підстанцій

Рік від року обсяги споживання електроенергії постійно збільшуються, що потребує модернізації наявних й прокладання нових ліній енергопостачання. У зв'язку з цим дедалі більшою актуальністю користується проєктування та виробництво підстанцій, які є важливим складовим елементом будь-якої електромережі.

Для чого потрібні підстанції?

Електричні підстанції – це сполучні елементи, що забезпечують електропостачання між основними станціями та кінцевими споживачами. Установки такого типу приймають енергію від основних станцій, перерозподіляють її та забезпечують безперебійну подачу споживачам. Найбільш ефективним та економічно вигідним способом транспортування електрики вважаються лінії з потужністю 750 кВ. Але, враховуючи те, що кінцеві споживачі використовують струм із меншими значеннями потужності, то для зниження високої напруги до низького і потрібні підстанції. Крім цього трансформаторні установки також є елементом спрощення системи управління та обслуговування енергосистем.

Види та типи підстанцій

Перш ніж виконувати проєктування трансформаторних підстанцій підприємства, необхідно досконально вивчити їх класифікацію. Такі електроустановки класифікуються за:

  • кількістю рівнів зниженої напруги;
  • найвищою допустимою напругою в мережі;
  • розташуванням установки в системній електромережі;
  • кількістю встановлених трансформаторів та потужністю кожного з них;
  • категорією споживачів.

Правила проєктування підстанцій

Проєктування електростанцій повинно проводитись у повній відповідності до правил улаштування електроустановок (ПУЕ). Підготовка проєктної документації має ґрунтуватися на наступних основних принципах:

  • передача та розподілення електроенергії повинні відповідати необхідній кількості та повністю задовольняти графіки споживання;
  • проєктування розподільчих підстанцій повинно здійснюватися з урахуванням встановленої схеми розвитку енергосистеми, кількості ліній, що приєднуються, типу та кількості джерел реактивної потужності;
  • стабільність якісних характеристик електроенергії;
  • скорочення витрат на встановлення, монтаж та обслуговування підстанцій;
  • забезпечення надійної та безперебійної роботи електропідстанції та всієї системи в цілому.

Основне завдання проєктантів ТОВ "Енергомонтаж ЛВ" полягає в тому, щоб надати замовнику оптимальне проєктне рішення, яке забезпечить стабільність і надійність функціонування системи електропостачання з потрібними показниками потужності при мінімальних фінансових витратах.

Джерело: https://em.co.ua/


Читати також