Гра в хованки з паном Лятошинським: презентація фільму

Гра в хованки з паном Лятошинським: презентація фільму

25 квітня, 17:00                                                                                                                   

Запрошуємо на презентацію фільму «Гра в хованки з паном Лятошинським» до Музичного салону Національної філармонії України

Вхід вільний

Прем’єра-презентація фільму музично-театрального перформансу «Гра в хованки з паном Лятошинським», який відбувся наприкінці 2023 року у знаменитому будинку РОЛІТ по вулиці Богдана Хмельницького і безпосередньо у Кабінеті-музеї композитора Бориса Лятошинського. 

Перформери й музиканти під час вистави взаємодіяли із глядачами, провокували їхнє переміщення будівлею та занурювали у незвичну атмосферу.

В підсумку вийшов повноцінний Site-specific, який об’єднав сучасний танець, live electronic music, перформативну дію й дизайн із музикою Лятошинського.

Музика була створена спеціально для цього проєкту однією з цікавих та найпрогресивніших композиторок нового покоління – Яною Шлябанською, а електронна партія виконувалась композиторкою наживо, перетворивши її на учасницю самого дійства.

Родзинкою проєкту став сучасний танець, як одна зі складових дійства.

Ефектні костюми для перформерів, створені художницею Оленою Поліщук, виглядали як самодостатні мистецькі роботи і як основні візуальні акценти вистави.

Цей проєкт став однією з перших подій щойно створеної Тетяною Гомон «Фундація Лятошинського».

У програмі презентації:

– перформери зустрічають у фоє філармонії з уривками з перформансу;

– прем’єра-презентація фільму (45``);

–       спілкування із командою проєкту

Композитор Борис Лятошинський (1895-1968) – є потужним українським культурними брендом в царині академічної музики. Він синтезував європейське та національне українське. Творча й педагогічна діяльність Лятошинського фактично заклала фундамент феномену «нової музики» в Україні. Сучасне її обличчя сформували учні Лятошинського: Валентин Сильвестров, Леонід Грабовський, Євген Станкович, Володимир Загорцев, Віталій Годзяцький, Леся Дичко, Ігор Шамо, Іван Карабиць, а також учні його учнів. Творчість Лятошинського можна порівняти із квантовим стрибком, котрий проклав українській музиці доти незвідані шляхи. Для української музики Борис Лятошинський є беззаперечно знаковою постаттю, класиком ХХ століття. Однак у світі його музика майже не відома, що великою мірою було зумовлено закритістю української культури: з одного боку – радянська «залізна завіса», з іншого – ревність місцевих «діячів», що за будь-яку ціну вислужувалися перед вищим керівництвом та партійними органами, але й певна ізоляція українського мистецтва, штучно створювана «центром». Тож, ім’я й творчий спадок Лятошинського ми сьогодні лиш починаємо переоцінювати й усвідомлювати. Перформанс і фільм «Гра в хованки з паном Лятошинським», – ще одна сходинка на цьому шляху.

в межах проєкту НФУ #відкритафілармонія

Модераторка події Ольга Стельмашевська

Акредитація, організація інтерв’ю з учасниками проєкту,

запрошення у прямі ефіри/записи, – звертайтеся до:

Юрій Гулевич, тел.: 067 448 05 35, ygulevich@gmail.com


Читати також