Українці знатимуть свої права зі школи: масштабний проект з навчання дітей правам людини

Українці знатимуть свої права зі школи: масштабний проект з навчання дітей правам людини

Українських учнів навчатимуть прав дитини згідно з Європейською соціальною хартією

Проєкт реалізують за підтримки Офісу Омбудсмана України та Ради Європи

“Поінформований – значить озброєний”. Цей відомий вислів наразі актуальний для українців, адже у повсякденному житті права та свободи людини в Україні часто порушуються, тому їх потрібно не тільки знати, а й  вміти відстоювати з дитинства.

З метою розвитку обізнаності учнів українських шкіл про  права та свободи людини Асоціація інноваційної та цифрової освіти за підтримки Ради Європи в межах проєкту “Посилення соціального захисту в Україні” та Офісу Омбудсмана України розпочинає масштабний проєкт навчання українських учнів правам дитини згідно з Європейською соціальною хартією (ЄСХ). На меті проєкту формування у здобувачів освіти обізнаності у своїх соціальних правах, закріплених в ЄСХ, формування первинних навичок захисту своїх прав та залучення до правозахисної діяльності, спрямованої на імплементацію європейських соціальних стандартів в України.

Задля цього фахівцями Асоціації для учнів 5-11 класів розроблено спеціальний навчальний урок, який отримав офіційний гриф Міністерства освіти і науки України для можливості викладання у закладах освіти, а для вчителів, що проводитимуть цей урок, розроблено курс підвищення кваліфікації, за проходження якого освітяни отримають 0,5 кредиту ЄКТС. Урок вже почали впроваджувати в школах з квітня 2024 року.

Гасло проєкту: “Українці знатимуть свої права зі школи”.

Запропоновані теми факультативного уроку дають змогу сформувати в учнів навички та вміння користуватися своїми соціальними правами, захищеними ЄСХ, виходячи з їхніх інтересів, здібностей і цінностей; використовувати національні та європейські механізми забезпечення своїх соціальних прав; об'єктивно аналізувати та критично оцінювати зміни в законодавстві України; розглядати та обмірковувати свої цінності, грамотно розставляти пріоритети в навчанні, кар’єрі та особистому житті; розглядати можливості отримання юридичної освіти та перспективи залученості до правозахисної діяльності. В межах уроку підійматимуться такі теми: соціальні права дитини, соціальні права сімей, право на освіту, трудові права дітей, права дітей з вразливих категорій.

Кожне заняття триває урок (1 академічну годину) і має інформаційну та практичну складову. До кожної теми дібрані практичні завдання, які забезпечують особистісне включення кожного здобувача освіти темою: презентації теоретичного матеріалу, вирішення практичних кейсів-задач, аналіз ситуацій, тематичні творчі завдання, рольові ігри тощо. Це дасть змогу краще засвоїти матеріал та сформувати відповідні вміння та навички.

“Лише знаючи свої права, можна запобігти їх порушенню і боротися за їх дотримання, а тому реалізація такого проєкту є вкрай важливою для кожного українця, особливо для молодого покоління. Проєкт відкриє нові можливості для розвитку обізнаності учнів про свої права та свободи”, – зазначив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

“Рада Європи рада підтримати цей проєкт. З його допомогою учні дізнаються більше про соціальні права в контексті Європейської соціальної хартії та про механізм їхнього моніторингу та захисту. Цей проєкт охопить усі регіони України. Вже у найближчий час навчання пройдуть 10 000 учнів та 3 000 учителів”, – повідомив Голова Офісу Ради Європи в Україні Мачей Янчак.

«Даний проєкт став першим кроком у рамках Глобальної ініціативи ментальної та культурної трансформації українців до демократичних цінностей, яку ми ініціювали спільно з Офісом Омбудсмена України. Наразі ми готуємо багато потужних заходів, які дозволять громадянам нашої країни підвищити власні навички з медіаграмотності, вільно оволодіти іноземними мовами, використовувати тільки легальний аудіо- та відеоконтент, сформувати нульову толерантність до корупції тощо», – заявила виконавчий директор Асоціації інноваційної та цифрової освіти, координаторка Мережі Українських Освітніх Хабів Марія Богуслав.

Курс підвищення кваліфікації для освітян “Основні права та принципи “Європейської соціальної хартії” у мультимедійному форматі SCORM можуть пройти не тільки освітяни, а і всі охочі безплатно за посиланням https://hromada.academy/courses/kurs-pidvishchennya-kvalifikaciji.


Читати також