Хто такий сммник і як ним стати? SMM курси та навчання

Хто такий сммник і як ним стати? SMM курси та навчання

Сьогодні соцмережі є важливими інструментом для просування бізнесів та особистих брендів. Завдяки цьому з’явилась нова професія, яка пов’язана із розвитком соціальних мереж, — smm-спеціаліст. Але які його обов’язки та як освоїти нову спеціальність? Нумо розбирати!

Що таке SMM?

SMM (Social Media Marketing) — це один із маркетингових інструментів, який використовують для просування в соціальних мережах, щоб досягнути бізнес-цілей.

Маркетинг в соцмережах охоплює різні платформи, як-от Instagram, Telegram, TikTok, Facebook, Twitter та інші. Тому SMM це не лише про красивий віжуал сторінки та красиві фото, а цілий комплекс заходів, який дозволяє залучати аудиторію, підвищувати впізнаваність бренду й просувати товари чи послуги. 

Що робить сммник?

Людину, яка займається таким просуванням, називають smm-спеціалістом. Це нова професія, і часто бізнеси ще не до кінця розуміють, що саме повинен робити сммник. Тому можна зустріти вакансії, де від спеціаліста очікують, що він має не лише вести соцмережі, а й займатись холодними продажами, надсилати людям товар, з’їздити на Марс і дорогою дістати зірочку з неба. 

Але обов’язки сммника пов’язані саме із просуванням у соцмережах. Втім, у самому спеціалісті все ж мають поєднуватись протилежні навички, як-от творчість та аналітичний спосіб мислення чи креатив та раціональність.

Щоб опанувати професію, не обов’язково навчатись в університеті. Бо можна пройти спеціалізовані смм курси, щоб освоїти ази.

Тож ось, що має вміти smm-спеціаліст:

  • знати алгоритми різних соцмереж,
  • вміти аналізувати конкурентів, нішу, аудиторію,
  • будувати стратегії,
  • складати контент-план,
  • знати, як налаштовувати таргетовану рекламу,
  • вміти аналізувати результати роботи,
  • знати, як виділити сам бренд серед конкурентів,
  • працювати із колегами у ніші (копірайтерами, таргетологами, reels-мейкерами, stories-мейкерами),
  • комунікувати з аудиторією,
  • вміти створювати креативний та цікавий контент.

Та розуміти, яку роль відіграють соціальні мережі в просуванні бренду. 

Де і як опанувати професію smm-спеціаліста?

Хоч ця спеціальність охоплює різні навички, але стати сммником та освоїти основи професії можна з нуля.

Бо роботодавців цікавлять навички, досвід роботи та кейси спеціаліста, а не повна вища освіта. Тож вивчити ази ви можете самотужки або на спеціалізованих курсах.

Зокрема, є курси від Кукурудзи, де навчають різних SMM-професій. З переваг є те, що тут можливо освоїти основи та одразу практикуватись на реальних кейсах, які потім можна використати у портфоліо. Тож після закінчення навчання, є можливість сформувати своє портфоліо та одразу знайти роботу.

Також з плюсів те, що початківець з нуля може ознайомитись з усіма SMM-професіями, а потім обрати нішу, яка більше йому подобається.

Бо в SMM є не лише сммники, а й рилз- та сторизмейкери, smm-дизайнери, копірайтери тощо. А на їхніх курсах все розкладено на поличках, тож можна зекономити час на пошук саме своєї сфери та одразу розвивати свою експертність в обраній ніші.

Тож SMM — це не про картинки, а різні інструменти, які пов’язані із повноцінним просуванням в соцмережах. Тому досліджуйте та обирайте той напрям, який найбільше до душі. Бо коли людина займається улюбленою справою, її робота перетворюється на хобі. Тож бажаємо вам знайти саме свою нішу!


Читати також