Га́нґ - один з найнезвичніших ударних інструментів

Га́нґ - один з найнезвичніших ударних інструментів

Га́нґ (нім. Hang) — перкусійний інструмент, що складається з двох з'єднаних металевих напівсфер- нижньої GU та верхньої DING.  Дві половини раковини Ганґа утворюють порожнисту посудину діаметром 52 см і висотою 24 см.

            На верхній стороні по колу розташовано 7-8 зон для ударів з різною висотою звучання. У центрі цього кола на вершині знаходиться шишкоподібний виступ (як на яванських гонґах). Удари по ганґу завдають кінчиками пальців, великими пальцями, основою кисті. На інструменті можна грати сидячі, тримаючи його на колінах, або стоячи, поставити на спеціальні підставки.

            Інструмент був створений у 2000 році Феліксом Ронером (Felix Rohner) та Сабіною Шерер (Sabina Schärer) (компанія PANArt) з швейцарського міста Берн у результаті тривалого дослідження сталевого карибського барабана та багатьох інших резонуючих перкусійних інструментів з усього світу: гонгу, традиційного індонезійського оркестру  — гамелану, гатаму, барабанів, дзвіночків та музичної пили.

Замовити або купити оригінальний «Ганґ» у музичному магазині практично неможливо. Інструмент ніколи не вироблявся масово, станом на 2012 рік його вартість становить 2400 швейцарських франків, а процес придбання був досить непростий, через необхідність писати паперові листи творцям і особисто забирати свій музичний інструмент.

Після 2006 року почали вироблятись інструменти нового покоління: The Hang Balu, Hang Bal, Hang Sculpture, Pang Strings тощо. Виготовленням та реалізацією цієї дивовижі продовжує займається швейцарська компанія «PANArt Hang Manufacturing Ltd».

Hang Massive

Hang Massive — дует світової музики та ембієнту, що складається з Danny Cudd та Markus Offbeat, які грають на саме тому ударному інструменті нового віку Hang. Є одними із найкращих й найуспішніших в своєму напрямку. Пропоную послухати їх емблематичні треки:

  • Hang Massive - Once Again - 2011 ( hang drum duo ) ( HD ).
  • Hang Massive - Treasure Like (Live in Zurich).

Читати також